Σεισμός: Τρομοκρατήθηκαν οι κάτοικοι της Αττικής από τη χτεσινοβραδινή σεισμική δόνηση - Περιμένουν μεγαλύτερη οι σεισμολόγοι

 
Σεισμός: Τρομοκρατήθηκαν οι κάτοικοι της Αττικής από τη χτεσινοβραδινή σεισμική δόνηση - Περιμένουν μεγαλύτερη οι σεισμολόγοι

Ενημερώθηκε: 16/01/18 - 11:11

Ισχυρή σεισμική δόνηση τρόμαξε λίγο πριν τις 10:30 το βράδυ της Δευτέρας τους κατοίκους της Αττικής! Ανησυχία που διήρκησε όλο το βράδυ καθώς κάποιοι από τους δεκαπέντε σεισμούς μικρότερης έντασης που ακολούθησαν έγιναν αισθητοί.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός σημειώθηκε στις 22.24 μμ 29 χλμ. βορειοανατολικά από Αθήνα με επίκεντρο την Σταμάτα και είχε μέγεθος 4,4 Ρίχτερ (σ.σ. 4,5 Ρίχτερ τον «δίνει» το Ευρωμεσογειακό) ενώ ακολούθησαν μετασεισμοί, μεγέθους 2,6 και 2,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η αναστάτωση, όπως ήταν φυσικό στους κατοίκους όλου του λεκανοπεδίου ήταν μεγάλη.Πολλοί κάτοικοι, ειδικότερα στα Β.Α προάστια κατά την διάρκεια του σεισμού, ένιωσαν μια δυνατή βοή, κάτι που τους τρομοκράτησε περισσότερο.

Σεισμός τώρα: Σεισμική δόνηση ταρακούνησε την Φθιώτιδα 

Μετά τις σεισμικές δονήσεις σε Φθιώτιδα, Δημητσάνα και φυσικά Αττική, όπου ο κόσμος αναστατώθηκε και βγήκε από τα σπίτια του, ένας νέος σεισμός σημειώθηκε χτες βράδυ, αυτή τη φορά στην Σαντορίνη.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός ήταν μεγέθους 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 10 χιλιόμετρα.

Δεκάδες μικροί σεισμοί στην Αττική τα ξημερώματα - Τι λέει ο Ευθ. Λέκκας

Ευθ. Λέκκας: Περιμένουμε και θέλουμε έναν ίδιο σεισμό

Ο πρόεδρος του Οργανισµού Αντισεισµικού Σχεδιασµού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, τόνισε πως περιμένουμε ακόμα έναν τέτοιο σεισμό, παρόμοιου μεγέθους με τον χθεσινό.

«Τον περιμένουμε και τον θέλουμε» είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως αυτό θα είναι ακόμα ένα δείγμα εκτόνωσης του φαινομένου.

«Η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, με μικρά μεγέθη σεισμών», είχε αναφέρει χθες ο κ. Λέκκας, επισημαίνοντας πως δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία ανησυχία.

 Γερ. Χουλιάρας: Είναι πιθανό να έχουμε ένα σεισμό των 4,5 Ρίχτερ 

Στο ίδιο κλίμα και ο Γεράσιμος Χουλιάρας, ο οποίος, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, προέβλεψε ότι είναι πιθανό να έχουμε έναν σεισμό της ίδιας τάξης, των 4,5 Ρίχτερ, ίσως και λίγο παραπάνω.

«Αυτοί οι σεισμοί δεν δημιουργούν προβλήματα, μόνο ανησυχία, είναι φυσιολογικό», προσέθεσε.

Σε ό,τι αφορά στη σεισμική ακολουθία που έχει καταγραφεί ως τώρα, ο κ. Χουλιάρας είπε ότι έχουν σημειωθεί περίπου 15 δονήσεις μετά τα 4,4 Ρίχτερ, εκ των οποίων οι δύο ήταν οι δυνατότερες. Γύρω στις 00:30 σημειώθηκε ένας σεισμός 2,9 Ρίχτερ και στις 2 παρά μια δόνηση των 2,5 Ρίχτερ.

Υπενθύμισε ακόμη ότι από την ίδια περιοχή, ακριβώς μια εβδομάδα πριν, είχαμε δει μια σεισμική ακολουθία με μικρά μεγέθη 1,2 με 2 Ρίχτερ. Και οι σεισμοί εκείνοι είχαν το ίδιο επίκεντρο. «Η εξέλιξη που έχουμε είναι ότι το "σμήνος" εξελίχθηκε σε σεισμό μεγαλύτερου μεγέθους, σε 4,4 Ρίχτερ. Και έχουμε και το 2,9», προσέθεσε ο σεισμολόγος.

