Μέτρα για ανεμβολίαστους από το Σάββατο, σαφάρι ελέγχων και Γ' δόση για τους εμβολιασμένους από την Παρασκευή

 
Μέτρα για ανεμβολίαστους από το Σάββατο, σαφάρι ελέγχων και Γ' δόση για τους εμβολιασμένους από την Παρασκευή

Ενημερώθηκε: 03/11/21 - 10:29

Νέα μέτρα για την αναχαίτιση του κορονοϊού από το Σάββατο καθώς το ένα «μαύρο» ρεκόρ» κρουσμάτων διαδέχεται το άλλο, ενώ σε εφαρμογή τίθεται την Παρασκευή η πλατφόρμα για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών, ώστε να κλείσουν ραντεβού για να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, ειδικά για όσους έχουν περάσει έξι μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό τους.

«Οι περιορισμοί θα αφορούν στους ανεμβολίαστους, καθώς αυτοί κινδυνεύουν πολύ περισσότερο και πρέπει να υπάρχουν μέτρα για να τους προστατεύσουν», τόνισε χτες το απόγευμα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ενώ σημείωσε πως παρατηρείται αυξητική τάση της πανδημίας στην πατρίδα μας, όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ειδικότερα, από το Σάββατο θα ισχύουν τα εξής:

1. Δύο τεστ (rapid ή μοριακά) εβδομαδιαίως θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν με δικό τους κόστος οι εργαζόμενοι σε

--δημόσιο τομέα

--ιδιωτικό τομέα

--εκκλησίες

2. Υποχρεωτική θα είναι επίδειξη μοριακού ή rapid τεστ για την είσοδο σε

--εμπορικά κέντρα και καταστήματα

--κομμωτήρια

--τράπεζες

--μεικτούς χώρους διασκέδασης (πχ: ο εξωτερικός χώρος ενός καφέ)

3. Δεν θα απαιτείται επίδειξη pcr (μοριακού) ή rapid τεστ για την είσοδο σε

--καταστήματα τροφίμων (super market)

--φαρμακεία

--θρησκευτικούς χώρους

Εντατικοί έλεγχοι, διπλασιασμός των ποινών  

«Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν», τόνισε ο κ. Πλεύρης, προειδοποιώντας ότι δεν θα υπάρχει «ανοχή σε όσους δέχονται ανεμβολίαστους στους αμιγείς χώρους».

Όπως σημείωσε ο κ. Πλεύρης, αυξάνονται τα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις που δεν τηρούν τα μέτρα, καθώς θα ξεκινούν από τα 5.000 ευρώ, ενώ θα ισχύει δεκαπενθήμερη αναστολή λειτουργίας. Επίσης, οι ομάδες θα δέχονται ποινές, αν δεν τηρείται η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις στις κερκίδες των γηπέδων.

Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα για την τρίτη δόση

Ο κ. Πλεύρης τόνισε για μία ακόμη φορά, ότι σ’ αυτή τη φάση της πανδημίας έχουμε μία ειδοποιό σημαντική διαφορά και αυτή είναι το εμβόλιο, καθώς «φαίνεται πως κινδυνεύουν 30 φορές λιγότερο οι εμβολιασμένοι από τους ανεμβολίαστους για βαριά νόσηση και εισαγωγή στην ΜΕΘ». Επισήμανε επίσης ότι πάνω από το 80% όσων νοσηλεύονται σήμερα στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

Όπως ανακοίνωσε, ανοίγει από την Παρασκευή η πλατφόρμα για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών, ώστε να κλείσουν ραντεβού για να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, εφόσον έχουν περάσει έξι μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό τους. Για όσους έχουν περάσει έξι μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος και γι’ αυτό θα πρέπει να σπεύσουν για την αναμνηστική τρίτη δόση του εμβολίου, πρόσθεσε.

Σχετικά με το πρόγραμμα εμβολιασμού στη χώρα μας, τόνισε ότι το 73% των ενηλίκων έχει ήδη εμβολιαστεί, ενώ πρόσθεσε για μία ακόμη φορά, ότι «δεν θα πάμε σε περιοριστικά μέτρα όπως αυτά που είχαν εφαρμοστεί στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας».

Επιστολές και sms

Παράλληλα, με στόχο την αύξηση των παραπάνω ποσοστών, την διεξαγωγή νέας ενημερωτικής καμπάνιας ανακοίνωσε χθες ο κ. Πλεύρης, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί ακόμη μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, για να προχωρήσει στον εμβολιασμό.

Μάλιστα, στην νέα καμπάνια θα αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι επικοινωνιακοί πόροι, δηλαδή επιστολές με παραλήπτες τους ανεμβολίαστους πολίτες, γραπτά μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα που θα υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, αλλά και συνεχείς ενημερώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που θα αναφέρονται σε επιστημονικά στοιχεία, απαντώντας με τεκμηριωμένα επιχειρήματα στις εικασίες περί πανδημίας.