«Καλπάζει» η πανδημία - Διαβεβαίωση ενίσχυσης του ΕΣΥ από τις ιδιωτικές κλινικές – Ύστατο κάλεσμα και προς τους γιατρούς

 
«Καλπάζει» η πανδημία - Διαβεβαίωση ενίσχυσης του ΕΣΥ από τις ιδιωτικές κλινικές – Ύστατο κάλεσμα και προς τους γιατρούς

Ενημερώθηκε: 11/11/21 - 08:12

«Καλπάζει» η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα, με το ένα αρνητικό ρεκόρ να διαδέχεται το άλλο. Για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας οι νέες μολύνσεις ξεπέρασαν τις 8.000, ενώ περισσότερες από 2.000 εντοπίστηκαν σε παιδιά έως 17 ετών.

Υψηλός ήταν και ο αριθμός των διασωληνωμένων που έφτασαν τους 489. Οι θάνατοι που καταγράφηκαν ήταν 46 και οι νέες εισαγωγές 429. Την ίδια ώρα, οι περιοχές της κεντρικής και βορείου Ελλάδας καταγράφουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Η μεγαλύτερη θετικότητα στην αναλογία τεστ – κρουσμάτων, καταγράφηκε σε Λάρισα, Μαγνησία, Κιλκίς και Σέρρες, όπου ο σχετικός δείκτης ξεπέρασε το 2%. Το όριο αυτό πλησιάζουν οι νομοί, Έβρου, Ροδόπης, Ημαθίας και Τρικάλων.

Την ίδια ώρα και το ιικό φορτίο δείχνει ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

Η εξάντληση των αντοχών του ΕΣΥ, που υποφέρει από έλλειψη κλινών και συγκεκριμένων ιατρικών ειδικοτήτων εντατικολογίας, αναισθησιολογίας και πνευμονολογίας, γίνεται κρίσιμο ζήτημα πρώτης γραμμής με μόνη “θεραπεία” την αναζωογόνηση με δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα.

Οι ιδιωτικές κλινικές διαβεβαίωσαν ότι θα ανταποκριθούν στις ανάγκες της Πολιτείας για επιπλέον κλίνες Covid και λοιπά περιστατικά, τόσο στην Αττική, όσο και σε όλες τις άλλες Περιφέρειες, όταν κριθεί απαραίτητο. Επιπλέον θα υπάρξει και Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) για τη διαχείριση περιστατικών Covid απευθείας από ιδιωτικές κλινικές, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε χτες το βράδυ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, προκειμένου να επικαιροποιήσουν το πλαίσιο συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Η συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, αφορά στην παροχή του συνόλου των ελεύθερων κλινών ΜΕΘ από τις ιδιωτικές κλινικές, στη διαχείριση του ΕΚΑΒ, στην παροχή αυτοτελών δομών για ασθενείς Covid, καθώς και στην παροχή κλινών για Covid άλλα και λοιπά περιστατικά.

Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα έχει ήδη ξεκινήσει από την Λάρισα και την Βόρεια Ελλάδα, όπου έχουν προστεθεί 285 κλίνες για ασθενείς covid κλινικές, 19 κλίνες για ασθενείς σε κέντρα αποκατάστασης και 85 κλίνες για non covid. Στη Θεσσαλία, έχουν διατεθεί άνω των 200 κλινών για περιστατικά Covid και άνω των 150 για λοιπά περιστατικά. Όμως το πρόβλημα εντείνεται καθημερινά με νέες εισαγωγές και διασωληνώσεις.

«Ξεκινήσαμε τις διασωληνώσεις στους θαλάμους, δεν υπάρχει κενό κρεβάτι στη ΜΕΘ, έχουμε πάει Αθήνα, Γιάννενα, Χαλκίδα, σε όλη την Ελλάδα για να σώσουμε κάποιους ασθενείς, δεν υπάρχει διέξοδος» είπε ο διευθυντής της παθολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου Λάρισας, Κώστας Καρακούσης.

Πλέον μένει να φανεί η στάση που θα τηρηθεί εκ μέρους των ιδιωτών γιατρών, με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη να διαμηνύει πως εάν δεν υπάρξει άμεσα ανταπόκριση, στο διάστημα των επόμενων 7 με 10 ημερών, και δεν καλυφθούν οι θέσεις ή έστω μέρος τους, τότε θα γίνει επίταξη υπηρεσιών.

Η επίταξη θα αφορά στις περιοχές οι οποίες πιέζονται, όχι συνολικά. Ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την καλή συνεργασία των Ιατρικών Συλλόγων και με τον υπάρχον σχεδιασμό από τις Υγειονομικές Περιφέρειες, τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν.

«Ο χρόνος τρέχει, η πίεση είναι μεγάλη, άρα θα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί σε αυτό το διάστημα και μετά θα πάρουμε αποφάσεις» είπε σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο οποίος απέδωσε τις ελλείψεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες στη μικρή διαθεσιμότητα που υπάρχει στη χώρα και όχι στις αναστολές, που όπως σημείωσε στη συντριπτική τους πλειονότητα αφορούν νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.

Πάντως ήδη στη Θεσσαλονίκη οι ιδιώτες γιατροί δέχονται κάλεσμα μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και SMS από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), να στηρίξουν το σύστημα υγείας προκειμένου να μην χρειαστεί η επίταξή τους.

Ευχή και ελπίδα όλων να υπάρξει ανταπόκριση, όπως είχε γίνει και την προηγούμενη φορά, διότι οι προβλέψεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.

Νέος κύκλος μέτρων;

Τα πρώτα μηνύματα αναφορικά με την εφαρμογή των μέτρων, είναι αρκούντως ενθαρρυντικοί. Τόσο η ανταπόκριση των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, όσο και η αδιάλειπτη παρουσία των ελεγκτικών μηχανισμών ωθούν τους πολίτες προς την τήρηση του νέου πλαισίου περιορισμών. Όμως ο ορίζοντας αποκλιμάκωσης του τέταρτου κύματος δεν αναμένεται να διαφανεί μέχρι τα τέλη του μήνα, γεγονός που έχουν επισημάνει αρκετοί επιστήμονες, ανοίγοντας τη συζήτηση για νέο κύκλο μέτρων το επόμενο διάστημα. «Το πού θα πάμε εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας... Μπορεί να χρειαστεί σειρά μέτρων γενικώς. Εξαρτάται πώς θα πάνε τα πράγματα. Αν ο κορωνοϊός συνεχίσει να είναι ανεξέλεγκτος, λογικά θα λαμβάνονται και πιο αυστηρά μέτρα» ανέφερε χθες στον ΣΚΑΪ ο Καθηγητής Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Στον αντίποδα, ως «πολύ ενθαρρυντικό» αποτιμά το Μέγαρο Μαξίμου το μήνυμα που φτάνει από τα κατά τόπους εμβολιαστικά κέντρα, όπου η προσέλευση των πολιτών τα τελευταία εικοσιτετράωρα είναι υπερπολλαπλάσια σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες.