Η Τουρκία μεταξύ κορονοϊού και ΔΝΤ (ΒΙΝΤΕΟ)

 
Η Τουρκία μεταξύ κορονοϊού και ΔΝΤ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ενημερώθηκε: 11/04/20 - 12:35

Κορονοϊός - Τουρκία: Σκηνές έντασης, συνωστισμού και κυκλοφοριακού χάους εκτυλίχτηκαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής σε μεγάλες πόλεις της Τουρκίας μετά την αιφνίδια καθολική διήμερη απαγόρευση σε 31 επαρχίες που ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο των μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

οι θάνατοι από κορονοϊό αυξήθηκαν κατά 98 σε ένα 24ωρο

Τα νέα μέτρα επιβλήθηκαν μετά τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από το τουρκικό υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τα οποία , με αποτέλεσμα το σύνολο το θανάτων από κορωνοϊό από την αρχή της κρίσης στις 11 Μαρτίου να ανέρχεται σε 1.006

Χιλιάδες πολίτες έσπευσαν να προλάβουν τα τελευταία ψώνια πριν κλείσουν τα καταστήματα τροφίμων και τα αρτοποιεία. Τεράστιες ουρές σχηματίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη με κόσμο που ελάχιστα τηρούσε τις αποστάσεις προκειμένου να προλάβει το κλείσιμο πριν τα μεσάνυχτα. Πολλοί έσπευσαν με τα αυτοκίνητά τους με αποτέλεσμα να προκληθεί κυκλοφοριακό πανδαιμόνιο.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Εσωτερικών στα γραφεία των νομαρχών 31 τουρκικών πόλεων, η απαγόρευση της κυκλοφορίας τέθηκε σε ισχύ από τις 00.01 π.μ. της 11ης Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 23.59 της 12ης Απριλίου.

Η απαγόρευση θα ισχύσει για τις ακόλουθες πόλεις: Άδανα, Άγκυρα, Αττάλεια, Αϊδίνι, Μπαλικεσίρ, Προύσσα, Ντενιζλί, Ντιγιαρμπακίρ, Ερζουρούμ, Εσκισεχίρ, Γκαζιαντέπ, Χατάι, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Καχραμάνμαράς, Μάρντιν, Μερσίνα, Μούγλα, Όρντου, Σακάρυα, Σαμσούντα, Ούρφα, Τεκιρντάγ, Τραπεζούντα, Βαν και Ζογκουλντάκ.

«Είναι απαραίτητο όλοι οι άλλοι πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους εκτός από τις συγκεκριμένες εξαιρέσεις» αναφερόταν στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών.

Η χωρίς προειδοποίηση απόφαση της διήμερης καθολικής απαγόρευσης που αποφάσισε η τουρκική κυβέρνηση προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, με πολλούς χρήστες να επικρίνουν την ξαφνική απόφαση η οποία προκάλεσε μεγάλο πανικό στον πληθυσμό.

Ο δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου επέκρινε έντονα την τουρκική κυβέρνηση σημειώνοντας ότι δεν είχε ειδοποιηθεί για την απόφασή της.

«Η απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας δεν θα έπρεπε να είχε ληφθεί ξαφνικά. Εμείς ως Μητροπολιτικός Δήμος Κωνσταντινούπολης (ΙΒΒ), δεν είχαμε ειδοποιηθεί για αυτή την κρίσιμη απόφαση. Δεν γνωρίζουμε ούτε ποιες υπηρεσίες θα πρέπει να παρέχουμε αύριο στην Κωνσταντινούπολη. Όποια απόφαση δεν λαμβάνεται με από κοινού σκέψη και συνεργασία προκαλεί μόνο σύγχυση και πανικό» δήλωσε ο Εκρέμ Ιμάμογλου σε ανάρτησή του και βιντεοσκοπημένη δήλωσή του στο Twitter.

Η Τουρκική οικονομία στο χείλος του γκρεμού

Πυκνώνουν τα σύννεφα για την τουρκική οικονομία, καθώς αυξάνονται τα δημοσιεύματα και οι φημολογίες περί διαπραγματεύσεων για χρηματοδότηση από το εξωτερικό, μα και για πιθανότητες προσφυγής στο ΔΝΤ.

Η Τουρκία είχε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο εξασφάλισης γραμμής ανταλλαγής λίρας με δολάρια (swap line) από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και έχει συζητήσει άλλες επιλογές χρηματοδότησης για τον μετριασμό των επιπτώσεων από την επιδημία του κορονοϊού, ανέφεραν Τούρκοι αξιωματούχοι την Παρασκευή, σύμφωνα με το Reuters.

Αναλυτές έχουν εκφράσει προβληματισμούς ότι η μείωση των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος θα μπορούσαν να δυσχεράνουν την αντιμετώπιση της πανδημίας από την Τουρκία, αυξάνοντας την ανάγκη για εξωτερική χρηματοδότηση. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να εμποδιστεί η εξάπλωση του Covid-19 αναμένεται να ρίξουν την οικονομία της σε δεύτερη ύφεση μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Υπογραμμίζοντας την ευαισθησία του ζητήματος της ξένης χρηματοδότησης, η τουρκική λίρα σημείωσε άνοδο 2% την Πέμπτη μετά από δηλώσεις της διευθύντριας του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεόργκιεβα, πως το Ταμείο θα συνέχιζε την εποικοδομητική του συνεργασία με όλα του τα μέλη, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας.

«Υπήρξαν επαφές σε κορυφαίο επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών για το swap» είπε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters, αναφερόμενος στις ΗΠΑ και την Τουρκία. «Η Τουρκία βλέπει το θέμα θετικά, εάν είναι δυνατόν».

Δεύτερος Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι μια swap line της Fed είναι «ιδιαίτερα ελκυστική» και «εξετάζεται ως επιλογή» για την Τουρκία. «Πέραν του ΔΝΤ, η Τουρκία εξετάζει κάθε επιλογή για πόρους και εμπλέκεται σε πολλαπλές επαφές» είπε, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Η Fed έχει καταστήσει διαθέσιμα περίπου 450 δισ. δολάρια μέσω γραμμών swap. Στο παρελθόν είχε επιλέξει παραλήπτες με βάση μια σειρά κριτηρίων, μεταξύ των οποίων και η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας- ένα ζήτημα που θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο για την Τουρκία, καθώς πολλοί οικονομολόγοι κάνουν λόγο για πολιτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία της. Επίσης, τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί για μια σειρά θεμάτων, όπως η προμήθεια ρωσικών πυραύλων S-400, το «πάγωμα» της προμήθειας των μαχητικών F-35, οι τουρκικές παρεμβάσεις στη Συρία κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε δημοσίευμα του Bloomberg την Πέμπτη αναφερόταν πως ιδέες που μερικούς μήνες πριν θα φάνταζαν «ανάθεμα» στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, φαίνονται να ενισχύονται λόγω της εξάντλησης των αποθεμάτων συναλλάγματος και της πίεσης που δέχεται η οικονομία της.

Επίσης, πέραν της προαναφερθείσας δήλωσης της Γκεόργκιεβα, φιλοκυβερνητική εφημερίδα αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο δανεισμού από το ΔΝΤ- ενώ, παρά το τουρκικό ιστορικό πληθωρισμού, οικονομολόγοι έχουν αναφερθεί στην επιλογή της εκτύπωσης χρήματος για να μπορέσει η χώρα να σηκώσει το βάρος του πακέτου στήριξης που απαιτείται για την τόνωση της ανάπτυξης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, huffingtonpost.gr