Ασφυκτικές ημερομηνίες, εκκρεμή προαπαιτούμενα φέρνουν καθυστερήσεις στην έξοδο από το μνημόνιο

 
Ασφυκτικές ημερομηνίες, εκκρεμή προαπαιτούμενα φέρνουν καθυστερήσεις στην έξοδο από το μνημόνιο

Ενημερώθηκε: 28/03/18 - 08:52

Η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων της δ' αξιολόγησης ήταν το αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης που έγινε, χθες το βράδυ, στο υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων των θεσμών.

Ερωτηθείς, αμέσως μετά, κυβερνητικός αξιωματούχος για τα προαπαιτούμενα στον τομέα της ενέργειας, δήλωσε πως «είναι ένα δύσκολο σημείο που έχει πολλά τεχνικά θέματα. Αλλά δεν νομίζω ότι δεν θα προλάβουμε μέχρι τον Ιούνιο».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο καταγράφουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, καθώς επί του παρόντος έχουν καλυφθεί μόλις 12 από τα 88 και τα χρονικά περιθώρια ως το τέλος Μαίου- οπότε υποτίθεται ότι πρέπει να έχουμε Τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement)- φαντάζουν εξαιρετικά στενά. Ευρωπαϊκές πηγές σημειώνουν, δε, ότι 10- 12 προαπαιτούμενα είναι πρακτικά αδύνατο να καλυφθούν εντός του Προγράμματος και θα συμπληρώσουν το «πακέτο» των μεταρρυθμίσεων, που θα συνοδέψουν τη μεταμνημονιακή επιτήρηση.

Μεταξύ των προαπαιτούμενων ιδιαίτερα χρονοβόρα θεωρούνται αυτά που σχετίζονται με τις αποκρατικοποιήσεις (ειδικά στην ενέργεια), το κτηματολόγιο, τη στελέχωση του Δημοσίου με νέους διευθυντές κ.λπ.

Σημειώνεται ότι, χθες το μεσημέρι, πηγές του υπουργείου Οικονομικών (αναφερόμενες σε δημοσιεύματα, τα οποία, επικαλούμενα κοινοτικούς αξιωματούχους, έκαναν λόγο για συμφωνία με τους θεσμούς τον Ιούλιο) δήλωσαν πως «σταθερός προσανατολισμός όλων είναι η 21η Ιουνίου για συνολική συμφωνία σε 4η αξιολόγηση, χρέος, μέθοδο εξόδου και ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης».

Από την άλλη, ο Επίτροπος Μοσκοβισί, απαντώντας στις ανησυχίες του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κυρίου Δημήτρη Παπαδημούλη ότι «στο παρελθόν είχαμε καθυστερήσεις, που προκλήθηκαν από ενστάσεις του ΔΝΤ και ζημίωσαν την οικονομία και τον λαό της Ελλάδας, και οι καθυστερήσεις είναι γενικά επιζήμιες», άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο παραβίασης των χρονοδιαγραμμάτων λέγοντας: «για να ολοκληρωθεί εγκαίρως το πρόγραμμα, οι αποφάσεις θα ληφθούν θεωρητικά στις 21 Ιουνίου στο Eurogroup, ή ίσως λίγο αργότερα. Εν πάσει περιπτώσει η προθεσμία σήμερα, είναι η 21η Ιουνίου» ανέφερε, συμπληρώνοντας ποια είναι αυτά που πρέπει να ολοκληρώσουν οι ελληνικές αρχές.