Ξεκίνησε η κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ στο Λευκό Οίκο

 
Ξεκίνησε η κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ στο Λευκό Οίκο

Ενημερώθηκε: 07/01/20 - 21:59

Σήκωσε αυλαία πριν λίγα λεπτά στο Λευκό Οίκο η κρίσιμη για τις ελληνικές επιδιώξεις συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ.

Το τετ α τετ των δύο ηγετών θα διαρκέσει σχεδόν δύο ώρες. Αρχικά, οι κύριοι Μητσοτάκη και Τραμπ θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών. Στην ατζέντα του ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται ότι θα κυριαρχήσουν:

-Η αμυντική συνεργασία ανάμεσα στην Αθήνα και την Ουάσιγκτον.

-Η συνεργασία των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα.

-Η διαμορφωθείσα κατάσταση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

-Το ζήτημα της αυξανόμενης προκλητικότητας της Άγκυρας, στον απόηχο της υπογραφής της "συμφωνίας" ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη.

@realDonaldTrump

pic.twitter.com/ogxgE1Czai

Today, President welcomes His Excellency Kyriakos Mitsotakis, Prime Minister of the Hellenic Republic, to the White House! ????

7 Ιανουαρίου 2020

Όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, στόχος του πρωθυπουργού είναι η ανάδειξη της Ελλάδας ως βασικού παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, ως κέντρου της περιοχής και ως του πλέον αξιόπιστου συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών. "Οι κινήσεις που έχουν γίνει σε πολλά επίπεδα τους τελευταίους μήνες έχουν "στρώσει το χαλί” για την εμβάθυνση αυτής της σχέσης, η οποία θα επισφραγιστεί στη διάρκεια των συναντήσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός. Σε αυτό βοηθούν και οι οικονομικές εξελίξεις αφού η Ελλάδα δίνει το τελευταίο εξάμηνο την εικόνα μίας χώρας που έχει αφήσει πίσω της την κρίση, έχει σταθερή και σύγχρονη ηγεσία προσανατολισμένη στη Δύση και αντιμετωπίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Η αυξανόμενη σημασία της Ελλάδας για τις ΗΠΑ εκφράζεται ήδη με σειρά ενεργειών και δηλώσεων από την πλευρά τόσο του State Department, όσο και ισχυρών παραγόντων του αμερικανικού κατεστημένου, παρά τα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπονται κατά καιρούς από τις δηλώσεις του προέδρου Τραμπ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί το γεγονός ότι η Τουρκία λειτουργεί αποσταθεροποιητικά, ανοίγοντας συνεχώς νέα μέτωπα, σε αντίθεση πολλές φορές με τα συμφέροντα της Δύσης, γεγονός που καταγράφεται συχνά και σε δηλώσεις σημαντικών Αμερικανών παραγόντων", αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δώσει ήδη το στίγμα των ελληνικών θέσεων.

"Έχω πει ξεκάθαρα ότι θα προασπίσουμε την εθνική μας κυριαρχία με οποιοδήποτε μέσο απαιτείται. Δεν επιδιώκουμε όξυνση, θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Επιδιώκουμε την ειρήνη και την επίλυση των διαφορών μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Αλλά δεν πρόκειται εμείς να δεχθούμε, εντός εισαγωγικών να συρθούμε σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, εκβιαζόμενοι από μία Τουρκία η οποία δεν μπορεί να συμφωνήσει στο βασικό πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας που πρέπει να διέπει δύο χώρες οι οποίες είναι καταδικασμένες από τη γεωγραφία να ζουν και να πορεύονται μαζί", τόνισε, σε συζήτηση που είχε με μέλη της ελληνικής ομογένειας. "Θα έχω την ευκαιρία αυτά να τα συζητήσω και με τον Πρόεδρο Τραμπ και βέβαια να επανεπιβεβαιώσω το γεγονός ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται ίσως στην καλύτερή τους φάση ιστορικά…Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, καθώς ξέρετε έχουμε υπογράψει την επικαιροποίηση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία ενισχύει την παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών και στη Σούδα και στο Στεφανοβίκειο και στην Αλεξανδρούπολη. Και βέβαια, η υπογραφή του EastMed, ενός αγωγού ειρήνης μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα το οποίο αποδεικνύει έμπρακτα ότι όλα αυτά τα τριμερή σχήματα δεν είναι λόγια του αέρα", πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η αμυντική συνεργασία
Στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών θα βρεθεί η ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε συνεργασία με την Ουάσιγκτον, μέσω και της αναβάθμισης των F16, ενώ επί τάπητος αναμένεται πως θα τεθεί η προοπτική αγοράς F35 καθώς και η συμπαραγωγή drones. "Πράγματι, ενδιαφερόμαστε και για τα F-35, όπως έχει αναδείξει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος θα συμμετάσχει στη συνάντηση. Θέλουμε να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα των F-35, αρκεί να είναι με όρους τους οποίους μπορούμε να ικανοποιήσουμε δημοσιονομικά, κάτι το οποίο θα συζητήσουμε", σημείωσε χαρακτηριστικά (ΕΡΤ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

"Δε θα ήθελα να μιλήσω για εκνευρισμό χωρών, οι οποίες λειτουργούν προκλητικά. Εμείς, θέλουμε πάντα να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Θέλουμε πάντα να εφαρμόζονται οι κανόνες καλής γειτονίας, πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στο Κοινοτικό Δίκαιο. Επομένως, εφόσον η Τουρκία το επιθυμεί, πάντα υπάρχει το περιθώριο να έχουμε μια ομαλή σχέση και να μην επιδιώκουμε ένα ράλι εξοπλισμών. Αλλά, από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα χωρίς να έχει την αποτρεπτική δύναμη που χρειάζεται για να μπορεί πάντα να κάνει ό,τι χρειαστεί για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα", ανέφερε, ενώ σχολίασε και το γεγονός ότι οι κύριοι Μητσοτάκης και Τραμπ δε θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους.

"Δεν απασχόλησε τη συζήτηση μία κοινή συνέντευξη Τύπου, ιδίως μάλιστα σε μία περίοδο που έχουμε εξελίξεις, οι οποίες αφορούν το Ιράν, το Ιράκ ή τη διαδικασία, η οποία έχει να κάνει με την "καθαίρεση", όπως ονομάζεται εδώ στις ΗΠΑ, του προέδρου. Στοιχεία, δηλαδή, που ενδεχομένως θα μονοπωλούσαν μια κοινή συνέντευξη Τύπου Θέλουμε μία εποικοδομητική συζήτηση, που θα καταλήγει επ’ ωφελεία των εθνικών συμφερόντων και μετά θα υπάρξουν οι απαραίτητες δηλώσεις από τον πρωθυπουργό, που θα συνοψίζουν τα αποτελέσματα. Για μία επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, το ακροατήριο δεν είναι μόνο η ελληνική κυβέρνηση ή μόνο η ελληνική κοινή γνώμη. Είναι όλοι όσοι μας ακούν στην παγκόσμια σφαίρα. Η συνάντηση και η επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα και οι ΗΠΑ περνούν μία από τις καλύτερες, εάν όχι την καλύτερη φάση των διμερών τους σχέσεων, είναι καταλυτικός παράγοντας, ώστε όλοι να το λαμβάνουν υπόψη στους σχεδιασμούς τους", τόνισε ο κ. Πέτσας.