Βουλή-Novartis: «Αυτά είναι τα πραγματικά στοιχεία»

 
Βουλή-Novartis: «Αυτά είναι τα πραγματικά στοιχεία»

Ενημερώθηκε: 21/02/18 - 19:12

Βουλή-Novartis: «Κάποιοι τολμούν να μιλούν για σκευωρία και κάνουν και μηνύσεις» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ανεβαίνοντας στο βήμα της βουλής για την προανακριτική, τονίζοντας ότι στο παρελθόν είχαν κάνει επερώτηση στη Βουλή για την τιμολόγηση των φαρμάκων βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Πολάκης υποστήριξε ότι ο κ. Γεωργιάδης θα έπρεπε να μηνύσει τον κ. Σαλμά «γιατί υποστήριξε ότι ο ίδιος μείωσε τις τιμές των φαρμάκων και όχι ο προκάτοχός του».

Novartis

Ο αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε ότι η τιμολογούσε τα φάρμακα σε τρεις χώρες με υψηλό βιωτικό επίπεδο, προκειμένου να πετύχουν υψηλές τιμές και στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Παρακολουθήστε live τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Novartis

Παράλληλα, ανέφερε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία στην Ελλάδα μόλις το 2016 διαπραγματεύτηκαν τιμές φαρμάκων με τις φαρμακευτικές εταιρείες, πετυχαίνοντας μεγάλες εκπτώσεις.

Ο κ. Πολάκης ανέφερε ότι ο πανελλαδικός τζίρος της Novartis, από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ήταν 341 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2009 ο αντίστοιχος τζίρος έφτασε στα 596 εκατ. ευρώ, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις για αυτό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι τα στοιχεία διαψεύδουν τους ισχυρισμούς των πρώην υπουργών Υγείας για τη μείωση του φαρμακευτικού κόστους. Ο κ. Πολάκης υποστήριξε ότι ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες, όπως η Novartis, είχαν προνομιακή μεταχείρηση από τις κυβερνήσεις, καθώς έπαιρναν σε ρευστό το ποσό που χρέωναν το Δημόσιο.

Σε παρέμβασή του επί προσωπικού ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι το κατηγορητήριο αναφέρει ότι έλαβε τα 2 εκατ. ευρώ στις 30/9, «όταν το ποσό που άθροισε ο κ. Πολάκης ήταν μέχρι τον Δεκέμβριο. Άρα εγώ πήρα προκαταβολικά τα λεφτά, πριν τα πάρει η Novartis».

«Εμείς οι "κακοί" αυξήσαμε την τιμή στα φάρμακα της Novartis, αλλά εσείς οι "καλοί" διατηρήσατε αυτές τις τιμές στο νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων» κατέληξε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.