Ονομασία ΠΓΔΜ: «Χάσμα» μεταξύ αντιπολίτευσης και ελληνικής κυβέρνησης

 
Ονομασία ΠΓΔΜ: «Χάσμα» μεταξύ αντιπολίτευσης και ελληνικής κυβέρνησης

Ενημερώθηκε: 28/01/18 - 11:55

Ονομασία ΠΓΔΜ: Αγεφύρωτο φαντάζει το «χάσμα» μεταξύ της αντιπολίτευσης και της ελληνική κυβέρνησης όσο αφορά στο όνομα της γειτονικής χώρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας ενημερώσει την Παρασκευή (26/1), τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στην ονομασία της γειτονικής χώρας, ενημέρωσε χτες (27/1) και τους πολιτικούς αρχηγούς, δίχως όμως να λάβει την πλήρη στήριξη που ευελπιστούσε.

Μάλιστα, στον απόηχο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, στο Νταβός, την Παρασκευή (26/1) ενημέρωσε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, και συγκάλεσε μίνι υπουργικό συμβούλιο.

Αποτέλεσμα των χτεσινών (27/1) συναντήσεων, ήταν πως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί υπογράμμισαν ότι δεν υπάρχει ενιαία κυβερνητική θέση, εξαιτίας της διαφορετικής στάσης του Πάνου Καμμένου. Πάντως, αύριο (28/1) Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ, με πολλούς βουλευτές του κόμματος της συμπολίτευσης να δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».

Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα

«Δεσμεύομαι ότι το επόμενο διάστημα θα επιδιώξω με πατριωτική ευθύνη μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Γιατί, αν ότι είναι αληθινό είναι και εθνικό, τότε αυτή είναι σήμερα η μοναδική εθνική επιλογή», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θεωρεί «δεδομένο ότι είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και δική μου προσωπικά - ειδικά στη φάση της μετάβασης στην μεταμνημονιακή εποχή - να κλείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα και να οικοδομήσουμε μια νέα δυναμική φυσιογνωμία, διαδραματίζοντας τον ηγετικό ρόλο που μας αναλογεί στα Βαλκάνια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

Η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, συναντήθηκε στις 10.30, ο Έλληνας Πρωθυπουργός προκειμένου να τον ενημερώσει για όλες τις εξελίξεις. Η συνάντησή τους ολοκληρώθηκε και διήρκησε 45 λεπτά.

Όταν αποχώρησε ο κος Μητσοτάκης από το Μέγαρο Μαξίμου, δεν προέβη σε καμία δήλωση, κάνοντας δηλώσεις από το γραφείο του στη Βουλή. «Κλείνει ένα παράθυρο ευκαιρίας που οι συγκυρίες προσέφεραν προς αξιοποίηση. Η διαπραγμάτευση έτσι όπως εξελίσσεται προκαλεί βαριές ανησυχίες. Η κυβέρνηση προέβη ήδη σε παραχωρήσεις, χωρίς να λάβει συγκεκριμένα και μη αναστρέψιμα ανταλλάγματα για τη χώρα μας».

Ο κος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι δίχασε τον ελληνικό λαό, κάνοντας «παραχωρήσεις χωρίς ανταλλάγματα». «Ο κ. Τσίπρας δεν ενημέρωσε ποτέ ούτε το Κοινοβούλιο, ούτε τον ελληνικό λαό», προσέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η ΝΔ υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, και αποφασιστικότητα. Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τον κ.Τσίπρα να διαπραγματευτεί τίποτα. Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς».

Η συνάντηση με τη Φώφη Γεννηματά

Η κα Γεννηματά συναντήθηκε στις 12.30 με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και η συνάντησή τους ξεπέρασε τη μια ώρα. Το πρώτο τετ α τετ των δυο πολιτικών, μπροστά στην κάμερα, ήταν σε καλό κλίμα, με τη Φώφη Γεννηματά και τον Αλέξη Τσίπρα να μιλούν για τα παιδιά τους. Επεσήμανε ότι «η διγλωσσία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση» ζητώντας τη σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Εξήγησε ότι πρέπει να γίνει αυτό «γιατί ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε διαπραγμάτευση, χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την εθνική γραμμή -ως όφειλε και οφείλει- και χωρίς να έχει εξασφαλίσει συναίνεση, ούτε καν στο εσωτερικό της κυβέρνησής του».

Η συνάντηση με τον Δημήτρη Κουτσούμπα

Καθώς ξεπέρασε τη μια ώρα η συνάντηση του κου Τσίπρα με την κα Γεννηματά, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ χρειάστηκε να περιμένει λίγο. Στον σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες ο κος Κουτσούμπας σχολίασε «κάλλιο αργά παρά ποτέ η ενημέρωση. Προσέρχομαι με μικρό καλάθι όσο αφορά τα αποτελέσματα. Είναι θετικό να αναπτύσσονται οι διακρατικές σχέσεις αλλά δεν χρειάζονται πανηγυρισμοί. Προέχει να λυθούν θέματα εθνικιστικών τάσεων και Συντάγματος».

Όσο για το αν οδεύει προς λύση το Σκοπιανό, σχολίασε στους δημοσιογράφους: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια πιθανότητα αυτή τη στιγμή», ενώ για το αν ποντάρει στον κ. Καμμένο ο Πρωθυπουργός, ο κος ουτσούμπας απάντησε: «Ο κ. Καμμένος έχει τη δική του άποψη. Το τι θα κάνει φαντάζομαι δεν το ξέρει ούτε ο κ. Πρωθυπουργός».

Η συνάντηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη

Αμέσως μετά τον κο Κουτσούμπα, στις 15:00, ξεκίνησε, όπως ήταν προγραμματισμένο, η συνάντηση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πριν την κατ' ιδίαν ενημέρωση, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι τον Σεπτέμβριο χάθηκε μια ευκαιρία, καθώς ο ίδιος είχε ζητήσει από το βήμα της Βουλής επίσημη ενημέρωση ώστε «να μην λέει ο καθένας τα δικά του».

«Ήταν πραγματικά επικίνδυνο -εκτός από γελοίο- να υπάρχει μια κυβερνητική γραμμή και μια γραμμή του υπουργού Εθνικής Αμύνης», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση.

Η συνάντηση με τον Βασίλη Λεβέντη

Λίγο μετά τις 17:30 πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. «Μη δώσεις το όνομα Μακεδονία γιατί επάνω σ΄αυτό έχει χυθεί αίμα», δήλωσε ο κος Λεβέντης καλώντας τον Έλληνα Πρωθυπουργό να μην πάρει επάνω του αυτό το στίγμα που θα τον συνοδεύει για πάντα.

Να σημειωθεί πως την ίδια ημέρα που ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενημέρωνε και συναντούσε κατ' ιδίαν τους πολιτικούς αρχηγούς στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, πληροφορούσαν σε σύσκεψη και τη δική τους πολιτική ηγεσία.