Αφρίν: Ξεκίνησαν τους βανδαλισμούς και τις λεηλασίες οι τουρκικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους

 
Αφρίν: Ξεκίνησαν τους βανδαλισμούς και τις λεηλασίες οι τουρκικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τος

Ενημερώθηκε: 19/03/18 - 14:08

Έπεσε η Αφρίν, μπήκαν στην πόλη τουρκικές δυνάμεις και οι ισλαμιστές σύμμαχοί τους κι αμέσως άρχισαν οι βανδαλισμοί και οι λεηλασίες.

Μεταξύ άλλων, γκρέμισαν ένα άγαλμα που συνδέεται με την κουρδική παράδοση και τον πολιτισμό στο κέντρο της πόλης Αφρίν, όπως ανακοίνωσε ομάδα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι στο Whatsapp, επικαλούμενη κέντρο ενημέρωσης στην Αφρίν. Το άγαλμα αυτό ήταν του σιδηρουργού Κάβα, κεντρικού ήρωα της ιστορίας των Κούρδων για τη γιορτή του Νεβρόζ, του κουρδικού Νέου Έτους, που γιόρτασαν αυτές τις μέρες με διαδηλώσεις τους οι Κούρδοι. Στην ανακοίνωση στο Whatsapp υπογραμμίζεται ότι αυτή ήταν «η πρώτη κατάφωρη παραβίαση του πολιτισμού και της ιστορίας του κουρδικού λαού από την ώρα που καταλήφθηκε η Αφρίν».

Οι αντάρτες εισέβαλαν σε καταστήματα, εστιατόρια και σπίτια και λεηλάτησαν ότι βρήκαν μπροστά τους, από τρόφιμα και ηλεκτρονικό εξοπλισμό μέχρι κοβέρτες και άλλα αγαθά. Στη συνέχεια τοποθέτησαν τη λεία τους σε αυτοκίνητα και μικρά φορτηγά και έφυγαν από την πόλη, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

https://t.co/kiD8EZmQrx

pic.twitter.com/OgcG0EbJxG

Pro-Turkish forces pillage Afrin after taking Syrian city

March 18, 2018

Την πληροφορία επιβεβαιώνει και το αντικαθεστωτικό Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με το οποίο οι σύμμαχοι της Άγκυρας «έχουν αρχίσει να λαφυραγωγούν ιδιωτικές περιουσίες, καταστήματα και πολιτικο-στρατιωτικές εγκαταστάσεις». Κάτοικος της Αφρίν είπε νωρίτερα ότι είχε δει τους συνεργαζόμενους με τους Τούρκους μαχητές να εισβάλουν σε καταστήματα για να λεηλατήσουν ό,τι υπήρχε μέσα, ενώ άλλοι έκλεβαν αυτοκίνητα σταθμευμένα στους δρόμους. Ορισμένοι αντάρτες, μάλιστα, πυρπόλησαν καταστήματα που πουλούσαν αλκοολούχα ποτά.

Χαρακτηριστικές και οι εικόνες της δημοσιογράφου Jennn Moussa:

pic.twitter.com/5rMCvjaeMT

I spoke to Arab activists who are on side of Turkish backed Syrian rebels in Afrin enclave. They complain all houses are being looted by rebels. Cars, furniture, tvs &supermarkets all getting stolen. Civilians who stayed behind are scared. Couple of pics emerging from Afrin:

March 18, 2018

Οι περισσότεροι από τους 350.000 κατοίκους της πόλης την έχουν εγκαταλείψει, ενώ το ποτάμι της προσφυγιάς συνεχίστηκε και τα τελευταία 24ωρα προς τα νότια, σε εδάφη που εξακολουθούν να ελέγχουν οι κουρδικές πολιτοφυλακές ή το συριακό καθεστώς. Κάποιοι είπαν ότι οι Κούρδοι φάνηκε να αποχώρησαν χωρίς να δώσουν μάχη, αλλά οι κουρδικές αρχές ορκίστηκαν να ανακαταλάβουν την πόλη, ένα από τα τρία ημιαυτόνομα κουρδικά «καντόνια» στη βόρεια Συρία.

Αφρίν