Εκρήξεις στη Βηρυτό: Θρήνος και οργή για την εκατόμβη - μάχη με το χρόνο στα συντρίμμια

 
Εκρήξεις στη Βηρυτό: Θρήνος και οργή για την εκατόμβη - μάχη με το χρόνο στα συντρίμμια

Ενημερώθηκε: 06/08/20 - 11:05

Θρήνος χωρίς τέλος στη Βηρυτό όπου, μέχρι χθες το βράδυ, οι Αρχές ανέφεραν ότι τουλάχιστον 137 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 5.000 τραυματίστηκαν. Διάχυτοι ήταν οι φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί κατά πολύ τις επόμενες ώρες, καθώς η έκρηξη, που έγινε αισθητή μέχρι την Κύπρο, 120 μίλια μακριά, εκτίναξε στη θάλασσα πολλούς ανθρώπους που εργάζονταν εκείνη την ώρα στο λιμάνι ή κυκλοφορούσαν στο κέντρο της πόλης. Πάνω από 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, ενώ η χώρα απειλείται και με επισιτιστική κρίση.

Μειώνονται αισθητά οι πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί οι δεκάδες άνθρωποι που αγνοούνται καθώς εγκλωβίστηκαν ή θάφτηκαν στα χαλάσματα των κτιρίων που ισοπεδώθηκαν από τις δύο ισχυρότατες εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού.

Μέχρι στιγμής, ο απολογισμός είναι περισσότεροι από 137 νεκροί και τουλάχιστον 5.000 τραυματίες", δήλωσε ο Ρίντα Μουσάουι, διευκρινίζοντας ότι νεότερος απολογισμός πιθανόν να ανακοινωθεί στη διάρκεια της ημέρας.

Η Βηρυτός, μετά τη χερότερη έκρηξη στην ιστορία μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, έχει τεθεί ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις δύο επόμενες εβδομάδες, ενώ τα σωστικά συνεργεία εργάζονται στα όρια της εξάντλησης, προκειμένου να απεγκλωβίσουν πολίτες. Ο αριθμός των αγνοούμενων δεν έχει διευκρινιστεί, αξιωματούχοι από το Λίβανο, ωστόσο, κάνουν λόγο για «πολλούς ανθρώπους».

Η λιβανική κυβέρνηση κήρυξε σήμερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για δύο εβδομάδες, την πόλη της Βηρυτού, την επομένη των πολύνεκρων εκρήξεων στο λιμάνι, που προκάλεσαν άνευ προηγούμενου υλικές ζημιές, ενώ παρέδωσε τον έλεγχο της ασφάλειας της πρωτεύουσας στον στρατό.

135 νεκροί, ανάμεσά τους μία Ελληνολιβανέζα 

Από τη φονική έκρηξη έχουν σκοτωθεί 135 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μία Ελληνολιβανέζα. Ανθρωποι από διάφορες εθνικότητες, όπως η Γαλλία, η Αυστραλία κ.ά., έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία. Παράλληλα, στους 5.000 περίπου τραυματίες συγκαταλέγονται και πέντε Ελληνες που ζουν εκεί. Ανάμεσά τους και μία γυναίκα η οποία έχασε το μάτι της και περιέγραψε τις φρικιαστικές στιγμές της έκρηξης.

«Κατέβηκα με τα αίματα τις σκάλες. Ημουν σπίτι, ζω στον τέταρτο όροφο. Δεν έμεινε τίποτα, όλα καταστράφηκαν. Με πήγαν σε τρία νοσοκομεία και δεν υπήρχε μέρος να με βάλουν», είπε στον ΣΚΑΪ η Ελληνίδα τραυματίας, Αννα Αρμάου.

Η ισχυρότερη έκρηξη μετά από Χιροσίμα και Ναγκασάκι

Η δύναμη της έκρηξης ήταν τόσο μεγάλη, που προκάλεσε ζημιές σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων. Μάλιστα, Βρετανός επιστήμονας ανέφερε πως η ένταση της έκρηξης ήταν η μεγαλύτερη που έχει δει η ανθρωπότητα μετά από τις βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Κρίστοφερ Μπάσμπι, ειδικός σε θέματα ραδιενέργειας και μέλος της Επιτροπής για τους Κινδύνους της Ραδιενέργειας της ΕΕ, έκανε συγκρίσεις από άλλες μεγάλες εκρήξεις και δικαιολόγησε την άποψή του πως πρόκειται για την τρίτη ισχυρότερη που έχει γίνει.

«Στην αποθήκη υπήρχαν 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί με 2,7 κιλοτόνους ΤΝΤ. Στη Χιροσίμα υπολογίζεται πως η βόμβα ήταν 10 με 12 κιλοτόνους, πράγμα που σημαίνει πως στη Βηρυτό η αντιστοιχία είναι στο 1/4. Κάποιοι λένε πως στην Ιαπωνία οι βόμβες ήταν 20 κιλοτόνων, αλλά όπως και να 'χει, η έκρηξη στη Βηρυτό είναι η ισχυρότερη μετά από αυτές τις δύο στην Ιαπωνία», είπε ο Μπάσμπι, που εξήγησε πως και το «μανιτάρι» που δημιουργήθηκε από την έκρηξη δημιούργησε «δαχτυλίδια συμπίεσης» στους υδρατμούς, ακριβώς όπως συμβαίνει με μία ισχυρή πυρηνική συσκευή αν αυτή ενεργοποιηθεί κοντά σε ακτή.

