Η τρίτη δόση μειώνει κατά 95% την πιθανότητα μόλυνσης από κορωνοϊό

 
Η τρίτη δόση μειώνει κατά 95% την πιθανότητα μόλυνσης από κορωνοϊό

Ενημερώθηκε: 21/11/21 - 13:01

Η τρίτη δόση μειώνει κατά 95% την πιθανότητα μόλυνσης από κορωνοϊό επισήμανε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θανάσης Δημόπουλος επικαλούμενος τα στοιχεία σχετικής μελέτης.

Αναλύοντας τα στοιχεία της εν λόγω μελέτης της Pfizer, o κ. Δημόπουλος εξήγησε ότι αυτή διενεργήθηκε επί 10 χιλιάδων ατόμων που είχαν λάβει τη 2η δόση και έπειτα «τυχαιοποιήθηκαν» ώστε να λάβουν την 3η δόση ή εικονικό εμβόλιο (placebo).

Για όσους έκαναν τρίτη δόση, είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, δεν διαπιστώθηκε κανένας θάνατος και μειώθηκε η πιθανότητα μόλυνσης κατά 95%: «Δηλαδή μόλις έξι άτομα στα 5.000 που έκαναν το εμβόλιο μολύνθηκαν και νόσησαν ελαφρά, σε σχέση με 123 άτομα από αυτά που δεν έκαναν την 3η δόση», εξήγησε ο πρύτανης.

«Η σύσταση είναι η 3η δόση να γίνει το συντομότερο δυνατό μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρύτανης, ενώ πρόσθεσε ότι η νοσολογική απόκριση απέναντι στον ιό μετά την 3η δόση είναι πολύ μεγαλύτερη σε αναλογία με την προστασία που προσφέρουν οι δύο δόσεις.

Αναφερόμενος στις πιθανότητες εμφάνισης μυοκαρδίτιδας – περικαρδίτιδας σε ενήλικες άνδρες μετά τον εμβολιασμό, σημείωσε ότι από πολύ πρόσφατη έρευνα προέκυψε ότι η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά μόλις δύο περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο δόσεις.

Η χορήγηση της τρίτης δόσης θεωρείται κρίσιμη για την ανάσχεση του πέμπτου κύματος, και ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις για κίνδυνο και πέμπτου κύματος της πανδημίας επισημαίνουν πλέον όλοι οι επιστήμονες.