Μόσχα: Οι Τούρκοι σπρώχνουν 130.000 μετανάστες στην Ελλάδα

 
Μόσχα: Οι Τούρκοι σπρώχνουν 130.000 μετανάστες στην Ελλάδα

Ενημερώθηκε: 03/03/20 - 22:04

Οι τουρκικές αρχές επιχειρούν να εξωθήσουν 130.000 πρόσφυγες από τη Συρία προς την Ελλάδα, ενώ η πλειονότητα των μεταναστών αυτών δεν είναι Σύροι υπήκοοι.

Αυτό δήλωσε ο διοικητής του Ρωσικού Κέντρου για τη Συμφιλίωση στη Συρία, Όλεγκ Ζουράβλεφ. Τα δύο τρίτα αυτών των μεταναστών σύμφωνα με τον ίδιο, είναι υπήκοοι του Αφγανιστάν, του Ιράκ και αφρικανικών κρατών και όχι Σύροι.

«Αυτή τη στιγμή, οι τουρκικές αρχές εξωθούν περίπου 130.000 μετανάστες που βρίσκονταν σε προσωρινά προσφυγικά κέντρα, προς τα ελληνικά σύνορα. Τα δύο τρία αυτών δεν είναι Σύροι υπήκοοι. Είναι Αφγανοί, Ιρακινοί, Αφρικανοί υπήκοοι. Η Τουρκία σπρώχνει αυτούς τους ανθρώπους προς την Ελλάδα», δήλωσε ο Ζουράβλεφ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το Bloomberg σε δημοσίευμά του υποστήριξε ότι στη συνοριακή πύλη Παζάρκουλε, οι περισσότεροι εκ του συγκεντρωμένου πλήθους που βρίσκεται για να περάσει τα ελληνικά σύνορα, δεν έχει καμία σχέση με τον πόλεμο στη Συρία.

Υπογραμμίζεται ότι η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να ανοίξει τα σύνορα «βρίσκει απήχηση σε παράνομους μετανάστες από χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράν και το Πακιστάν που κινδυνεύουν με απέλαση, παρά στους Σύριους πρόσφυγες», αναφέρει στο άρθρο ο Murat Erdogan, καθηγητής στο Τουρκογερμανικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

Σημειώνεται ακόμα ότι υπάρχει «μεγάλη απόσταση ανάμεσα στους αριθμούς που δίνει η Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι οδεύουν στα ελληνικά σύνορα, και τους πραγματικούς αριθμούς που μετακινούνται», καθώς και ότι «υπάρχει μεγάλη σηματοδότηση και πρόκληση πίσω από την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα δυτικά σύνορα τους πρόσφυγες», όπως αναφέρει στο άρθρο ο Emile Hokayem, senior Fellow για τη Μέση Ανατολή στο International Institute for Strategic Studies.