Η «μαύρη» πεντάδα διασποράς του κορονοϊού

 
Η «μαύρη» πεντάδα διασποράς του κορονοϊού

Ενημερώθηκε: 19/10/20 - 09:23

Οσο πλησιάζουμε στην χειμερινή περίοδο, τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται δραματικά εντείνοντας τους φόβους για τους χειμερινούς μήνες, όταν ο καιρός θα ευνοεί ακόμη περισσότερο τη μεταδοτικότητα και δεν θα είναι «σύμμαχος» στην αποφυγή του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.

Ναι μεν στην Αττική φαίνεται πως η κατάσταση είναι σε σταθερά (αλλά πολύ υψηλά) επίπεδα, ωστόσο στην περιφέρεια τα κρούσματα αυξάνονται, κάτι που έχει φέρει ως αποτέλεσμα ένα lockdown στην Κοζάνη, ενώ τα Ιωάννινα βρίσκονται και αυτά ένα βήμα πριν το lockdown.Το «μοντέλο» της Κοζάνης δεν αποκλείεται σύντομα να επιβληθεί και σε άλλες «πορτοκαλί» περιοχές.

Ανησυχία προαλεί η Θεσσαλονίκη, η οποία «βράζει» από τα πολλαπλά κρούσματα κορονοϊού – έχοντας πλέον ανατρέψει την πολύ καλή επιδημιολογική πορεία που διέγραφε από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Το Σάββατο καταγράφηκαν επιπλέον 78 περιστατικά κορονοϊού και χθες ακόμη 53. Μεταξύ άλλων, εντοπίστηκαν, και 14 κρούσματα σε μαθητές.

Σύμφωνα με τον (χτεσινό) ημερήσιο «χάρτη» των κρουσμάτων Αττική, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Ιωάννινα και Λάρισα συμπληρώνουν την «μαύρη» πεντάδα διασποράς του κοροναϊού.

Σε... πορτοκαλί, δηλαδή σε αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση, βρίσκονται και η Αχαΐα, η Ζάκυνθος, το Ηράκλειο, η Θήρα, η Καρδίτσα, η Καστοριά, η Κέα-Κύθνος, η Λέσβος, η Μύκονος, ο Πειραιάς, η Πέλλα, η Σάμος και τα Τρίκαλα.

Παρά τα μέτρα της κυβέρνησης και τις προειδοποιήσεις πως τον χειμώνα τα πράγματα θα δυσκολέψουν, άρα και πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα που υπάρχουν, η κατάσταση δεν δείχνει να βελτιώνεται. Και ο Οκτώβριος, πριν μπει στο τελευταίο 1/3 του, δείχνει πως πάει για αρνητικό ρεκόρ, άνω των 10.000 κρουσμάτων.