Γέφυρες Βούτση στην Χρυσή Αυγή για τον εκλογικό νόμο

 
Γέφυρες Βούτση στην Χρυσή Αυγή για τον εκλογικό νόμο

Ενημερώθηκε: 30/06/16 - 08:43

Ανοίγματα ακόμα και στην Χρυσή Αυγή κάνουν στην κυβέρνηση προκειμένου να συγκεντρώσουν τις 200 ψήφους που απαιτούνται προκειμένου να ισχύσουν οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ είπε χαρακτηριστικά. «Στην Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι. Δεν έχουμε μιλήσει με τη Χ.Α. Από εκεί και πέρα η βουλή λειτουργεί με 300. Ποτέ δεν αφαιρέθηκε καμία ψήφος από καμία μεριά. Αυτό που σας λεω δεν αποτελεί πρόσκληση προς την Χρυσή Αυγή. Αλλά επειδή ο εκλογικός νόμος είναι ένα κορυφαίο ζήτημα και κάθε κόμμα έχει τη δική του άποψη, περιμένουμε να δούμε τι θα πει και η Χρυσή Αυγή».

Στην κυβέρνηση σύμφωνα με τις κυλιόμενες μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους βλέπουν την καθοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθούν να φτιάξουν ένα εκλογικό νόμο που θα τους επιτρέπει ακόμα και να χάσουν να έχουν σημαντικές ελπίδες για μια «δεξιά παρένθεση» ή να δημιουργήσουν κυβέρνηση ως δεύτερο κόμμα.

«Θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί έως τις 20 Ιουλίου. Το περίγραμμα είναι λιτό. Επί του υπάρχοντος νόμου θα καταργηθεί το μπόνους και θα γίνει μηδέν, θα τεθεί το θέμα της ψήφου στα 17 και θα παραμείνει το όριο που υπάρχει το 3%. Θα μπορούσε να συζητηθεί και το 2,5% Αυτό που δεν υπάρχει στο τραπέζι είναι να μην υπάρχει πλαφόν» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής.

Ωστόσο στις αλλαγές για τον εκλογικό νόμο δεν θα συμπεριλαμβάνεται το «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών, ούτε και η ψήφος των ομογενών κάτι που ζητάει η ΝΔ από την περίοδο Καραμανλή. Επίσης, θεωρείται βέβαιο πως οι νέοι θα έχουν δικαίωμα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόλις συμπληρώσουν το 17ο έτος της ηλικίας τους.

«Έχουν υπάρξει αποφάσεις στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα προχωρήσουμε στην απλή αναλογική. Δεν γινόταν αυτό να το είχαμε κάνει πιο πριν, στους επτά μήνες. Είχαμε ακούσει με ενδιαφέρον τότε -αλλά δεν προλάβαμε να το συζητήσουμε- την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ τον Ιούλιο του 2015 που έλεγε αυτά που σας έλεγα τώρα. Υπήρχε η άποψη Κουρουμπλή ότι θα μπορούσαμε να πάμε σε 80 ή 90% απλή αναλογική και να υπήρχε από εκεί και ένα μπόνους ανάλογα με το ύψος. Και ο κ. Θεοδωράκης συμφωνεί, αν και ρητά δεν συμφωνεί με το καθόλου μπόνους. Το ΚΚΕ θα βρει τον τρόπο να εκφράσει τις θέσεις του. Θα το δούμε» δήλωσε ο Νίκος Βούτσης στον ΣΚΑΙ.