Ήρθε η ώρα του Στρατού Ξηράς, ποια εξοπλιστικά προγράμματα θα τρέξουν άμεσα

 
Ήρθε η ώρα του Στρατού Ξηράς, ποια εξοπλιστικά προγράμματαθα τρέξουν άμεσα

Ενημερώθηκε: 07/04/21 - 16:04

Μετά την αγορά των Rafale για την Πολεμική Αεροπορία και τον διαγωνισμό που τρέχει για τις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, ήρθε η ώρα και για την ενίσχυση του Στρατού Ξηράς.

Με εντατικούς ρυθμούς δουλεύουν στο ΓΕΣ για να υλοποιήσουν μια σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων που θα αναβαθμίσουν τις δυνατότητες και την αποτρεπτική ικανότητα του Στρατού Ξηράς.

Τα εξοπλιστικά προγράμματα του Στρατού Ξηράς αφορούν κυρίως τον εκσυγχρονισμό και υποστήριξη του υφιστάμενου υλικού, αλλά ανάμεσα τους είναι και προγράμματα που αφορούν την αγορά νέων οπλικών συστημάτων.

Το πιο σημαντικό από αυτά είναι το πρόγραμμα απόκτησης των πυραύλων αντιαρματικά βλημάτων Spike NLOS, που κατασκευάζει η Ισραηλινή Rafael. Το πρόγραμμα είναι ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ και ο Στρατός Ξηράς αναμένεται να αποκτήσει, αρχικά, 12 ολοκληρωμένα συστήματα Spike NLOS.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί μέσω συμφωνίας G to G (government to government) ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ.

Ο Spike NLOS είναι ένα όπλο πολλαπλών χρήσεων και όχι μόνο αντιαρματικό, και που πραγματικά αλλάζει τις ισορροπίες λόγω του μεγάλου βεληνεκούς του αφού μπορεί να χτυπήσει στόχους έως 32 χιλιόμετρα. Ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνουν τον πύραυλο Spike NLOS μοναδικό, εκτός από την κορυφαία του ακρίβεια, είναι οι πολλαπλές χρήσεις του καθώς μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε είδους χερσαία, αεροπορική και ναυτική πλατφόρμα.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα ελικόπτερα Apache του Ελληνικού Στρατού κάνοντας τα ακόμα πιο φονικά. Επιπρόσθετα μπορεί να εγκατασταθεί σε οχήματα του Ελληνικού Στρατού και να χρησιμοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία για την καταστροφή τεθωρακισμένων οχημάτων και αρμάτων μάχης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Spike NLOS θα εξοπλίσουν τις μονάδες των Στρατού Ξηράς στα νησιά του Αιγαίου δίνοντας τους έτσι την δυνατότητα όχι μονό να αμυνθούν απέναντι σε αποβατικές ενέργειες αλλά να πλήξουν τόσο ναυτικές δυνάμεις όσο και στρατηγικά σημεία στα Μικρασιατικά παράλια.

Μέσω Ισραήλ θα γίνει και ο εκσυγχρονισμός των επιθετικών ελικοπτέρων ΑΗ-64Α Apache της Αεροπορίας Στρατού. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ θα πραγματοποιηθεί από την ισραηλινή Elbit και προβλέπει την αναβάθμιση των ηλεκτροπτικών δυνατοτήτων των ελικοπτέρων με νέους αισθητήρες και ηλεκτρονικά στα πρότυπα των ισραηλινών Apache.

Τα καλά νέα για την Αεροπορία Στρατού δεν σταματούν εδώ αφού εκτός από τον εκσυγχρονισμό των Apache αναμένεται σύντομα να παραλάβει και τα έξι τελευταία ελικοπτέρων ΝΗ 90, που προέβλεπε η αρχική σύμβαση μεταξύ του ΥΠΕΘΑ και της κατασκευάστριας εταιρείας. Συγκεκριμένα το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε την 6η τροποποίηση της αρχικής σύμβασης και το μόνο που απομένει είναι η υπογραφή της από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο. Παράλληλα θα υπογραφεί και σύμβαση τεχνικής υποστήριξης για τα ελικόπτερα, συνολικού κόστους 60 εκατομμυρίων ευρώ, που θα αυξήσει κατακόρυφα την διαθεσιμότητα τους.

Παράλληλα, ανάμεσα στα προγράμματα που αναμένεται να υλοποιηθούν για τον Στρατό Ξηράς είναι και ο εκσυγχρονισμός των οπλικών συστημάτων του πυροβολικού, Μ-270 MLRS και RM-70.

Ο εκσυγχρονισμός των Μ-270 MLRS είναι ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ και χωρίζεται σε τρία επιμέρους προγράμματα. Το πρώτο αφορά την αναβάθμιση των εκτοξευτών, το δεύτερο την αντικατάσταση των υφιστάμενων ρουκετών, και το τρίτο την αντικατάσταση του υφιστάμενου πυραύλου.

Αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό των RM-70 το πρόγραμμα ύψους 150 εκατομμυρίων προβλέπει την αναβάθμιση των εκτοξευτών και των ρουκετών του συστήματος.

Πολύ σημαντικό πρόγραμμα είναι και αυτό της αναβάθμισης των αρμάτων μάχης Leo 1A5 και Leo 2A4, ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο πρώτος στόχος του προγράμματος εκσυγχρονισμού των αρμάτων Leo 1A5 και Leo 2A4 είναι η αναβάθμιση του σκοπευτικό τους, όπου το παρωχημένο υπάρχων θα αντικατασταθεί με νέο σύγχρονο που θα βελτιώσει την μαχητική ικανότητα των αρμάτων τόσο σε βεληνεκές όσο και στην ακρίβεια των βολών τους.

Δεύτερος στόχος είναι η βελτίωση της επίγνωσης της τακτικής εικόνας και κατάστασης μέσω της αναβάθμισης των επικοινωνιακών μέσων και της εγκατάστασης βοηθημάτων διοίκησης και ελέγχου.

Ακόμα, το ΓΕΣ θέλοντας να αναβαθμίσει τις δυνατότητες του στις αποστολές ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance) και ηλεκτρονικού πολέμου θα προχωρήσει στην απόκτηση των γαλλικών UAV Patroller. Σύμφωνα με πληροφορίες το κόστος του συγκεκριμένου προγράμματος ανέρχεται στα 55 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους ο Στρατός Ξηράς θα παραλάβει τα πρώτα μεταχειρισμένα τεθωρακισμένα οχήματα ασφαλείας M1117 Guardian από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει θα αποκτηθούν περίπου 800 Guardian.