"Το φαινόμενο Γκρέτα" ή μια επινόηση για την οικολογική εξαπάτηση των καταναλωτών

 
"Το φαινόμενο Γκρέτα" ή μια επινόηση για την οικολογική εξαπάτηση των καταναλωτών

Ενημερώθηκε: 25/09/19 - 14:55

Είναι το ίνδαλμα μιας γενιάς νέων που εναντιώνονται στην κλιματική αλλαγή. Όμως η Γκρέτα Τούνμπεργκ, υποψήφια για Νόμπελ Ειρήνης, η οποία σήμερα τιμήθηκε με το "Βραβείο Ορθής Διαβίωσης", γνωστό και ως "Εναλλακτικό Νόμπελ", χλευάζεται από κάποιους και περιφρονείται από άλλους που βλέπουν σε αυτήν έναν υπέρμετρο οικολογικό ενθουσιασμό.

Στα 16 της, η νεαρή ακτιβίστρια έχει γίνει η φωνή για εκατομμύρια ανήσυχους νέους που ανακυκλώνουν τα σκουπίδια τους, καθαρίζουν τις παραλίες, κόβουν το κρέας από τη διατροφή τους, σταματούν να ταξιδεύουν με αεροπλάνα και ψηφίζουν πράσινα κόμματα.

Η σουηδέζα έφηβη, από την οποία ξεκίνησαν οι μαθητικές "απεργίες" για το κλίμα, έχει εμπνεύσει μαθητές σε όλον τον κόσμο για να απέχουν από τα μαθήματά τους κάθε Παρασκευή με αίτημα την ενίσχυση των δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Πρόεδροι χωρών και επικεφαλής πολυεθνικών έχουν μπει στο στόχαστρό της και το σύνθημα που είχε γράψει στο πανώ της:"skolstrejk för klimatet" (σχολική απεργία για το κλίμα) έχει μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες. Και κυρίως η ίδια δεν είναι μόνη της.

Η αμφισβήτηση

Γκρέτα Τούνμπεργκ, μια επινόηση των λόμπι για την προώθηση του «Greenwashing» της οικολογικής εξαπάτησης των καταναλωτών, άλλης μιας πηγής πλουτισμού της οικονομικής απληστίας, γράφει η δημοσιογράφος Μαρία Δεναξά.

Ειδικότερα, σε ένα προ λίγου καιρού κείμενό της στο Aixmi, η Μαρία Δεναξά επιχείρησε να προσεγγίσει το φαινόμενο Γκρέτα Τούνμπεργκ, επικαλούμενη την έρευνα που έκανε ο Σουηδός δημοσιογράφος Αντρέας Ενρικσον γύρω από το πρόσωπο της 16χρονης και αυτά που ανακάλυψε έρχονται σε αντίθεση με αυτά που προσπαθεί η ακτιβίστρια να βγάλει προς τα έξω, λέγοντας πως "προσπαθούν να μεταμορφώσουν τη νεαρή Σουηδή σε μια διεθνή ηρωίδα".

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, όλα άρχισαν στις 20 Αυγούστου του 2018, όταν ο Σουηδός επικοινωνιολόγος Ίγκμαρ Ρέντζχογκ συνάντησε «τυχαία» την Γκρέτα Τούνμπεργκ έξω από το σουηδικό Κοινοβούλιο, ενώ απεργούσε για την κλιματική αλλαγή.

Εκείνη τη μέρα, ο γνωστός επικοινωνιολόγος έκανε μια συγκινητική ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook. Μόλις τέσσερις μέρες αργότερα, κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία της Σουηδίας μια αυτοβιογραφία που εμπλέκει την οικογενειακή κρίση με την κλιματική αλλαγή, την οποία έχει συγγράψει η Γκρέτα, η μητέρα, ο πατέρας και η αδερφή της. Μάλιστα, οι γονείς της είναι διάσημοι καλλιτέχνες. Η μητέρα της, Malena Ernman, είναι μια από τις πιο διασημότερες τραγουδίστριες της όπερας της Σουηδίας.

Ο πατέρας της, Svante Thunberg, είναι ηθοποιός και συγγραφέας. Αυτό που κανένας δεν ήξερε όμως ήταν ότι οι γονείς της γνώριζαν τον επικοινωνιολόγο Ίγκμαρ Ρέντζχογκ, καθώς συμμετείχαν μαζί του σε συνέδριο για το κλίμα στις 4 Μαΐου του 2018.

