Δημήτρης Τζανακόπουλος: Κανένας ανασχηματισμός, καμία παραίτηση, η κυβέρνησή μας δεν κρύβει σενάρια συνομοσίας

 
Τζανακόπουλος: Ο πρωθυπουργός δεν ήξερε ότι υπήρχαν νεκροί, η συζήτηση περί ανασχηματισμού είναι το τελευταίο που τον απασχολεί

Ενημερώθηκε: 30/07/18 - 17:54

Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων για την πυρκαγιά στο Μάτι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων, ότι δεν γίνεται αυτή την ώρα καμία συζήτηση ούτε για ανασχηματισμό, ούτε για παραιτήσεις.

Παράλληλα, σχετικά με τα όσα ακούγονται και γράφονται ότι η Κυβέρνηση είχε γνώση από νωρίς για την ύπαρξη νεκρών, ο κος Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός δεν ήξερε ότι υπήρχαν νεκροί, και κατηγόρησε τα ΜΜΕ για επικοινωνιακή τυμβωρυχία.

"Για να είναι έμπρακτη η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή οι διαδικασίες να είναι απλές, χωρίς πρόσθετες γραφειοκρατικές διαδικασίες». Ηδη γίνεται υλοτόμηση στην περιοχή. Από την Παρασκευή ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές, που ανέρχονται σε 3.676, από αυτές 1046 κτίρια κρίθηκαν κόκκινα. Από αύριο οι αποζημιώσεις, που ξεκινούν από 5.000 ευρώ ανά κάτοικο. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται καθημερινά. Θα τεθεί σε λειτουργία ειδική γραμμή για οδηγίες προς τους πολίτες από την ΑΑΔΕ. Η χορήγηση του επιδόματος των 10.000 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων θα γίνει αυτόματα, και το ίδιο θα γίνει και για το επίδομα των 1.000 ευρώ στα παιδιά των θυμάτων", τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


 

Όπως είπε, η διευκόλυνση των πληγέντων μπορεί να είναι και η «μοναδική έμπρακτη συγγνώμη της Κυβέρνησης για τις διαχρονικές ευθύνες της».

Ερωτηθείς αν πρόκειται να υπάρξουν παραιτήσεις, ο κ.Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο αυτή την ώρα θα εξυπηρετούσε μόνο τις επικοινωνιακές ανάγκες, ενώ η συζήτηση περί ανασχηματισμού είναι το τελευταίο που απασχολεί αυτή την ώρα τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

Πολιτική σκοπιμότητα τα παιχνίδια με τους νεκρούς
 

επίσκεψη του πρωθυπουργού ουσιαστικά εν κρυπτώ,

«Οι νεκροί δεν κρύβονται. Ο πρωθυπουργός επέστρεψε από τη Βοσνία, την ώρα εκείνη δεν υπήρχαν ούτε διασταυρωμένοι, ούτε επιβεβαιωμένοι νεκροί. Μετείχε σε σύσκεψη που κράτησε έως τις 3.30 τα ξημερώματα. Βγήκε στις 12.30 το βράδυ για να πει ότι το μέλημα της κυβέρνησης ήταν η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Οταν το διασταυρώσαμε, την ίδια στιγμή, εγώ ενημέρωσα. Οποιος λέει ότι η κυβέρνηση έπαιξε επικοινωνιακά παιχνίδια και έκρυψε νεκρούς, πώς να κρύψεις νεκρούς, υποκινείται από πολιτική σκοπιμότητα και μόνο», ισχυρίσθηκε. «Μας λέτε ότι ο πρωθυπουργός δεν ήξερε για νεκρούς. Μας λέτε ότι ήρθε για μια φωτιά στην Αττική από το ταξίδι του;», ερωτήθηκε. «Οχι, ήρθε για μια δύσκολη νύχτα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν δόθηκε εντολή εκκένωσης υποστήριξε ότι ένας οικισμός 15.000 - 20.000 ατόμων θα μπορούσε να εκκενωθεί και πρόσθεσε ότι δεν θέλει να επιρρίψει ευθύνες.

Γιατί πήγε μόνος στο Μάτι ο πρωθυπουργός

Ο Δ. Τζανακόπουλος υπεραμύνθηκε της επιλογής να γίνει η λέγοντας ότι δεν επεδίωκε επικοινωνιακό σόου, αλλά να μιλήσει με τους πολίτες.