Αλλάζει το σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ - Παραμένουν οι εξετάσεις για τις σχολές υψηλής ζήτησης

 
Αλλάζει το σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ - Παραμένουν οι εξετάσεις για τις σχολές υψηλής ζήτησης

Ενημερώθηκε: 20/12/18 - 08:43

«Νέο σύστημα εισαγωγής» στα Πανεπιστήμια ενώ, παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις της οι πανελλαδικές θα παραμείνουν, όπως τουλάχιστον προϊδέασε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου.

Οι σχολές με τη λιγότερη ζήτηση θα χαρακτηρίζονται «πράσινες» και οι σχολές με την υψηλότερη ζήτηση «κόκκινες». Οι υποψήφιοι που έχουν δηλώσει «πράσινες» σχολές θα μπαίνουν με το βαθμό του απολυτηρίου του Λυκείου. Όμως στις «κόκκινες» σχολές η εισαγωγή θα γίνεται με το σύστημα των πανελλαδικών.

Σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κ. Γαβρόγλου δήλωσε πως το νομοσχέδιο για την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα Πανεπιστήμια θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι τα τέλη Γενάρη. Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από τη σχολική χρονιά 2019-2020.

Στην ουσία πρόκειται για τμήματα δύο «ταχυτήτων» αν και το υπουργείο επισημαίνει ότι το φαινόμενο παρατηρείται και σήμερα και προκαλείται από τη διαφορά στις προτιμήσεις των υποψηφίων και όχι από το ίδιο το σύστημα εισαγωγής.

Το χρώμα δεν θα είναι μόνιμο για κανένα τμήμα, αλλά θα το αποκτά κάθε χρόνο, ανάλογα με τη ζήτηση από την πλευρά των υποψηφίων. Το πράσινο χρώμα θα δίνεται στα τμήματα με τι μικρότερη ζήτηση και θα δίνεται το “σήμα” στους υποψηφίους ότι μπορούν να εισαχθούν ελεύθερα με το βαθμό του Απολυτηρίου.

Τι αποφάσισε το υπουργικό Συμβούλιο για το νέο σύστημα διορισμών

Ο υπουργός Παιδείας Παιδείας Κ. Γαβρόγλου έχει καλέσει τα ΔΣ της ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ για σήμερα Πέμπτη, στις 9.30 το πρωί στη Βουλή για να τους ανακοινώσει το Σχέδιο του νέου συστήματος διορισμού των εκπαιδευτικών.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκε, ομόφωνα, το Σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο σύστημα διορισμού δεν προβλέπει διορισμούς εκπαιδευτικών με γραπτό διαγωνισμό. Ωστόσο το σύστημα θα εποπτεύεται από το ΑΣΕΠ και θα περιλαμβάνει τα εξής κριτήρια: Ανώτατο όριο αναγνώρισης της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών ορίστηκαν οι 120 μήνες. Τα ακαδημαϊκά προσόντα, και, Κοινωνικά κριτήρια

Τέλος αποφασίστηκε: Να εφαρμοστεί ένα ενιαίο σύστημα μοριοδότησης και κατάταξης για το διορισμό μονίμων εκπαιδευτικών. και την πρόσληψη αναπληρωτών. O αναμενόμενος προγραμματισμός των 15.000μονίμων διορισμών , να γίνει με την ακόλουθη χρονική σειρά:

• 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Εκπαίδευση, την επόμενη σχολική χρονιά 2019 – 2020,

• 5.250 εκπαιδευτικών, τη σχολική χρονιά 2020 – 2021,

• 5.250 εκπαιδευτικών, τη σχολική χρονιά 2021 – 2022.

Το υπουργείο Παιδείας εκτιμά ότι για τις 4.500 θέσεις που θα είναι για την Ειδική Αγωγή , η προκήρυξη των οποίων θα γίνει μέσα στο 2019 οι υποψήφιοι θα είναι περίπου 35.000 .

Για τις επόμενες 10.500 θέσεις που θα είναι για τη Γενική Εκπαίδευση οι υποψήφιοι θα είναι περίπου 100.000 .