Σε κόκκινο συναγερμό για την Αφρικανική μετάλλαξη

 
Σε κόκκινο συναγερμό για την Αφρικανική μετάλλαξη

Ενημερώθηκε: 01/02/21 - 08:56

Σε «κόκκινο» συναγερμού βρίσκονται ειδικοί και κυβέρνηση για τις μεταλλάξεις του κοροναϊού στην Ελλάδα αλλά και για τη ραγδαία αύξηση των ενεργών κρουσμάτων κοροναϊού στις «κόκκινες» περιοχές.

Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 173 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και ένα μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Afric του ιού SARS-CoV-2.

Και είναι ο εντοπισμός σε ιερέα της Μητρόπολης Νεαπόλεως στη Θεσσαλονίκη του πρώτου κρούσματος της λεγόμενης Νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης που έχει κινητοποιήσει τις αρχές μιας θεωρείται έντονα μεταδοτικό και ανθεκτικό και βάσει των πρώτων στοιχείων δε την καλύπτουν τα υπάρχοντα εμβόλια.

Ο εντοπισμός του πρώτου γνωστού κρούσματος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στη χώρα μας, προκάλεσε μεγάλη ανησυχία καθώς δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πώς προέκυψε στον συγκεκριμένο χώρο, ιδίως όταν ο άνθρωπος που επιμολύνθηκε δεν είχε ταξιδέψει στο Εξωτερικό, αλλά και επειδή -όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η αυξημένη παρουσία των μεταλλαγμένων ιών συνδέεται με την επέλαση του τρίτου πανδημικού κύματος.

Οι αρμόδιες αρχές της πόλης διεξάγουν σαρωτικούς ελέγχους για να ιχνηλατήσουν τις επαφές του 36χρονου ιερέα της Μητρόπολης Νεαπόλεως, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες μετείχε σε θεία λειτουργία, αλλά και σε θεία κοινωνία.

Ήδη, έχουν απομονωθεί επαφές των ιερωμένων της μητρόπολης, καθώς και πιστοί που μετείχαν στο μυστήριο της θείας κοινωνίας και η εν λόγω διαδικασία κρίθηκε σκόπιμη καθώς η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητάς της.

Χθες, στη Θεσσαλονίκη έσπευσαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, για να εκτιμήσουν την κατάσταση, ενώ σύμφωνα με τον πρώτο θα γίνουν σαρωτικοί έλεγχοι, με μοριακά τεστ και rapid test στην ευρύτερη περιοχή.

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορωνοϊό Νίκος Σύψας σημείωσε ότι «μπαίνουμε σε ένα νέο κεφάλαιο, στην εποχή των μεταλλάξεων. Δυστυχώς βρέθηκαν και στην Ελλάδα. Είναι παντού στην Ελλάδα, από την Κρήτη μέχρι τη Βόρεια Ελλάδα και έχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι είναι πιο μεταδοτικές. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη θνησιμότητα. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι σε ό,τι έχει να κάνει με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά»

Χαρ. Γώγος: Κάποια εμβόλια έχουν μικρή αποτελεσματικότητα στην νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας την Κυριακή το βράδυ στον ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στις μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν στη χώρα μας. «Υπάρχουν μεταλλάξεις πολλές. Μερικές από αυτές μπορεί να επικρατήσουν και να δημιουργήσουν προβλήματα. Αυτή τη στιγμή οι τρεις μεταλλάξεις που ανησυχούν είναι η βρετανική που έχει πολύ μεγάλη διασπορά, η νοτιοαφρικανική και η βραζιλιάνικη για την οποία δεν υπάρχουν στοιχεία ακόμα» είπε αρχικά και απαντώντας σε ερώτημα για την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη είπε ότι δεν έχουμε ακόμη σαφή δεδομένα, ωστόσο, τα δύο εμβόλια που έρχονται, της Johnson&Johnson και της Novavax, έχουν δοκιμάσει και την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη με πολύ λιγότερη όμως αποτελεσματικότητα. «Το βασικό στέλεχος το καλύπτουν κατά 89%, ενώ το μεταλλαγμένο έως και 55%», είπε, τονίζοντας «υπάρχει πρόβλημα με αυτή τη συγκεκριμένη μετάλλαξη».

Ο κ. Γώγος σημείωσε πως η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού μεταδίδεται πιο εύκολα και αυτό την κάνει πιο επικίνδυνη.