Προκαλούν και στις δικαιολογίες τους οι Τούρκοι: Πτήση ρουτίνας χαρακτήρισαν την παρενόχληση στο ελικόπτερο του Παναγιωτόπουλου!

 
Προκαλούν και στις δικαιολογίες τους οι Τούρκοι: Πτήση ρουτίνας χαρακτήρισαν την παρενόχληση στο ελικόπτερο του Παναγιωτόπουλου!

Ενημερώθηκε: 04/05/20 - 20:09

Προσπάθεια να δικαιολογήσουν την ακραία πρόκληση των μαχητικών τους, να παρενοχλήσουν το ελικόπτερο του Έλληνα υπουργού Άμυνας, έκαναν οι Τούρκοι σήμερα. Έκαναν λόγο για «δραματοποίηση» πτήσεων ρουτίνας και αρνήθηκαν ότι έγινε «παρενόχληση ελικοπτέρου του υπουργού Άμυνας».

Μάλιστα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι, στη δήλωσή του, για τη χθεσινή παρενόχληση του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος από τουρκικά μαχητικά F-16, προσπάθησε να περάσει στην «αντεπίθεση», κάνοντας λόγο, με αφορμή το περιστατικό, για «κλιμάκωση της έντασης» από την ελληνική πλευρά.

Μάλιστα, ανέφερε ότι τα θέματα αυτά μπορούν να τεθούν στον διάλογο για τα ΜΟΕ.

«Τα μαχητικά αεροσκάφη εκτέλεσαν πτήσεις ρουτίνας στο Αιγαίο και δεν έχει γίνει παρενόχληση ελικοπτέρου του κυρίου υπουργού Άμυνας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ούτε όφελος δραματοποίησης των πτήσεων ρουτίνας. Αντιθέτως τα θέματα αυτά μπορούν να τεθούν στα πλαίσια ΜΟΕ που έχουν ξεκινήσει ανάμεσα στα Υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών», δήλωσε αναλυτικά ο Ακσόι.

Νέες Τουρκικές προκλήσεις

Πάντως, οι Τούρκοι συνέχισαν τις προκλήσεις και μετά το ντελίριο υπερπτήσεων της Κυριακής, που είχαν σαν αποκορύφωμα την παρενόχληση ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Σήμερα πραγματοποίησαν νέες υπερπτήσεις το μεσημέρι της Δευτέρας πάνω από νησιά του Αιγαίου.

Σε 20 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν τουρκικά αεροσκάφη τη Δευτέρα σε Βορειοανατολικό και Κεντρικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και τέσσερις εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα δέκα τουρκικά αεροσκάφη (οτκώ F-16 και δύο F-4) προέβησαν επίσης σε επτά παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Δύο εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τα τουρκικά F-16.

Έξι από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