Οσον αφορά το ερώτημα αν η περιοχή έχει δώσει στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς, ο κ. Χουλιάρας ανέφερε ότι πρόκειται για μια περιοχή ιστορικά καθαρή. «Δεν μας έχει ανησυχήσει, δεν έχει καταγραφεί ποτέ κάποιος μεγάλος σεισμός. Αυτό έχει τη σημασία του για το αν είναι επικίνδυνη η περιοχή, αλλά παρ' όλα αυτά άκουσα τον καθηγητή, τον κ. Λέκκα, να λέει ότι δεν υπάρχουν μεγάλα ρήγματα στην περιοχή. Αυτό είναι ενθαρρυντικό ότι θα σβήσει η ακολουθία».

Επίσης, μιλώντας για το γιατί προκάλεσε τέτοια ανησυχία και γιατί έγινε τόσο αισθητός ο σεισμός, ενώ ήταν μόνο 4,4 Ρίχτερ, ο κ. Χουλιάρας εξήγησε: «Ο σεισμός έγινε 24 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, οι αποστάσεις των πρώτων σπιτιών είναι 10 χλμ. από το επίκεντρο. Κουνηθήκαμε πολύ περισσότερο από τον σεισμό στις Αλκυονίδες, τα 4,6 Ρίχτερ, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Και αυτό γιατί το επίκεντρο ήταν κοντά στο κέντρο της Αθήνας αλλά και το εστιακό βάθος ήταν μόλις στα 4 χλμ.».

Ακ. Τσελέντης: Συνέχεια του «σμήνους» μικρών σεισμών της 9ης Ιανουαρίου

Από την άλλη πλευρά, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Άκης Τσελέντης, συνδέει τη συγκεκριμένη δόνηση με την προσεισμική, όπως τη χαρακτήρισε, ακολουθία της 9ης Ιανουαρίου.

«Εγώ τότε δεν έκανα καμία δήλωση, δεν είχαμε κάτι που να δείχνει πως οι σεισμοί θα τελείωναν εκεί», είπε ο κ. Τσελέντης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως μάλλον ο χθεσινός σεισμός ήταν ο κύριος.

Τόνισε, επίσης, πως ολόκληρη τη νύχτα το Γεωδυναμικό κατέγραψε τουλάχιστον 15 σεισμούς, με τον μεγαλύτερο να φτάνει τους 2,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, και πως δεν παρατηρήθηκε μετατόπιση προς άλλα ρήγματα.

Ο κ. Τσελέντης χαρακτήρισε την έως τώρα ακολουθία «πολύ φυσιολογική», ενώ δήλωσε πως μπορεί να υπάρξει νέος σεισμός ίδιου μεγέθους.

«Αν υπάρξει και πάλι κάποια παύση, όπως στις 9 Ιανουαρίου, θα ξέρουμε ότι μπορεί να έρθει κι άλλος σεισμός 4,5 Ρίχτερ» πρόσθεσε ο κ. Τσελέντης.

Γ. Παπαδόπουλος: Δεν μπορούμε να είμαστε κατηγορηματικοί ότι δεν θα γίνει μεγαλύτερος σεισμός

Για τον σεισμό που ταρακούνησε την Αττική το βράδυ της Δευτέρας μίλησε στην ΕΡΤ ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Ο σεισμός έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, κυρίως στα βόρεια προάστια, αλλά και στα νότια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

«Το προκαταρκτικό μέγεθος που έχουμε υπολογίσει στο Αστεροσκοπείο είναι 4,4 στην κλίμακα Ρίχτερ με το επίκεντρο να εντοπίζεται στην περιοχή ανάμεσα στον Μαραθώνα και στον Σχοινιά», συμπλήρωσε.

Τέλος, εκτίμησε ότι ήταν ο δυνατότερος, κρατώντας όμως μία επιστημονική επιφύλαξη.

«Εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι δύο πράγματα», επισήμανε και εξήγησε:

«Πρώτον ότι όταν βρίσκεται σε απόλυτη εξέλιξη μία σεισμική ακολουθία, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα για το τι μπορεί να επακολουθήσει, όμως πάμε στο δεύτερο είναι ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει κάνει μεγάλα μεγέθη σεισμών στο παρελθόν εξ όσων γνωρίζουμε. Κατά συνέπεια έχουμε ένα ενθαρρυντικό στοιχείο, το οποίο αξιολογούμε. Κατά συνέπεια οι κάτοικοι των περιοχών θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι. Δεν μπορούμε, όμως, να είμαστε 100% κατηγορηματικοί ότι δεν θα γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός».