Αρχίζουν τα δύσκολα για τον Ζάεφ - Ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή για το ονοματολογικό

 
Αρρχίζουν τα δύσκολα για τον Ζάεφ -  Ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή για το ονοματολογικό

Ενημερώθηκε: 19/06/18 - 08:56

Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για την επίλυση του ονοματολογικού μπορεί να υπογράφτηκε όμως τα δύσκολα τώρα ξεκινάνε, ειδικά για την κυβέρνηση Ζόραν Ζάεφ. Ενδεικτικές της ανησυχίας που υπάρχει είναι οι δήλωση του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις διαδηλώσεις στα Σκόπια, απηύθυνε έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις και των δύο χωρών, ενώ χαιρέτησε παράλληλα τη συμφωνία.

Σήμερα είναι ένα κρίσιμο πρώτο βήμα για την κυβέρνηση Ζάεφ μιας και ξεκινά η συζήτηση στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ για τη συμφωνία με την Ελλάδα,

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη Δευτέρα το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας, που υπεγράφη την Κυριακή στους Ψαράδες Πρεσπών. Με βάση τα προβλεπόμενα το κοινοβούλιο θα συνέλθει με απόφαση του προέδρου του Ταλάτ Τζαφέρι στις 11 (τοπική ώρα), την Τρίτη και θα συζητήσει για την ανάγκη υιοθέτησης της συμφωνίας.

Εφόσον ανάψει το «πράσινο φως» επ' αυτού, όπως αναμένεται, δεδομένου ότι χρειάζεται απλή πλειοψηφία, το νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από την ολομέλεια έως την Παρασκευή. Πολιτικοί αναλυτές και ΜΜΕ στα Σκόπια εκτιμούν ότι το νομοσχέδιο θα κυρωθεί άνετα.

Τα επόμενα βήματα προβλέπουν ότι μετά την έγκριση το νομοσχέδιο θα αποσταλεί στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ. Αυτός θα πρέπει να το υπογράψει εντός επτά ημερών. Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να το πράξει αυτό.

Σε τέτοια περίπτωση, αν ο Ιβάνοφ θέσει βέτο, τότε η συμφωνία επιστρέφει στο κοινοβούλιο και τότε θα πρέπει να υιοθετηθεί με απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που σημαίνει να το υπερψηφίσουν 61 βουλευτές. Αν γίνουν αυτά, τότε η συμφωνία καταλήγει ξανά στα χέρια του προέδρου της ΠΓΔΜ, ο οποίος- σύμφωνα με το Σύνταγμα- είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.

Τα επόμενα βήματα μέχρι το δημοψήφισμα

Σύμφωνα με το κείμενο που υπέγραψαν οι κ. Τσίπρας και Ζάεφ, τα Σκόπια θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει όλα τα απαιτούμενα βήματα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Έτσι από σήμερα κιόλας ξεκινά ένας διπλωματικός και πολιτικός μαραθώνιος για τον Ζόραν Ζάεφ κυρίως στο εσωτερικό της χώρας του.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔμ (νυν Βόρειας Μακεδονίας) αναμένεται να φέρει άμεσα την συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή της χώρας του. Πιθανότατα αυτό θα το πράξει την Τετάρτη, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες.

Στη συνέχεια, σε δέκα περίπου ημέρες, στις 28 Ιουνίου, οπότε και θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ θα λάβει την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ακολούθως, στις 11 και 12 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες θα διεξαχθεί η επόμενη σύνοδος του ΝΑΤΟ, κατά την διάρκεια της οποίας αναμένεται να λάβει πρόσκληση η γειτονική χώρα.

Κατόπιν αυτών, ο Ζόραν Ζάεφ θα προχωρήσει στο δημοψήφισμα προκειμένου να επικυρώσει ο λαός της Βόρειας Μακεδονίας τη συμφωνία.

Τελευταίος -αλλά πιο κρίσιμος – σταθμός αυτού του μαραθωνίου που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2018, είναι η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.

Εφόσον λυθεί και αυτό το ζήτημα, η κυβέρνηση θα φέρει τη συμφωνία στην ελληνική Βουλή προς επικύρωση.