Συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου: Σφοδρές αντιδράσεις από κληρικούς και μητροπολίτες - Αντιδράσεις και από τον πολιτικό κόσμο

 
Συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου: Σφοδρές αντιδράσεις από κληρικούς και μητροπολίτες - Αντιδράσεις και από τον πολιτικό κόσμο

Ενημερώθηκε: 07/11/18 - 13:19

Έντονες αντιδράσεις τόσο στον πολιτικό κόσμο όσο και στο χώρο της Εκκλησίας προκαλεί η συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου. Δεν είναι μόνο οι κληρικοί και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αντιδρούν αλλά και μητροπολίτες εκφράζουν ερωτήματα και δηλώνουν άγνοια.

αντιδράσεων από τους κληρικούς

Η ένταση των και ο αιφνιδιασμός, όπως προκύπτει, μητροπολιτών, ίσως προκαλέσει πρόβλημα ακόμη και στην έγκριση της συμφωνίας από την ιεραρχία της Εκκηλησίας. Πώς θα αντιδράσουν οι μητροπολίτες στην πίεση των κληρικών τους;

συγκατάθεση του Π. Καμένου στη συμφωνία

δέχεται όμως πυρά από τον Ν. Φίλη

Αντιδράσεις υπάρχουν και στην πολιτική σκηνή. ο πρωθυπουργός μπορεί να εξασφάλισε τη , , τον οποίο πιθανά θα ακολουθήσουν και άλλοι, που μοιράζονται τις ίδιες ευαισθησίες από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αντιπολίτευση, εμφανώς αιφνιδιασμένη, είχε περιορισμένες αντιδράσεις. Αρχικά, η ΝΔ επί της ουσίας χαιρέτισε τη συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι δικαιώνονται οι δικές της θέσεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε να τις υιοθετήσει.

Σε άλλο μήκος κύματος, το Κίνημα Αλλαγής άσκησε κριτική εξ αριστερών στον Αλέξη Τσίπρα ότι εγκατέλειψε παλαιότερες θέσεις του περί πλήρους διαχωρισμού, ωστόσο στη συνέχεια το ΚΙΝΑΛ άσκησε και εκ δεξιών κριτική, κάνοντας λόγο για «σοβαρότατες και δικαιολογημένες ανασφάλειες σε 10.000 οικογένειες».

Από πλευράς στελεχών ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Ξυδάκης εμφανίστηκε θετικός, μιλώντας για ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Ο Νίκος Φίλης πάντως εξέφρασε σειρά ενστάσεων τόσο για τη συνέχιση της χρηματοδότησης για τη μισθοδοσία, αλλά και για τον τρόπο διευθέτησης των αμφισβητούμενων εκτάσεων μεταξύ εκκλησίας και πολιτείας.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ εκφράζει τις αντιρρήσεις, υποστηρίζοντας ότι οι ιστορικές εκκρεμότητες εκκλησίας - πολιτείας όχι μόνο δεν λύνονται, αλλά διαιωνίζονται. Ο Περισσός ζητά πλήρη διαχωρισμό και αντιτίθεται στον «επιχειρηματικό εναγκαλισμό».

Αντιδρά ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος

Σε ανακοίνωση διαμαρτυρίας που εξέδωσε ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος, τονίζεται πως πρόκειται για συμφωνία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, προειδοποιώντας ότι «οι αντιδράσεις μας πρόκειται να είναι μαζικές και πρωτόγνωρες στην ελληνική ιστορία».

ενώ μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου τόνισε πως οι ιερείς αισθάνονται «προδομένοι», αφού «συζήτησαν για εμάς χωρίς εμάς, χωρίς να γνωρίζουμε τίποτα».

