Μ. Τσαβούσογλου: Καλούμε την Ελλάδα για διερευνητικές εντός Ιανουαρίου

 
Μ. Τσαβούσογλου: Καλούμε την Ελλάδα για διερευνητικές εντός Ιανουαρίου

Ενημερώθηκε: 11/01/21 - 14:02

Η Τουρκία καλεί την Ελλάδα για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών εντός του Ιανουαρίου, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Σήμερα είναι 11 Ιανουαρίου. Ως Τουρκία κάνουμε μια ανοιχτή πρόσκληση. Καλούμε την Ελλάδα εντός του Ιανουαρίου να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές» ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της «Καθημερινής» στην Κωνσταντινούπολη..

«Εμείς είμαστε οικοδεσπότες και την οριστική ημερομηνία θα την καθορίσουν οι επιτροπές που θα συναντηθούν μαζί με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα θέματα» συμπλήρωσε.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και έπειτα από τη συνάντηση αυτή στην πρόσκληση του Έντι Ραμα, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα. Αυτή είναι μια πρόσκληση κι εύχομαι η Ελλάδα να μην την αρνηθεί» πρόσθεσε.

Ο Τούρκος υπουργός, έκανε λόγο για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις επί όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν στους 60 γύρους συνομιλιών.

«Όταν το 2016 ανέλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα, δεν ήθελε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Μετά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι συνομιλίες επέστρεψαν στην ατζέντα. Σε τηλεφωνική επικοινωνία την περίοδο της καραντίνας, είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι για τις διερευνητικές επαφές. Η Ελλάδα είπε ότι θα μπορούσε να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις μετά τις 11 Ιανουαρίου», ανέφερε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέρθηκε και στο καθεστώς της Κύπρου, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για δύο κράτη στο νησί.

«Η Τουρκία να δείξει αποκλιμάκωση εμπράκτως και με συνέπεια»

Νωρίτερα, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να επανεκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, ανέφερε ότι εξετάζουμε σε καθημερινή βάση τη στάση της γειτονικής χώρα.

«Πρέπει να δείξει αποκλιμάκωση εμπράκτως και με συνέπεια. Όποτε επανεκκινήσουν, σίγουρα η Ελλάδα θα προσέλθει με ειλικρινή βούληση και εποικοδομητική διάθεση».