Ρωσία και Ουκρανία σε επικίνδυνα πολεμικά παιχνίδια

 
ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ ΠΟΡΟΣΕΝΚΟ

Ενημερώθηκε: 10/08/16 - 23:04

Λάδι στη φωτιά έριξε στις ήδη τεταμένες Ρωσο-Ουκρανικές σχέσεις η συνάντηση του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογο του, Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη.

Η ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσε ότι απέτρεψε μία ουκρανική εισβολή στην Κριμαία, που είχε σχεδιαστεί για να στοχεύσει υποδομές ζωτικές σημασίας και επό το χρονικό σημείο που έγινε γνωστή η είδηση άρχισε ένας αδυσώπητος πόλεμος δηλώσεων άμεσα στις δύο πλευρές.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία ότι επιλέγει την τρομοκρατία αντί για την ειρήνη και ότι παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι έπειτα από την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB). Μιλώντας στη Μόσχα, χαρακτήρισε τις ενέργειες του Κιέβου «ηλίθιες» και «εγκληματικές» και ως εκ τούτου τόνισε πως δεν υπάρχει κανένα νόημα διεξαγωγής συζητήσεων για την ειρηνευτική διαδικασία στην ανατολική Ουκρανία στο περιθώριο της προσεχούς συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου στην Κίνα.

Επιπλέον ο Πούτιν διεμήνυσε ότι θα ενταθούν τα μέτρα ασφαλείας στην Κριμαία.

Ακόμη, ο πρόεδρος της Ρωσίας κάλεσε την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να λάβουν μέτρα για να αλλάξει η συμπεριφορά του Κιέβου.

Διέψευσε η Ουκρανία και κατηγόρησε τον Πούτιν

Η Ουκρανία διέψευσε τους ισχυρισμούς της FSB για τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον υποδομών της χερσονήσου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναζητεί τρόπους για να κλιμακώσει την σύγκρουση με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, έπειτα από τις κατηγορίες της Μόσχας ότι το Κίεβο επιχείρησε μια ένοπλη εισβολή στην Κριμαία.

«Ο Πούτιν επιθυμεί νέο πόλεμο. Η Ρωσία κλιμακώνει, απεγνωσμένα αναζητεί για ένα casus belli ενάντια στην Ουκρανία και δοκιμάζει την αντίδραση της Δύσης», τόνισε σε ανάρτηση του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Ντμίτρο Κουλέμπα, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Οι κατηγορίες της Ρωσίας για ουκρανική εισβολή στην Κριμαία είναι ένα κυνικό πρόσχημα για νέες στρατιωτικές απειλές δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε σήμερα πως οι κατηγορίες της Ρωσίας για μια ουκρανική εισβολή στην Κριμαία αποτελούν ένα κυνικό πρόσχημα ώστε η Μόσχα να προβεί σε νέες στρατιωτικές απειλές ενάντια στην Ουκρανία. Τόνισε πως η Ρωσία δεν θα επιτύχει να άρει τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εναντίον της με το να προσπαθεί να δυσφημίσει την Ουκρανία και πρόσθεσε πως αναμένει από την Ρωσία να συμβάλει στην εφαρμογή των όρων της συμφωνίας του Μινσκ.

«Οι ρωσικές κατηγορίες ενάντια στην Ουκρανία για τρομοκρατία στην κατεχόμενη Κριμαία ακούγονται εξωφρενικές και κυνικές όσο οι δηλώσεις της ρωσικής ηγεσίας για την απουσία ρωσικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς (περιοχή της Ουκρανίας), πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Η Ρωσία ισχυρίζεται πως απέτρεψε ουκρανική εισβολή και τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κριμαία