«Ο Χάρρυ Κλυνν μιλούσε με τον θάνατο!»

 
«Ο Χάρρυ Κλυνν μιλούσε με τον θάνατο!»

Ενημερώθηκε: 21/05/19 - 14:09

Συγκλονίζει ο Τάσος Παλαντζίδης με όσα εκμυστηρεύεται στην «Espresso » για τον πολύ καλό του φίλο Χάρρυ Κλυνν, έναν χρόνο από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή. «Μετά τον θάνατο του γιου του, Νίκου, μιλούσε ο ίδιος με τον θάνατο...

Οταν πέθανε ο γιος του, έφαγε μια γερή μπουνιά στο στήθος, που τον γονάτισε και τον έστειλε κοντά του» αναφέρει ο ηθοποιός, με αφορμή την επέτειο από τον θάνατο του αγαπημένου του φίλου, και προκαλεί ρίγη συγκίνησης.

Αγκαλιά με τον γιο του Νίκο

Ηταν μεσάνυχτα της 20ής Μαΐου όταν ο σπουδαίος κωμικός έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 78 ετών, ύστερα από πολλά και χρόνια προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. «Δύσκολα μπορείς να προσφωνήσεις κάποιον ως αναντικατάστατο. Ο Χάρρυ Κλυνν ήταν αυτό με όλη τη σημασία της λέξεως» μας λέει ο Τάσος Παλαντζίδης, ξετυλίγοντας το κουβάρι των αναμνήσεών του δίπλα στον μεγάλο επιθεωρησιακό ηθοποιό.

Απίστευτο ταλέντο

«Για εμένα ο Χάρρυ ήταν τεράστιος καλλιτέχνης και πολυσύνθετος. Επαιζε, σκηνοθετούσε, ζωγράφιζε, τραγουδούσε. Η εμπειρία όλων εμάς που συνεργαστήκαμε μαζί του ήταν πολύ σπουδαία. Εξέλιξε την κωμωδία σε ένα πολυδιάστατο επίπεδο, που ξέφυγε από το κλασικό της επίπεδο. Δεν υπάρχουν λέξεις που θα μπορούσαν να προσδώσουν ακριβώς αυτό που θέλω να τονίσω για το ταλέντο του Χάρρυ» συνεχίζει συγκινημένος.

Οι δύο άντρες συνεργάστηκαν για περισσότερες από τέσσερις σεζόν. «Ο Χάρρυ ως χαρακτήρας ήταν ιδιόρρυθμος, δύσκολος και στη δουλειά του τελειομανής. Αν και η κωμωδία πολλές φορές προϋποθέτει αυθορμητισμούς, ο Χάρρυ δεν ήταν από αυτούς που επέτρεπαν να γίνει κάτι παραπέρα από όσα προσδίδουν ένα τέλειο αποτέλεσμα. Δεν μπορούσε να ανεβάσει παράσταση χωρίς να είναι σε όλα σίγουρος ότι θα βγει το αποτέλεσμα που θα ήθελε ο θεατής να χειροκροτήσει. Αν δεν ήταν απολύτως έτοιμος, δεν ανέβαζε παράσταση» τονίζει.

Με κόπο

«Ο Χάρρυ δεν ήταν από τους ανθρώπους που γίνονται εύκολα φίλοι. Εμένα επίτρεψέ μου να πιστεύω ότι κατάφερα, με κόπο, να είμαι φίλος του. Ισως είμαι από τους μοναδικούς που, επειδή ήξερα τον χαρακτήρα του και την ψυχούλα του, απέφευγα να έρθω σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση μαζί του. Χειριζόμουν κατάλληλα τον τρόπο που άκουγε τις απόψεις μου και τις έκανε αποδεκτές, πολλές φορές. Είχε έναν εγωισμό που λίγοι τον ήξεραν και ακόμα λιγότεροι μπορούσαν να αποτρέψουν τη σύγκρουση μαζί του» προσθέτει για τον χαρακτήρα του Χάρρυ Κλυνν.

Αν και ποντιακής καταγωγής και οι δύο, ο Τάσος Παλαντζίδης επισημαίνει πως αυτό δεν έπαιξε κανένα λόγο στο γεγονός ότι συνεργάστηκαν τόσες φορές.

«Ο Χάρρυ δεν είχε τέτοιες εμμονές. Αν δεν έκανες για τη δουλειά του, δεν θα σε έπαιρνε για να κάνει... ελεημοσύνη. Θυμάμαι την περίπτωση μιας σπουδαίας ηθοποιού, για την οποία του είχαν μιλήσει με κολακευτικά λόγια πολλοί για να συνεργαστεί μαζί του. Αυτό λειτούργησε αρνητικά και τελικά δεν την επέλεξε. Ηταν απολύτως αξιοκρατικός στη δουλειά του» σημειώνει.

«Δεν πήγα στην κηδεία! Δεν ήξερα τι να του πω, πώς να τον αντικρίσω στα μάτια»

Η τελευταία φορά που μίλησαν οι δύο καλοί φίλοι ήταν λίγο καιρό πριν από τον θάνατο του γιου τού Χάρρυ, Νίκου Τριανταφυλλίδη.

«Δεν πήγα στην κηδεία του Νίκου. Δεν ήξερα πώς να χειριστώ όλο αυτό το δράμα. Και πραγματικά λυπάμαι που δεν μπόρεσα να σταθώ στο πλευρό του Χάρρυ, γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται ένα χέρι να πιαστεί κάποιος που ζει το δράμα. Δεν ήξερα τι να του πω, πώς να συμπεριφερθώ, πώς να τον αντικρίσω στα μάτια. Ο Χάρρυ δεν εξωτερίκευε πράγματα. Τα κρατούσε μέσα του όλα ή τα έβγαζε με έναν δικό του τρόπο. Ημουν, ειλικρινά, σε πολύ δύσκολη θέση και προσπάθησα να είμαι σε χρονική απόσταση μαζί του, μέχρι να το ξεπεράσει» αναφέρει συγκινημένος.

Λίγο προτού τελειώσουμε την κουβέντα μας ο Τάσος Παλαντζίδης σχολιάζει τα σπαρακτικά λόγια του Χάρρυ Κλυνν για τον χαμό του παιδιού του στην τελευταία συνέντευξη που είχε παραχωρήσει.

«Οχι απλά μας λείπει ο Νίκος, αλλά με τη σκέψη του κοιμόμαστε και ξυπνάμε. Νομίζουμε απλώς πως είναι ψέμα. Παραμύθι. Αισθάνομαι πως θα ανοίξει η πόρτα και θα μπει εκείνος» έλεγε τότε ο χαροκαμένος πατέρας.

«Προφανώς εξομολογητικά έφτασε ο Χάρρυ να το δηλώσει αυτό. Και πολύ σπάνια έκανε κάτι τέτοιο. Ο εγωισμός του με τον θάνατο του γιου του τον γονάτισε κυριολεκτικά. Εφαγε τη μεγαλύτερη γροθιά στο στήθος...» σχολιάζει σήμερα ο Τάσος Παλαντζίδης.