«Ποιος ο λόγος να αλλάξει η μορφή των συμβάσεων, που από δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουμε συμβάσεις, αφού επιδοτούνται οι αμοιβές μας», διερωτήθηκε ο Γεώργιος Βαμβακίδης, υπογραμμίζοντας ότι, «υπάρχουν πολλά θέματα πίσω από τη συμφωνία που είναι έωλα» και ανέφερε χαρακτηριστικά το θέμα της ιατρικής περίθαλψης και των προαγωγών των ιερέων. «Βλέπουμε προβλήματα που ενδεχομένως θα αγγίξουν την κοινωνία», είπε σχετικά.

Σε ένα δεύτερο θέμα που στέκονται οι ιερείς, είναι αυτό των συμβόλων, με τον Αντιπρόεδρό τους να παραδέχεται ότι «το ζήτημα διατυπώθηκε σε θεωρητικό επίπεδο, όμως στην πράξη βλέπουμε ότι οι εικόνες έχουν αφαιρεθεί από πολλά κτήρια».

Μητροπολίτης Έδεσσας: δεν έχουμε ενημερωθεί

Ο Μητροπολίτης Εδέσσης μιλώντας επίσης στο Καλημέρα Ελλάδα τόνισε ότι οι ιερείς δεν έχουν ενημερωθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά ερωτήματα.

«Ίσως έχει ενημερωθεί η Μικρή Σύνοδος (12 μητροπολίτες) , όχι όμως η Μεγάλη, η Διαρκής», δήλωσε σχετικά και αναφέροντας μερικά από τα κενά που δημιουργούνται μετά τη συμφωνία, διερωτήθηκε τι θα γίνει με το μάθημα των Θρησκευτικών, ποια θα είναι η θέση της Εκκλησίας στα κοινά και τι θέση θα έχει ο μητροπολίτης στις τοπικές εκδηλώσεις.

«Θέλουμε να έχουμε μία Ελλάδα ουδετερόθρησκη, είναι δυνατόν;», διερωτήθηκε.

ΝΔ: Υιοθέτησαν τη θέση μας με καθυστέρηση

Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει την ικανοποίησή της για την καθυστερημένη υιοθέτηση της πάγιας θέσης της από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας.

«Σήμερα απεδείχθη περίτρανα, ότι τα εκκρεμή ζητήματα στις σχέσεις των δύο πλευρών, δεν χρήζουν συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά μπορούν κάλλιστα να ρυθμιστούν με νομοθετικές πρωτοβουλίες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς.

Πρόσθεσε ότι τις εν λόγω πρωτοβουλίες είχε λάβει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήδη από το 2013, με τη σύσταση κοινής εταιρείας Κράτους-Εκκλησίας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, «την υλοποίηση των οποίων είχε ματαιώσει για ιδεοληπτικούς λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ».

Στο πλαίσιο αυτό, η ΝΔ «εύχεται η συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα, να αποβεί ουσιαστικά επωφελής για την Πολιτεία και την Εκκλησία και να μην εξαντληθεί σε μια κατ' επίφαση αποσύνδεση της μισθοδοσίας των κληρικών από το κράτος».

ΑΝΕΛ: Ο Πάνος Καμμένος εγγυήθηκε και εξασφάλισε τη συμπόρευση Πολιτείας και Εκκλησίας 

«Πάμε μαζί. Πάμε ενωμένοι και ισχυροί. Πολιτεία και Εκκλησία. Ελλάδα και Ορθοδοξία. Ο Πάνος Καμμένος το εγγυήθηκε, το εξασφάλισε και τα "τσεκούρια" του διχασμού θάφτηκαν βαθιά». Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Θεόδωρος Τοσουνίδης για τη συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας.

ΚΙΝΑΛ: Δικαιολογημένη ανασφάλεια για 10.000 οικογένειες

«Ο κ. Τσίπρας όχι απλώς εγκατέλειψε την πάγια θέση του περί διαχωρισμού κράτους εκκλησίας, κάνοντας ακόμα μια μεγαλοπρεπή kolotoumba (διεθνής όρος πλέον), αλλά αρνήθηκε ακόμα και την αρχή των διακριτών ρόλων» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Κινήματος Αλλαγής για την συμφωνία της κυβέρνησης με την εκκλησία.

«Τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων θα τα διαχειρίζονται οι μητροπολίτες. Πρόκειται για μια ακόμα «κοροϊδία made in Tsipras» η οποία κρύβει μάλιστα σοβαρούς κινδύνους από την κρατικοδίαιτη οικονομική χειραφέτηση της Εκκλησίας. Και όλα αυτά για να προστεθεί μια φράση περί θρησκευτικής ουδετερότητας στο 3ο άρθρο του Συντάγματος. Μιας προσθήκης που ήδη αποδυναμώθηκε από τον ίδιο τον κ.Τσίπρα» αναφέρει το ΚΙΝΑΛ και προσθέτει πως παραμένει σταθερά υπέρ της αρχής των διακριτών ρόλων.

«Το σημερινό ανακοινωθέν δεν είναι σε αυτή την κατεύθυνση και, επιπλέον, δημιουργεί σοβαρότατες και δικαιολογημένες ανασφάλειες σε 10.000 οικογένειες για το μέλλον τους, τις οποίες κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει. Ο απλός παπάς που στάθηκε δίπλα στον δοκιμαζόμενο λαό μας αυτή την εποχή της κρίσης, αξίζει σεβασμού.

Πόσο ουδέτερη είναι τελικά η θρησκευτική ουδετερότητα κ.Τσίπρα;« καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ.

ΚΚΕ: Από τον συνταγματικό στον επιχειρηματικό εναγκαλισμό

«Η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου δε λύνει ιστορικές εκκρεμότητες, αλλά αντίθετα τις διαιωνίζει και τις ενισχύει. Γιατί η βασική ιστορική εκκρεμότητα που θα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και δεκαετίες και η οποία λείπει από τη συνταγματική αναθεώρηση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το ζήτημα του πλήρους διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας. Ένας διαχωρισμός, ο οποίος σε τίποτε δεν εμποδίζει τα θρησκευτικά πιστεύω και την όποια θρησκευτική συνείδηση του ανθρώπου», αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ και προσθέτει:

«Άλλωστε, ο διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας και η εκκοσμίκευση του κράτους, της εκπαίδευσης, όλων των θεσμών, συντελέστηκε σε πολλές χώρες από την ίδια την αστική τάξη και το κράτος της, από την περίοδο ακόμα της Γαλλικής Επανάστασης το 1789 και σε συνέχεια τον 19ο αιώνα, πριν ακόμα την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 και την εμφάνιση των σοσιαλιστικών κρατών, κατά τον 20ο αιώνα.

Με τη συγκεκριμένη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται ο συνταγματικός εναγκαλισμός Κράτους-Εκκλησίας, αλλά προστίθεται και ένας επιχειρηματικός εναγκαλισμός, στο πλαίσιο του Ταμείου Αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, που ήταν νόμος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και το οποίο ταμείο περιέχει αρκετά σκοτεινά σημεία, όπως η πρόβλεψη ότι σε αυτό θα περιλαμβάνονται και αμφισβητούμενες εκτάσεις.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να αποσπάσει τη συναίνεση της Εκκλησίας στις περιορισμένου χαρακτήρα συνταγματικές αλλαγές. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι για την Ελλάδα είναι υπερώριμο ζήτημα ο διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκπαίδευση, τις τελετουργικές διαδικασίες σε δημόσιους θεσμούς, τον πολιτικό γάμο, την πολιτική κηδεία, τη δυνατότητα αποτέφρωσης νεκρών, την ονοματοδοσία, το περιουσιακό ζήτημα της Εκκλησίας».

