Πραξικόπημα στην Τουρκία: Συναγερμός στη Σύμη - Κινητικότητα στα τουρκικά παράλια

 
Πραξικόπημα στην Τουρκία: Συναγερμός στη Σύμη - Κινητικότητα στα τουρκικά παράλια

Ενημερώθηκε: 20/07/16 - 20:56

Συναγερμός φαίνεται να έχει σημάνει στο ΓΕΕΘΑ από "έντονη κινητικότητα" που παρατηρείτα στα παράλια απέναντι από τη Σύμη. Η "κινητικότητα" έχει να κάνει, όπως γίνεται γνωστό, με την συγκέντρωση πολλών φουσκωτών σκαφών, για τα οποία ακόμη κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, ποιοι ετοιμάζονται να τα χρησιμοποιήσουν αλλά και γιατί.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει διαταχθεί τα σκάφη του Λιμενικού, ειδικά στην περιοχή, να είναι σε πλήρη ετοιμότητα, με το Πολεμικό Ναυτικό να έχει απονηώσει ήδη ελικόπτερο για να παρακολουθεί όλες τις κινήσεις στην περιοχή.

Επιπλέον στέλνεται στην περιοχή και ελληνική πυραυλάκατος.

Έκτακτη Σύσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων στο Πεντάγωνο 

 

Αυτή τη στιγμή (Τετάρτη απόγευμα) πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη στο ΕΚΕΠΙΧ (ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ) του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, υπό τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Πάνο Κάμμενο, τον διιοκητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα και όλης της ανώτατης ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Το "γενικό πρόσταγμα" το έχουν στην επιχείρηση που διεξάγεται από το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα, στη Σύμη, οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Η ΕΛΑΣ θα επιληφθεί μόνο στην περίπτωση που τυχόν Τούρκοι που θέλουν επιχειρήσουν να διαφύγουν από την χώρα τους και τυχόν πατήσουν επί ελληνικού εδάφους, όπου σε αυτή την περίπτωση οι εντολές που έχουν είναι να συλληφθούν άμεσα. Οι Αρχές τόσο στην Σύμη όσο και σε άλλα νησιά βρίσκονται επί ποδός, αν και οι έρευνες του ΠΝ και του Λιμενικού έχουν ρόλο ακριβώς αποτρεπτικό μίας τέτοιας πιθανότητας.

Αν και δεν γίνεται ευρέως γνωστό, η μεγαλύτερη ανησυχία έχει να κάνει με το ενδεχόμενο να πρόκειται για πραξικοπηματίες ή αντιπάλους του Ερντογάν οι οποίοι θέλουν να περάσουν στην χώρα μας. Σύμφωνα με τη Μιλιέτ "αγνοούνται" 40 κομμάντος, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η κινητικότητα που παρατηρείται έχει σχέση με αυτό που αναφέρεται στον τουρκικό Τύπο.

Τουρκία: Έρευνες για πραξικοπηματίες καταδρομείς απέναντι από τη Σύμη

Οι τουρκικές αρχές πραγματοποιούν εκτεταμένες έρευνες στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στο Μπόζμπουρουν που βρίσκεται απέναντι από τη Σύμη, για το ενδεχόμενο να καταφύγουν στο νησί οι καταδρομείς που το βράδυ της Παρασκευής άνοιξαν πυρ εναντίον του ξενοδοχείου όπου διέμενε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει στον ιστότοπό της η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι δέκα από τους καταδρομείς αυτούς έχουν προσαχθεί.

Άλλες πληροφορίες θέλουν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F16 να έχουν απογειωθεί την Τετάρτη από τουρκικές βάσεις, προκειμένου να διασταυρώσουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, εντοπίστηκαν να κινούνται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Την πληροφορία για την κινητοποίηση της τουρκικής αεροπορίας επιβεβαίωσe στο πρακτορείο Reuters τουρκική στρατιωτική πηγή.

Πηγές από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας επιβεβαίωσαν ότι δύο αεροσκάφη πραγματοποίησαν περιπολίες από την τουρκική πλευρά και στη συνέχεια προσγειώθηκαν στη βάση του Νταλαμάν.


Militaire.gr

Πηγή: