Τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ - Ποιές είναι οι τελικές αλλαγές στον τρόπο πληρωμής του

 
Τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ - Ποιές είναι οι τελικές αλλαγές στον τρόπο πληρωμής του

Ενημερώθηκε: 27/07/16 - 08:49

Κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή τροπολογία σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται και δεν καταργείται η επιβολή του συμπληρωματικού στόχου στα αγροτεμάχια. Η τροπολογία ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο των καπνικών προϊόντων.

Επί της ουσίας, πρόκειται για τροπολογία «σκούπα» η οποία περιλαμβάνει πλήθος φορολογικών διατάξεων, από τα φορολογικά πιστοποιητικά μέχρι τα τέλη ταξινόμησης των οχημάτων αλλά και την επιβολή φόρου στις εταιρείες επενδύσεων. Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, δίνεται η δυνατότητα καταβολής του μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2017, αντί για τον Δεκέμβριο του 2016 που πρέβλεπε ο αρχικός νόμος (αρχή από τον Σεπτέμβριο).

Πάντως, η απώλεια από την προσωρινή αναστολή του φόρου στα αγροτεμάχια εκτιμάται στα 230 εκατ. ευρώ.

Στην τροπολογία προβλέπονται ακόμη:

- Η απαλλαγή των ελεγκτών της Φορολογικής Διοίκησης από πειθαρχικές, αστικές ή ποινικές ευθύνες κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

- Η προαιρετική (από υποχρεωτική, που είναι σήμερα) έκδοση ετήσιου φορολογικού πιστοποιητικού για τις Ανώνυμες Εταιρίες, τις ΕΠΕ και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών επιχειρήσεων, ενώ καταργείται το πρόστιμο που προβλεπόταν σε περίπτωση μη εκδοσής του. Η συγκεκριμένη διάταξη ισχύει για φορολογικά πιστοποιητικά που εκδίδονται από 1.1.2016.

- Η παράταση για τρία χρόνια της παραγραφής του δικαιώματος του δημοσίου για έκδοση των οριζόμενων πράξεων προσδιορισμού φόρου καθώς και κάθε άλλης πράξης επιβολής φόρων, τελών, προστίμων ή εισφορών για υποθέσεις του ΣΔΟΕ οι οποίες μεταφέρονται ή έχουν μεταφερθεί στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΝΦΙΑ:Καταιγίδα διορθωτικών τροπολογιών για τον ΕΝΦΙΑ – Εκκαθαριστικά με 50 ευρώ πέρσι στα 50.000 ευρώ φέτος! Δείτε πίνακα

ΠΟΜΙΔΑ: Το πρόβλημα δεν είναι οι δόσεις αλλά ο ίδιος ο ΕΝΦΙΑ