Ξυδάκης (ΣΥΡΙΖΑ): Δεν είναι ο απόλυτος διαχωρισμός, είναι, όμως, ένα βήμα

Κληθείς να σχολιάσει τη συμφωνία Κράτους-Εκκλησίας που ανακοίνωσαν Αλέξης Τσίπρας και Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο Νικος Ξυδάκης στο ΘΕΜΑ FM έκανε λόγο για «πολύ σημαντικό βήμα που έχει τα χαρακτηριστικά μιας ιστορικής συμφωνίας». «Έχει ένα δίκιο η Εκκλησια στα περί ακαταστασίας της περιουσίας της. Δεν έχει έσοδα ούτε μπορεί να τα διαχειριστεί για ένα μεγάλο πακέτο περιουσιακών στοιχείων».

Ειδικά για το θέμα των κληρικών είπε ότι «η απόσπαση του σώματος των κληρικών από το σώμα των δημοσίων υπαλλήλων είναι μια πράξη σοβαρή, δείχνει σεβασμό στην αυτοτέλεια της εκκλησίας και δείχνει διάθεση να σταματήσει η συγχώνευση της κεντρικής κβυέρνησης με την εκκλησία τουλάχιστον ως προς το υπαλληλικό».

«Δεν είναι ο απόλυτος διαχωρισμός, είναι, όμως, ένα βήμα» πρόσθεσε ο Νίκος Ξυδάκης.

Θ. Θεοχαρόπουλος: H κυβέρνηση έκανε πίσω στον αναγκαίο διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους λόγω πολιτικού κόστους 

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στον «Θέμα 104,6» τόνισε η χθεσινή συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο δεν συνιστά διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους και πως η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει το άσπρο μαύρο.

«Καμία αναθεώρηση των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους δεν υπάρχει, όχι με κατεύθυνση προς διαχωρισμό, αλλά ούτε καν προς διακριτούς ρόλους» ανέφερε ο κ. Θεοχαρόπουλος εξηγώντας ότι στη συνταγματική αναθεώρηση παραμένει τόσο το προοίμιο, όσο η αναφορές στο άρθρο 3. «Δεν υφίσταται καν η θρησκευτική ουδετερότητα με την παραμονή του προοιμίου του Συντάγματος ως έχει, την παραμονή των συμβόλων, της μισθοδοσίας των κληρικών και πάλι από το Δημόσιο απλά με αλλαγή του τρόπου και παροχής μέσω επιδότησης», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Υπογράμμισε δε πως πρόκειται για μία οπισθοχώρηση της κυβέρνησης από πάγιες θέσεις της Αριστεράς για το θέμα του διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους.

Όπως είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος, «ο κ. Τσίπρας έχοντας το πολιτικό κόστος από το Μακεδονικό, θυσίασε τον αναγκαίο διαχωρισμό των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους, για να έχει αρμονική σχέση με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και την ηγεσία της Εκκλησίας. Είναι καθαρή η επιλογή να μην πάρει η κυβέρνηση το πολιτικό κόστος για δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις, που έπρεπε να τις έχουμε πάρει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά εν πάση περιπτώσει γίνονταν κάποια βήματα, όπως για τις ταυτότητες και παλαιότερα ο πολιτικός γάμος».

Σχετικά με τις υποθέσεις διαφθοράς, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σημείωσε πως η θέση του είναι πως όποιος έβαλε το χέρι στο μέλι να τιμωρηθεί. «Η δικαιοσύνη πρέπει να κάνει τη δουλειά της, εμείς δεν αντιμετωπίζουμε τη δικαιοσύνη α λα καρτ, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ».

Από την άλλη, τονίζει, ενόψει της προεκλογικής περιόδου επιχειρείται να δημιουργηθεί κλίμα γενικής σκανδαλολογίας, «πετώντας λάσπη στον ανεμιστήρα». «Για παράδειγμα στο θέμα της Novartis, δέκα πρόσωπα - πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορήθηκαν με κατηγορίες “μου 'πες, σου ‘πες, του ‘πα”, γιατί περί τέτοιων κατηγοριών επρόκειτο. Ακόμα κι αν αθωωθούν, θα μείνει η λάσπη. Δεν γίνεται όμως έτσι η πολιτική», υπογράμμισε ο κ. Θεοχαρόπουλος.