Οι μετανάστες σώζουν το δημογραφικό

 
Οι μετανάστες σώζουν το δημογραφικό

Ενημερώθηκε: 09/07/18 - 10:46

«Αν δεν υπήρχαν οι μετανάστες στην Ελλάδα ο πληθυσμός θα ήταν ήδη 8 εκατομμύρια», δήλωσε πριν λίγο μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 ο νευρολόγος – ψυχίατρος, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, Θάνος Ασκητής.

Υπάρχει και πρόβλημα υπογονιμότητας - ενα πρόβλημα που η πολιτεία έχει υποτιμήσει - καθώς, όπως είπε, 500.000 ζευγάρια δεν μπορούν να κάνουν παιδιά. Η υπογονιμότητα, σύμφωνα με τον ίδιο οφείλεται «κατά 20% στους άνδρες, κατά 20% στις γυναίκες και κατά 40% στον ψυχολογικό παράγοντα για ζευγάρια που έχουν μειώσει πολύ την σεξουαλική ζωή».

Για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της υπογεννητικότητας που ελοχεύει θα πρέπει ο μέσος όρος γεννήσεων να είναι 2,3 παιδιά. «Σε διαφορετική περίπτωση θα φτάσουμε τα 7 εκατ. πληθυσμού στην Ελλάδα την προσεχή 30ετια», επισήμανε.

Ο Θάνος Ασκητής απέδωσε την συρρίκνωση των γεννήσεων στην οικονομική πίεση που δέχονται οι άνθρωποι λόγω της οικονομικής κρίσης. «Οι νέοι άνθρωποι σήμερα δεν βλέπουν την ανάγκη να αφήσουν πίσω τους ένα παιδί, ειδικότερα την περίοδο της οικονομικής κρίσης, που τους ζορίζει πολύ οικονομικά. Γιατί θυμάστε ότι τη δεκαετία του '70 οι οικογένειες έκαναν 3 και 4 παιδιά» πρόσθεσε ο Θ. Ασκητής.