Ο Μπάσμπι τόνισε πως και στο παρελθόν έχουν γίνει εκρήξεις νιτρικού αμμωνίου, αλλά όχι τόσο ισχυρές όσο αυτή της Βηρυτού.

«Είχε γίνει μία στο Τέξας που κατέστρεψε το λιμάνι και άλλη μία στη Γερμανία, περίπου το 1920, σε αποθήκη, αλλά αυτή στη Βηρυτό είναι η μεγαλύτερη μετά από τις βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι», επέμεινε.

Εικόνες Αποκάλυψης από Drone – Οργή για τις προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν

Παράλληλα με τις προσπάθειες των αρχών για τη διάσωση των εγκλωβισμένων και τη στέγαση των αστέγων, εξελίσσονται και οι έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι αιτία της έκρηξης είναι η αδράνεια και αμέλεια ετών, σχετικά με την αποθήκευση εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού στο λιμάνι της Βηρυτού. Ήδη από τις πρώτες ώρες μετά την έκρηξη, ο πρωθυπουργός και η προεδρία δήλωσαν χθες πως 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, ήταν αποθηκευμένα επί έξι χρόνια στο λιμάνι χωρίς οποιαδήποτε μέτρα ασφαλείας.

«Είναι αμέλεια», δήλωσε η επίσημη πηγή στο Reuters και πρόσθεσε πως το θέμα της ασφαλούς αποθήκευσης είχε εγερθεί σε πολλές επιτροπές και δικαστές και «τίποτα δεν έγινε» προκειμένου να εκδοθεί μια εντολή απομάκρυνσης ή καταστροφής του εξαιρετικά εύφλεκτου υλικού. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι μια πυρκαγιά ξεκίνησε από την αποθήκη 9 του λιμανιού και επεκτάθηκε στην αποθήκη 12, όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο. Ο θρήνος στον Λίβανο συνυπάρχει με την οργή για τις προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν.

Drone κατέγραψε τις επιπτώσεις των δύο μεγάλων εκρήξεων, οι οποίες σάρωσαν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Δισ. δολάρια οι υλικές ζημιές

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Hadath TV ότι οι συνολικές ζημίες μετά την έκρηξη στη Βηρυτό της 4ης Αυγούστου ενδέχεται να ανέλθουν σε 10-15 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ εξήγησε πως ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τόσο τις άμεσες όσο και τις έμμεσες απώλειες που σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο κυβερνήτης ανέφερε επίσης στο Al Hadath TV ότι οι ποσότητες του διαθέσιμου σίτου είναι αυτή τη στιγμή περιορισμένες και πιστεύει πως χωρίς διεθνή παρέμβαση ενδέχεται να ξεσπάσει κρίση στη χώρα.

Εκκληση για βοήθεια

Η προχθεσινή καταστροφή ήρθε να επιδεινώσει την ήδη τραγική οικονομική κατάσταση του Λιβάνου, που βρίσκεται σε καθεστώς χρεοκοπίας από τον περασμένο Μάρτιο. Μεταξύ των εγκαταστάσεων που καταστράφηκαν ήταν και η κεντρική αποθήκη σιτηρών, με αποτέλεσμα η χώρα να διαθέτει πλέον αποθέματα μόνο για ένα μήνα. Η κυβέρνηση της χώρας απηύθυνε έκκληση για διεθνή ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια και τα πρώτα μηνύματα είναι μάλλον ενθαρρυντικά. Η Σαουδική Αραβία και άλλες αραβικές χώρες του Κόλπου, που είχαν διακόψει την οικονομική στήριξη του Λιβάνου λόγω της ισχυρής επιρροής της Χεζμπολάχ στην κυβέρνησή του, δεσμεύθηκαν να στείλουν βοήθεια, όπως έκανε βέβαια και το Ιράν.

Την ίδια στιγμή, κυβερνήσεις απ' όλον τον κόσμο οργανώνουν αποστολές βοήθειας στο Λίβανο, καθώς στην παρούσα συγκυρία, με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα, θα ήταν σχεδόν αδύνατο να ανταποκριθεί στις έκτακτες και κρίσιμες ανάγκες που έχουν προκύψει.

Ευρωπαϊκή στήριξη

Στο Παρίσι, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έστειλε από την πρώτη στιγμή μήνυμα αλληλεγγύης και σήμερα θα βρεθεί στη Βηρυτό, όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία, ενώ χθες το απόγευμα έφθασαν στον Λίβανο δύο γαλλικά αεροπλάνα με σωστικά συνεργεία και ανθρωπιστική βοήθεια. Η Ε.Ε. ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και στέλνει 100 πυροσβέστες με οχήματα, εξοπλισμό και εκπαιδευμένους σκύλους για την ανεύρεση επιζώντων. Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία, Γερμανία και Τσεχία συμμετέχουν στην αποστολή. Ανάλογη βοήθεια προσέφερε η Ρωσία.

Ακόμη και εντός της χώρας, ο κόσμος, συγκλονισμένος από την τραγωδία, προσπαθεί να βοηθήσει τους χιλιάδες που έμειναν άστεγοι, καθώς τους προσφέρουν στέγη έως ότου βρουν ένα δικό τους μέρος να μείνουν.