Αυξήσεις, παροχές αλλά και κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον Μακρόν για τα «κίτρινα γιλέκα»

 
Αυξήσεις, παροχές αλλά και κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον Μακρόν για τα «κίτρινα γιλέκα»

Ενημερώθηκε: 10/12/18 - 22:58

Με παροχές απάντησε στην προσπάθεια του να κατευνάσει την οργή από τις κινητοποιήσεις ο Εμάνουελ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίστηκε με απολογητική διάθεση, στο διάγγελμα του το βράδυ της Δευτέρας (10/12).

Την αύξηση των μισθών κατά 100 ευρώ μηνιαίως, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο πολυαναμενόμενο τηλεοπτικό διάγγελμά του για την κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα με φόντο τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων».

Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε "δικαιολογημένη" και "βαθιά" την οργή που εκφράζουν τα "κίτρινα γιλέκα" με τις κινητοποιήσεις τους, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Τόνισε ότι γνωρίζει πως κάποιες από τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα "πλήγωσαν" τους ανθρώπους, όμως σημείωσε ότι πιστεύει πως μπορεί να βρεθεί μια διέξοδος από τα τρέχοντα προβλήματα. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι δε θα αυξηθεί η φορολογία που λαμβάνουν κάτω των 2.000 ευρώ. καθώς και ότι δεν θα φορολογούνται οι υπερωρίες των εργαζομένων. Κάλεσε μάλιστα όσους εργοδότες μπορούν, να δίνουν στους εργαζόμενους μπόνους.

Υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιείκεια απέναντι στις βιαιότητες. «Καμία οργή δεν δικαιολογεί επιθέσεις απέναντι σε αστυνομικούς ή σε ξένη περιουσία», διευκρίνισε.

Όπως είπε, ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αύξηση των μισθών από τον επόμενο χρόνο.

Παράλληλα κήρυξε τη γαλλική οικονομία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ανακοίνωσε ότι οι συντάξεις θα επανέλθουν στο σημείο που ήταν πριν από τις περικοπές στην αρχή του έτους και επανέφερε τη φορολογική μεταρρύθμιση στον φόρο της μεγάλης περιουσίας.

«Η μάχη μου είναι για εσάς. Για τη Γαλλία. Ζήτω η Δημοκρατία. Ζήτω η Γαλλία» διεμήνυσε στο διάγγελμά του ο Εμανουέλ Μακρόν.