Παραδόθηκε και το δεύτερο Rafale στην Πολεμική Αεροπορία

 
Παραδόθηκε και το δεύτερο Rafale στην Πολεμική Αεροπορία

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Ενημερώθηκε: 03/09/21 - 00:54

Περίπου ένα μήνα μετά την παράδοση του πρώτου Rafale στην Ελλάδα, σήμερα πέρασε στην Πολεμική μας Αεροπορία και η δεύτερη «ριπή ανέμου».

Η παράδοση έγινε στο Κέντρο Πτητικών Δοκιμών της Dassault Aviation στο Istres της Γαλλίας και αφού είχε προηγηθεί εξονυχιστικός έλεγχος του μεταχειρισμένου μαχητικού αεροσκάφος από την ειδική επιτροπή εμπειρογνώμων του ΓΕΑ , που είχε μεταβεί στην Γαλλία για αυτό το σκοπό. Ειδικότερα η επιτροπή έλεγξε όλο το μητρώο αρχείων του αεροσκάφους και προχώρησε σε εκτεταμένους ελέγχους όλων των συστημάτων του.

Όπως φαίνεται οι παραδόσεις των αεροσκαφών γίνονται βάση του χρονοδιαγράμματος και έτσι μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται η Πολεμική μας Αεροπορία να έχει παραλάβει τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα Rafale, που προβλέπει η συμφωνία.

Σύντομα «αποφοιτούν» οι πρώτοι 4 έλληνες πιλότοι

Στο τελευταίο και πιο δύσκολο στάδιο της εκπαίδευσης τους, που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο, πάνω στα Rafale προχωρούν οι πρώτοι 4 έλληνες πιλότοι καθώς εκπαιδεύονται σε σύνθετα σενάρια μάχης και στην εκμετάλλευση στο έπακρο των τεράστιων δυνατοτήτων που προσφέρει το γαλλικό μαχητικό 4,5 γενιάς. Επιπρόσθετα με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η θεωρητική εκπαίδευση πάνω στα Rafale της δεύτερης τετράδας των ελλήνων πιλότων που βρίσκεται στην Γαλλία.

Οι πρώτοι αυτοί οκτώ πιλότοι είναι και αυτοί που θα φέρουν στην Ελλάδα στα τέλη Δεκεμβρίου- αρχές Ιανουαρίου τα πρώτα έξι Rafale στην «φωλιά» τους στην Τανάγρα, και είναι αυτοί που θα αναλάβουν να εκπαιδεύσουν τους υπόλοιπους πιλότους της ΠΑ που έχουν επιλεγεί για τις «ριπές ανέμου». Εκτός από την εκπαίδευση των ιπταμένων κανονικά συνεχίζεται και η εκπαίδευση των περίπου 50 μηχανικών και τεχνικών που έχουν μεταβεί στην Γαλλία για να μυηθούν στα μυστικά των μαχητικών 4,5 γενιάς.

Εντός χρονοδιαγράμματος και η αναβάθμιση των F-16 Viper

Με ικανοποιητικό ρυθμό και εντός χρονοδιαγράμματος εξελίσσεται η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 Block 52+ στην έκδοση Viper, στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ).

Ειδικότερα στις ΕΑΒ βρίσκονται πλέον 5 F-16 Block 52+ στα οποία οι εργασίες προχωράνε βάσει προγράμματος. Παράλληλα στις ΗΠΑ συνεχίζονται οι δοκιμές πάνω στην πρωτότυπη ελληνική «οχιά» και όταν αυτές ολοκληρωθούν με επιτυχία και πάρει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις τότε θα «ανάψει το πράσινο φως» για την εγκατάσταση του νέου λογισμικού και στα υπόλοιπα F-16, που βρίσκονται στην ΕΑΒ.

Η Πολεμική Αεροπορία με την είσοδο των Rafale και των F-16 Viper στο στόλο της θα ανοίξει ακόμα περισσότερο την ψαλίδα από την παραπαίουσα τουρκική αεροπορία και θα υψώσει απροσπέλαστη ασπίδα πάνω από το Αιγαίο.