Κόπηκαν ακόμα δυο προτάσεις για τις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, ποιες χώρες συνεχίζουν την «ναυμαχία»

 
Κόπηκαν ακόμα δυο προτάσεις για τις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, ποιες χώρες συνεχίζουν την «ναυμαχία»

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Ενημερώθηκε: 12/07/21 - 18:06

O υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλας Παναγιωτόπουλος, είχε δηλώσει πριν από λίγο καιρό ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να έχει παρθεί η απόφαση για το πρόγραμμα αναβάθμισης του Ελληνικού Στόλου αξίας περίπου 5 δις, που περιλαμβάνει την ναυπήγηση 4 νέων φρεγατών, τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής των φρεγατών ΜΕΚΟ και την απόκτηση μεταχειρισμένων πλοίων ως ενδιάμεση λύση. Όπως φαίνεται η διαδικασία προχωρά βάσει χρονοδιαγράμματος και μέχρι τέλος Ιουλίου αναμένεται να έχουμε σημαντικές εξελίξεις πάνω στο ζήτημα.

Ειδικότερα στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς προκειμένου να είναι έτοιμη προς παράδοση στο Μαξίμου η επικαιροποιημένη λίστα με τις προτάσεις για τις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, που προκρίνονται στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη σύσκεψη που είχε γίνει στις 5 Ιουνίου υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με το θέμα είχε αποφασιστεί να μην «προκριθούν» στην επόμενη φάση της «ναυμαχίας» η ισπανική φρεγάτα F-110 καθώς και η γερμανική Α-300, να συνεχιστεί η αξιολόγηση των εναπομεινάντων έξι προτάσεων και να υπάρξει νέος γύρος επαφών με τις υποψήφιες χώρες.

Έτσι όλο αυτό το διάστημα τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, που έχουν αναλάβει το ζήτημα, ήταν σε συνεχή επαφή με τους υποψηφίους προκειμένου να πάρουν περισσότερες διευκρινήσεις πάνω σε τεχνικά θέματα, όπως για τον οπλισμό των πλοίων, καθώς και για να συζητήσουν για τα περιθώρια που υπάρχουν για περαιτέρω μείωση της τιμής των πλοίων και για τους τρόπους χρηματοδότησης της ναυπήγησης τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες όλη αυτή η προσπάθεια από ελληνικής πλευράς έφερε αποτελέσματα καθώς πλέον στο Πολεμικό Ναυτικό έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τις φρεγάτες που έχουν προταθεί και στα τέλη Ιουλίου αναμένεται να παραδώσουν στο Μέγαρο Μαξίμου, που θα λάβει την τελική απόφαση, την νέα λίστα των υποψηφίων πλοίων με πλήρη και αναλυτική αξιολόγηση για το καθένα.

Όπως έγινε και στο πρώτο γύρο, που αποκλείστηκαν δύο προτάσεις, έτσι θα γίνει και τώρα και από τους έξι «μνηστήρες» που έχουν απομείνει μόνο οι τέσσερις θα συνεχίσουν στον τρίτο γύρο αξιολόγησης. Σύμφωνα με πηγές συνεχίζουν να είναι μέσα στο παιχνίδι οι Γάλλοι με τις belharra, οι Ολλανδοί με τις Sigma, οι Ιταλοί με τις Fremm και οι Αμερικανοί με τις MMSC. Αντιθέτως «αποχαιρετούν» οι Άγγλοι με τις arrowhead 140 και οι Γερμανοί με τις A-200.