Ψυχρολουσία από το ΔΝΤ: Ό,τι συμφωνήθηκε με τις συντάξεις θα γίνει

 
Ψυχρολουσία από το ΔΝΤ όσον αφορά τις περιβόητες περικοπές συντάξεων και την ελπίδα της Κυβέρνησης ότι δεν θα εφαρμοστούν-"Εφαρμόστε όσα έχουν συμφωνηθεί"

Ενημερώθηκε: 20/09/18 - 17:53

Ψυχρολουσία από το ΔΝΤ όσον αφορά τις περιβόητες περικοπές συντάξεων και την ελπίδα της Κυβέρνησης ότι δεν θα εφαρμοστούν.

Ο εκπρόσωπος του κατέστησε σαφές ότι το Ταμείο επιμένει στη θέση πως οι περικοπές των συντάξεων είναι και διαρθρωτικό μέτρο, άρα πρέπει να εφαρμοστεί όπως έχει συμφωνηθεί, ψαλιδίζοντας την αισιοδοξία της Κυβέρνησης.

«Υπενθυμίζω ότι αυτά τα μέτρα έχουν συμφωνηθεί από το 2017. Δεν είναι νέα μέτρα. Η άποψη μας είναι ότι αυτά (οι περικοπές των συντάξεων), δεν θα βελτιώσουν μόνο τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά θα δοθεί και καθαρό σήμα στις αγορές ότι η κυβέρνηση μένει εντός τροχιάς, όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις», απάντησε ορθά- κοφτά ο Τ. Ράις

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση θα υποβοηθήσει τη στροφή της οικονομικής πολιτικής σε πιο αναπτυξιακή τροχιά, με αυξημένο κοινωνικό πρόσημο. Η λογική του Ταμείου είναι ότι μέσω των περικοπών, δημιουργείται και «παγώνει» ένας δημοσιονομικός χώρος για όσους δεν είναι συνταξιούχοι, «φωτογραφίζοντας» τις υπόλοιπες ευπαθείς ομάδες και τη δυνατότητα στοχευμένων χρηματοδοτικών ενισχύσεων όπως π.χ. τα επιδόματα στέγασης, που δεν μπορούν κατά την άποψη του να χρηματοδοτηθούν εάν δεν υπάρχουν οι εξοικονομήσεις δαπανών από τις συντάξεις.

Εν ολίγοις το Ταμείο θεωρεί ότι με τις περικοπές των συντάξεων θα μειωθεί το συνολικό φορολογικό βάρος για όλους.