Κορωνοϊός: Πως θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία με τη χρήση των self test

 
 Παράταση διδακτικού έτους έως τέλος Ιουνίου

Πηγή Φωτογραφίας: (Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Ενημερώθηκε: 03/04/21 - 20:08

Τα self test θα είναι υποχρεωτικά για μαθητές και εκπαιδευτικούς προκειμένου να επιτευχθεί το εγχείρημα της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία της δια ζώσης διδασκαλίας μαθημάτων, με αρχής γενομένης από τα λύκεια τη Δευτέρα 12 Απριλίου.

Βέβαια, η ημερομηνία επιστροφής των μαθητών στις φυσικές τους τάξεις θα επαναξιολογηθεί αυτή την εβδομάδα από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα επικρατούν στη χώρα , αλλά και με τη διαθεσιμότητα των self test τα οποία αναμένεται να βρίσκονται στα φαρμακεία, από τα οποία θα τα προμηθεύονται γονείς και εκπαιδευτικοί εντός της εβδομάδας.

Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων δεν επέτρεψε το άνοιγμα των σχολείων παράλληλα με το λιανεμπόριο από αύριο Δευτέρα 5 Απριλίου, όπως ήταν η αρχική πρόταση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως. Ωστόσο ακόμα και για τη μεθεπόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου δεν είναι τίποτα σίγουρο καθώς τα πάντα θα κριθούν από την πορεία της πανδημίας και τη δυνατότητα εύρεσης και ορθής χρήσης των αυτοδιαγνωστικών τεστ. Ο λόγος που δίνεται προτεραιότητα στα λύκεια είναι ευνόητος και αφορά το γεγονός ότι οι μαθητές της Γ΄λυκείου θα πρέπει να διαγωνισθούν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, οι οποίες θα γίνουν κανονικά στην ώρα τους, όπως έχει διαβεβαιώσει το υπουργείο Παιδείας.

Σε περίπτωση που όλα πάνε καλά και ανοίξουν τα λύκεια στις 12 Απριλίου τότε η επανέναρξη της λειτουργίας των γυμνασίων αναμένεται να γίνει μία εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 19 Απριλίου, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας επιθυμεί εφόσον είναι εφικτό να ανοίξουν μαζί με τα λύκεια. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ούτε εφέτος, όπως συνέβη και πέρυσι, θα διενεργηθούν προαγωγικές εξετάσεις στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία το πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι να επανεκκινήσουν πλέον μετά το Πάσχα δηλαδή τη Δευτέρα 10 Μαίου καθώς η επαναλειτουργία τους μαζί με τα γυμνάσια δεν συγκεντρώνει τις θετικές γνώμες των μελών της επιτροπής. Το υπουργείο Παιδείας έχει ξεκαθαρίσει ότι εφέτος δεν θα γίνουν μαθήματα ούτε δια ζώσης ούτε εξ αποστάσεως κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, όπως είχε γίνει πέρυσι.

Τι θα ισχύει για τα self test στα σχολεία

Η βεβαίωση ότι έγινε self test μία φορά την εβδομάδα αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή σε κάθε δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία (μάθημα, εργαστήρια κλπ). Η βεβαίωση θα προσκομίζεται στο σχολείο για μαθητές και εκπαιδευτικούς και στο Πανεπιστήμιο για τους φοιτητές. Τα self test θα γίνονται μία φορά την εβδομάδα στο σπίτι με οδηγίες που θα λαμβάνονται από το φαρμακείο.

Oι γονείς θα πρέπει να υπογράφουν κάθε βδομάδα υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα αναφέρεται ότι το παιδί τους υπεβλήθη σε τεστ για τον κορωνοϊό και βγήκε αρνητικό κάθε Δευτέρα, θα στέλνουν τη δήλωση στο σχολείο με την οποία θα ενημερώνουν ότι έχει γίνει το τεστ και ότι είναι αρνητικό, κάτι που επαφίεται στην ατομική και κοινωνική ευθύνη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