Στα ύψη ο αριθμός των κρουσμάτων - Τρία μέτρα για να αποφευχθεί το lockdown

 
Σκέψεις για λουκέτο στην «Καθηµερινή» του Σαββάτου (195161)

Ενημερώθηκε: 26/10/20 - 12:20

Ήδη η πανδημία είναι σε οριακό σημείο, με κάποιες περιοχές να είναι πολύ επιβαρημένες. Είναι ενδεικτικό ότι στις αρχές του Οκτωβρίου πολλές περιοχές είχαν μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων ενώ χτες σε 13 περιφέρειες σε όλη τη χώρα που καταγράφηκε τουλάχιστον διψήφιο νούμερο κρουσμάτων. Με δεδομένο πως το σαββατοκύριακο γίνονται λιγότερα τεστ, ο αριθμός των 790 είναι πολύ μεγάλος, με την πλειοψηφία να αφορά φυσικά την Αττική και την Θεσσαλονίκη, που μέτρησαν 227 και 181 κρούσματα αντίστοιχα.

Οι Σέρρες ακολούθησαν με 49, ενώ πολύ υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων εμφανίζουν τα Ιωάννινα (36) όπου κι εκεί η κατάσταση είναι κρίσιμη, καθώς και η Λάρισα (32). Ακολουθούν η Κοζάνη (15), η Πιερία (14), η Δράμα (13), η Πέλλα (12) και το Ηράκλειο (11). Σημαντική αύξηση κρουσμάτων και στη Ροδόπη όπου κατεγράφησαν 32 κρούσματα, στον Εβρο 19.

Μετά το θλιβερό ρεκόρ των 935 μολύνσεων του Σαββάτου γίνεται όλο και πιο ορατό το σενάριο για τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Μάλιστα, οι λοιμωξιολόγοι κάνουν και προβλέψεις για 2.000 κρούσματα την ημέρα, κάτι που κατά πάσα πιθανότητα θα φέρει και πάλι το γενικό lockdown στη χώρα μας.

Ωστόσο, πριν από την επιβολή νέας καραντίνας, το κυβερνητικό επιτελείο έχει τρία ακόμη «εργαλεία» που μπορεί να χρησιμοποιήσει για την εκτόνωση του επιδημικού κύματος:

α) Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός των περιφερειακών ενοτήτων που βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό -σημειωτέον ότι για τις δύο περιφερειακές ενότητες Κοζάνης και Καστοριάς που βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό απαγορεύεται η μετακίνηση από και προς σε αυτές-,

β) Περαιτέρω μείωση του ωραρίου στην εστίαση και τα μπαρ, το κλείσιμο δηλαδή των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος νωρίτερα από τις 12 τα μεσάνυχτα.

γ) Περιορισμό των μετακινήσεων για τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους άνω των 65 χρόνων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