«Προσγειώνονται» 4 γαλλικά Rafale στην Τανάγρα τον Φεβρουάριο - Στην Βουλή η σύμβαση για την προμήθεια των γαλλικών μαχητικών

 
«Προσγειώνονται» 4 γαλλικά Rafale στην Τανάγρα τον Φεβρουάριο - Στην Βουλή η σύμβαση για την προμήθεια των γαλλικών μαχητικών

Ενημερώθηκε: 11/01/21 - 14:17

Μια πρώτη γεύση από τις δυνατότητες των Rafale αναμένεται να έχουν στις αρχές Φεβρουαρίου οι έλληνες ιπτάμενοι της αεροπορικής βάσης της Τανάγρας. Ειδικότερα στις 2 Φεβρουαρίου 4 γαλλικά μαχητικά που επιστρέφουν από το Μάλι θα προσγειωθούν στην 114 πτέρυγα μάχης, όπου αναμένεται να παραμείνουν για περίπου μια εβδομάδα.

Κατά την διάρκεια της παραμονής των γαλλικών μαχητικών στην χώρα μας θα πραγματοποιηθούν συνεκπαιδεύσεις με τα ελληνικά Mirage 2000-5 αλλά και με F-16. Οι ασκήσεις αυτές θα γίνουν πάνω από τον ηπειρωτικό χώρο αλλά και πάνω από το Αιγαίο με βάση εφόρμησης το στρατηγικό νησί της Σκύρου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, που αναμένεται να οριστικοποιηθεί σήμερα σε τηλεδιάσκεψη των αεροπορικών επιτελείων Ελλάδας και Γαλλίας, θα πραγματοποιηθούν και ασκήσεις με συμμετοχή μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και με τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων με εξειδικευμένους JTAC.

Στην Βουλή η σύμβαση για την προμήθεια των γαλλικών μαχητικών

Στην Βουλή εισάγεται αυτή την εβδομάδα, στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, η σύμβαση του υπουργείου Αμυνας για την απόκτηση 18 γαλλικών μαχητικών «Rafale» (6 καινούργια και 12 μεταχειρισμένα από τη γαλλική Πολεμική Αεροπορία) έναντι 2,32 δισ. (1,92 δισ. ευρώ, χωρίς κρατήσεις, τα αεροσκάφη συν ακόμη 400 εκατ. ευρώ, χωρίς κρατήσεις, για τα όπλα τους).

Συγκεκριμένα στη Βουλή θα φτάσουν τρεις επιμέρους συμβάσεις «πακέτο»:

-- Η σύμβαση για την απόκτηση των 18 μαχητικών.

-- Η σύμβαση για την παροχή «εν συνεχεία υποστηρίξεως» (Follow-on-Support/FOS), για την κάλυψη με ανταλλακτικά και κάθε είδους λογιστική υποστήριξή τους για μία τουλάχιστον πενταετία.

-- Η σύμβαση για την απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων με τα οποία θα έρθουν φορτωμένα τα Rafale, όπως οι πύραυλοι Meteor, καθώς και η επαναπιστοποίηση των όπλων και πυραύλων που ήδη διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία, όπως οι πύραυλοι Mica, Scalp κι Exocet,

Η συζήτηση στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων θα διαρκέσει δυο ημέρες και μετά οι συμβάσεις για τα «Rafale» θα κατατεθούν στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση το διήμερο Πέμπτη – Παρασκευή (15-16 Γενάρη), όπου αναμένεται να υπερψηφιστούν.

Φεύγει για τις ΗΠΑ η πρώτη ελληνική «Οχιά»

Στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη οι Αμερικανοί πιλότοι που θα πετάξουν με τo πρώτο F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας που έχει αναβαθμιστεί στην έκδοση Viper. Οι πιλότοι αρχικά θα δοκιμάσουν τα καινούργια συστήματα της ελληνικής «οχιάς» εν στάση και αν όλα λειτουργούν όπως πρέπει στην συνέχεια θα ακολουθήσουν δοκιμές μικρής διάρκειας εν πτήσει. Αν όλα κυλήσουν καλά το αεροσκάφος με σειριακό αριθμό «005» θα πετάξει για Γερμανία και ακολούθως για τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα για την αεροπορική βάση «Edwards» όπου η Αμερικανική Αεροπορία θα το υποβάλλει σε εξαντλητικές δοκιμές προκειμένου να διαπιστωθεί η πλήρης λειτουργικότητα όλων των νέων συστημάτων.