Το συμπέρασμα είναι ότι δεν ήταν τυχαία η συνάντηση της Γκρέτα με τον επικοινωνιολόγο στις 20 Αυγούστου. Ακόμη, το πρώτο άρθρο στην πιο δημοφιλή εφημερίδα της Σουηδίας «Aftonbladet» που αφορούσε τη νεαρή ακτιβίστρια δημοσιεύθηκε μόλις λίγες ώρες μετά την ανάρτηση του επικοινωνιολόγου.

Επιπλέον, σύμβουλος του ιδρύματος που διαχειρίζεται την διαδικτυακή start-up του Ρέντζχογκ «We Don’t Have Time», τοποθετήθηκε η 16χρονη Γκρέτα. Μάλιστα, η πράσινη εκστρατεία της εταιρείας σημείωσε άνοδο κατά 1 εκατ. λίρες λίγο μετά την πρόσκληση της Γκρέτα στο συμβουλευτικό συμβούλιο του ιδρύματος. Βέβαια, η Γκρέτα δήλωσε αργότερα πως "αποδεικνύεται ότι χρησιμοποίησαν το όνομά μου ως μέρος ενός άλλου κλάδου της οργάνωσής τους που είναι μια επιχείρηση start-up. Έχουν αναγνωρίσει σαφώς ότι το έπραξαν χωρίς να το γνωρίζω εγώ ή οικογένειά μου... Δεν έχω πλέον καμία σχέση με το We Don’t Have Time. Ούτε κάποιος στην οικογένειά μου. Έχουν ζητήσει εκ βαθέων συγγνώμη". Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μεγαλομέτοχοι της εταιρείας είναι δυο πανίσχυρες οικογένειες δισεκατομμυριούχων της Σουηδίας. Ακόμη, ο ίδιος ο Ρέτζχογκ συνδέεται με κτηματομεσιτικά και επενδυτικά κεφάλαια και άλλους περιβαλλοντικούς οργανισμούς, όπως η Global Challenge. Δηλαδή, εταιρείες και οργανισμούς οι οποίες δεν έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή. Ειδικότερα ο Ρέντζχογκ ασχολείται με τα θέματα της πράσινης ανάπτυξης, την κυκλική οικονομία, αλλά ως επί το πλείστον με το «Greenwashing». Το «Greenwashing» μια μορφή «πράσινου» μάρκετινγκ που χρησιμοποιείται απατηλά για την προώθηση της αντίληψης ότι τα προϊόντα ενός οργανισμού και οι πολιτικές του είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Σημειώνεται ότι πολλές επιχειρήσεις, όπως οι πετρελαϊκές ή εταιρείες που πουλάνε ανεμογεννήτριες, θερμοσυσσωρευτές, άλλες που κατασκευάζουν πυρηνικά εργοστάσια κι άλλα, προσπαθούν να πείσουν τους καταναλωτές ότι είναι περιβαλλοντικά υπεύθυνες, χρησιμοποιώντας το Greenwashing.

Όπως γράφει η εφημερίδα Sun, έχει προκύψει πλέον μια πιο κυνική εικόνα ενός καλοπροαίρετου αλλά αφελούς παιδιού που χειραγωγείται από ενεργειακούς γίγαντες και γονείς που επιζητούν τη δημοσιότητα- συμπεριλαμβανομένης μιας μαμάς, που επιζητεί τη δόξα και κάποτε εμφανίστηκε Eurovision. Σε κάθε περίπτωση τα όσα έχει καταφέρει η Γκρέτα είναι αναμφισβήτητα ένα φαινόμενο. Η σχολική απεργία για το κλίμα που ξεκίνησε πριν από 12 μήνες, σήμερα έχει πυροδοτήσει ένα παγκόσμιο κίνημα το οποίο είδε 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους σε 133 χώρες να βγαίνουν σε διαδηλώσεις. Εκείνο που περιττεύει και δεν μπορεί να αποτελέσει επιχείρημα ούτε υπέρ αλλά ούτε και κατά της είναι οι αναφορές στο σύνδρομο Άσπεργκερ, με το οποίο έχει διαγνωστεί η 16χρονη και αξίζει απλά να σημειωθεί.