Ρεκόρ ραντεβού για τρίτη δόση εμβολιασμού - Λήγει η προθεσμία για την οικειοθελή προσέλευση ιδιωτών γιατρών

 
Ρεκόρ ραντεβού για τρίτη δόση εμβολιασμού - Λήγει η προθεσμία για την οικειοθελή προσέλευση ιδιωτών γιατρών

Ενημερώθηκε: 16/11/21 - 10:45

Προβληματίζει τους επιστήμονες η έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού και η πρόβλεψή τους είναι άκρως ανησυχητική. Αν και είμαστε σε φάση μείωσης της αυξητικής ταχύτητας εμφάνισης, αυτό είναι μία πρόσκαιρη επιβράδυνση για λίγες ημέρες, θα ακολουθήσει εκ νέου επιτάχυνση στη συνέχεια όσο ο αριθμός των πολιτών που συγχρωτίζονται σε κλειστούς χώρους αυξάνεται.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 6.950 νέα κρούσματα COVID-19 (σύνολο εργαστηριακών τεστ: 107.798). Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 72. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 551 (ρεκόρ εξαμήνου). Οι εισαγωγές νέων ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 365.

Κρίσιμοι παράγοντες για την εξέλιξη της πανδημίας η ροή των εμβολισμών και η τήρηση των μέτρων από τους πολίτες.

Γεωργαντάς: Ρεκόρ ραντεβού για τρίτη δόση εμβολιασμού

Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκε χθες ο αριθμός πολιτών που έκλεισε ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργο Γεωργαντά.

Όπως είπε ο υπουργός, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, τα χθεσινά ραντεβού ανήλθαν σε 105.000, ενώ 27.000 πολίτες έκλεισαν ραντεβού για την πρώτη δόση.

Ο ίδιος δήλωσε, επίσης, ότι από την Παρασκευή το βράδυ θα μπορούν οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 5,5 μήνες από τη δεύτερη δόση, να εισέρχονται στην σχετική πλατφόρμα και να κλείνουν ραντεβού για την ενισχυτική δόση.

Επιπλέον, ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε ότι, τις επόμενες μέρες, θα ανοίξει η εφαρμογή για το μητρώο εμβολιασθέντων και το μητρώο νοσήσαντων εξωτερικού, εξηγώντας ότι με την εγγραφή σε αυτό, όσοι εμβολιάστηκαν ή νόσησαν στο εξωτερικό θα μπορούν να παίρνουν το ψηφιακό πιστοποιητικό και στη συνεχεία να κάνουν και την τρίτη δόση.

Λήγει η προθεσμία για την οικειοθελή προσέλευση ιδιωτών γιατρών

Θέμα χρόνου είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ενίσχυσης κλινικών covid-19 στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας και της βόρειας Ελλάδας με περίπου 100 εξειδικευμένους ιδιώτες γιατρούς, μια διαδικασία που έχει δρομολογηθεί από την περασμένη Τρίτη μεταξύ υπουργείου Υγείας και των τοπικών Ιατρικών Συλλόγων.

Αυτό που θα αποσαφηνιστεί εντός λίγων ωρών είναι αν οι ιδιώτες γιατροί που θα συνδράμουν τους συναδέλφους τους στα δημόσια νοσοκομεία, το πράξουν οικειοθελώς ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση που έγινε από τους Συλλόγους ή αν θα παρουσιαστούν στις κλινικές covid-19 έχοντας παραλάβει «φύλλα επίταξης υπηρεσιών» από τις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις, στο πλαίσιο επιστράτευσης από το υπουργείο Υγείας ή αν θα συμβούν και τα δύο, δηλαδή υπάρξουν εθελοντές και επιστρατευμένοι γιατροί.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε χθες βράδυ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας από τους εκπροσώπους των Ιατρικών Συλλόγων των «βαθυκόκκινων» περιοχών είναι πως έως σήμερα το μεσημέρι θα αποστέλλονταν οι κατάλογοι με τα ονόματα των γιατρών που επιθυμούν να εργαστούν στα νοσοκομεία για το επόμενο διάστημα. Οι ιατρικές ειδικότητες που ζητούνται για την κάλυψη των νοσοκομείων της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας είναι εντατικολόγοι, πνευμονολόγοι, αναισθησιολόγοι και γενικοί ιατροί. «Επιθυμία μας είναι να καλυφθούν τα κενά σε συνεννόηση με τους γιατρούς αλλά όλα δείχνουν ότι θα προχωρήσουμε σε αυτό το μέτρο» είπε χθες ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης.

Από την πλευρά τους, τα ΔΣ των Ιατρικών Συλλόγων συνέχιζαν μέχρι τελευταία στιγμή τα τηλεφωνήματα στα μέλη τους για να τους ζητήσουν τη συμμετοχή τους στη μάχη που δίδεται μέσα στο ΕΣΥ για τους ασθενείς με λοίμωξη covid-19, με τα αποτελέσματα των επαφών τους ωστόσο να μην θεωρούνται ικανοποιητικά. Είναι ενδεικτική η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, που απηύθυνε έκκληση στα μέλη του χθες το μεσημέρι και ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεδίπλωνε το σχέδιο της επίταξης υπηρεσιών υγείας από τους ιδιώτες γιατρούς. Παρόλα αυτά, η διοίκηση του Συλλόγου επεσήμανε στην ίδια ανακοίνωση πως «είμαστε κατά της επιστράτευσης πιστεύοντας στην συστράτευση όλων των γιατρών για την οποία καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας σε νοσοκομειακό και εξωνοσοκομειακό περιβάλλον».

Με βάση τον αριθμό των εθελοντών ιδιωτών γιατρών, το υπουργείο Υγείας θα αποφασίσει πόσους θα αφορά η επιστράτευση. Εφόσον ξεκινήσει η σχετική διαδικασία, θα χρειαστούν περίπου 48 ώρες για την επίδοση, δηλαδή εκτιμάται ότι οι γιατροί θα έχουν ενημερωθεί μέχρι την Πέμπτη πότε και σε ποιο νοσοκομείο πρέπει να παρουσιαστούν. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος, με ποινή φυλάκισης έως 3 μήνες.

Υπενθυμίζεται πως η επιστράτευση είχε εφαρμοστεί και τον περασμένο Μάρτιο και αφορούσε 206 γιατρούς που είχαν κληθεί να εργαστούν σε νοσοκομεία της Αττικής.