Στο ΥΠΕΞ ο Ισπανός πρέσβης-Τον "αδειάζει" η Μαδρίτη

 
Αδειάζει τον Ισπανό πρέσβη στην Ελλάδα η Μαδρίτη, αναζητώντας εκτόνωση των σχέσεων με την Αθήνα

Ενημερώθηκε: 31/10/17 - 17:16

Οι άστοχες δηλώσεις του Ισπανού πρέσβη στην Αθήνα, προκάλεσαν την αντίδραση της Μαδρίτης, η οποία τώρα καταβάλει προσπάθεια να ρίξει τους τόνους ώστε να μην διαταραχθούν οι πολύ καλές σχέσεις Ελλάδας-Ισπανίας.

Ενδεικτικό της ύψιστης σημασίας που δίνει η Μαδρίτη στο συμβάν είναι το γεγονός ότι ο Ισπανός υφυπουργός Εξωτερικών δέχτηκε τον Έλληνα πρέσβη, ενώ ο Ισπανός αξιωματούχος δήλωσε με ιδιαίτερη προσοχή τα εξής: «Η συμπεριφορά του δεν προσιδιάζει σε πρέσβη κύρους του επιπέδου του. Είναι εντελώς εκτός γραμμής (totally out of line). Δεν επιθυμούμε να διαταραχθούν οι σχέσεις μας. Ελπίζουμε αυτό το μεμονωμένο περιστατικό να μην προκαλέσει βλάβη στις πολύ καλές σχέσεις μας με την Ελλάδα».

Την ίδια στιγμή, ο Ενρίκε Βιγκέρα, παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, για να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε σε ελληνική κυριακάτικη εφημερίδα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εμφανίστηκε επί της ουσίας απολογητικός, αλλά επέρριψε τις ευθύνες στον δημοσιογράφο, που δεν απέδωσε ορθά τις δηλώσεις του.Το υπουργείο Εξωτερικών από την πρώτη στιγμή του είχε ζητήσει να ανασκευάσει τις «ατυχείς» δηλώσεις του,κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει πράξει, διατηρώντας τεντωμένο το σκοινί

Στην επίμαχη συνέντευξη του ισχυριζόταν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έλαβε σαφή θέση για τη διατήρηση της ενότητας της Ισπανίας, επαινώντας, σε αντιπαράθεση, τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, αλλά και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι ισπανικές θέσεις που προβληματίζουν κατά καιρούς

Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Ισπανία είχαν περάσει ξανά μια μικρή κρίση τον Ιούνιο του 2017, με επίκεντρο το θέμα της νήσου Ζουράφα. Τότε, το Ινστιτούτο Υδατογραφίας του Ισπανικού Πολεμικού Ναυτικού υιοθέτησε έμμεσα την τουρκική θέση για τη νήσο Ζουράφα ότι δήθεν δεν αποτελεί αναγνωρισμένη νήσο και αναπαρήγαγε μάλιστα τουρκική NAVTEX σύμφωνα με την οποία το συγκεκριμένο ελληνικό νησί,στερείται χωρικών υδάτων, πράγμα αδιανόητο και προκλητικό.

Η Αθήνα διαμαρτυρήθηκε επισήμως στη Μαδρίτη, για την ενέργεια της αυτή.κι ενώ από τον 19ο αιώνα οι χάρτες απεικονίζουν την Ζουράφα κανονικά ως νήσο,ενώ το ίδιο ισχύει και κι σε αναγνωρισμένες διεθνώς δημοσιεύσεις, συμπεριλαμβανομένων και τουρκικών εγγράφων.

Προκαλεί λοιπόν περιέργεια η κίνηση της Ισπανίας, τη στιγμή που η Ισπανία αντιμετωπίζει ανάλογα θέματα με τα Κανάρια Νησιά και το Μαρόκο, αλλά και εμμέσως με το Γιβραλτάρ.