Ερντογάν: Προσπάθεια να προκληθεί χάος η επίθεση εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ 

 
Ερντογάν: Προσπάθεια να προκληθεί χάος η επίθεση εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ 

Ενημερώθηκε: 20/08/18 - 15:17

Η επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην τουρκική πρωτεύουσα ήταν μια σαφής προσπάθεια να «προκληθεί χάος», δήλωσε εκπρόσωπος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, καταδικάζοντας την πρωινή επίθεση που πραγματοποιήθηκε από κινούμενο όχημα.

Πολλοί πυροβολισμοί εβλήθησαν σήμερα από ένα όχημα εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί. Ο Ιμπαχίμ Καλίν έγραψε επίσης στο Twitter πως διεξάγεται έρευνα για το συμβάν.

«Καθαρή προβοκάτσια» χαρακτήρισε την επίθεση ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαισούνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ.

«Πρόκειται για καθαρή προβοκάτσια. Οι πρεσβείες προστατεύονται από το κράτος» δήλωσε ο Τσελίκ.

Οι δράστες που άνοιξαν πυρ λίγο μετά τις 5 τα ξημερώματα, πυροβόλησαν συνολικά έξι φορές κατά του κτηρίου της πρεσβείας.

«Δεν έχουμε καμιά αναφορά για τραυματισμούς και ερευνούμε τις λεπτομέρειες» δήλωσε από την πλευρά του στην εφημερίδα Hurriyet ο εκπρόσωπος της πρεσβείας, Ντέιβιντ Γκάινερ.

Πυρά εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα προκάλεσαν υλικές ζημιές, 

Εν μέσω τεταμένων σχέσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και στην Ουάσινγκτον, πολλοί πυροβολισμοί εβλήθησαν σήμερα από όχημα εν κινήσει εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στην τουρκική πρωτεύουσα, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

Η επίθεση, που σημειώθηκε νωρίς το πρωί, συνέπεσε με ένα βάθεμα της διένεξης των δύο χωρών σχετικά με τη δίκη ενός Αμερικανού πάστορα στην Τουρκία.

Ένας ή περισσότεροι άγνωστοι επιτιθέμενοι έριξαν έξι σφαίρες σε πύλη ασφαλείας της πρεσβείας από αυτοκίνητο λευκού χρώματος το οποίο βρισκόταν εν κινήσει γύρω στις 05:30 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), με τρεις σφαίρες να πλήττουν μια σιδερένια πόρτα και ένα παράθυρο, ανέφερε σε ανακοίνωσή του στο γραφείο του κυβερνήτη της Άγκυρας.

Η πρεσβεία είναι κλειστή αυτή την εβδομάδα λόγω της δημόσιας αργίας για την ισλαμική γιορτή Άιντ αλ-Άντχα.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ένα συμβάν ασφαλείας σημειώθηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ νωρίς σήμερα το πρωί. Δεν έχουμε πληροφορίες για τραυματισμούς και ερευνούμε τις λεπτομέρειες», δήλωσε ο Ντέιβιντ Γκάινερ, ο εκπρόσωπος της πρεσβείας. «Ευχαριστούμε την τουρκική εθνική Αστυνομία για την ταχεία αντίδρασή της».

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα και το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη έχουν αποτελέσει στο παρελθόν στόχους επιθέσεων από μαχητές και έχουν αντιμετωπίσει πολλές απειλές ασφαλείας.