Οι 200 ιερείς, οι 3380 μετέωρες θέσεις και η μεγάλη σύγχυση

 
Οι 200 ιερείς, οι 3380 μετέωρες θέσεις και η μεγάλη σύγχυση

Ενημερώθηκε: 12/12/21 - 12:07

Σύγχυση και υπερβολές έχει προκαλέσει η "διαρροή" για προσλήψεις 4000 ιερέων με τη σχετική απόφαση να έχει συνδεθεί με την παρουσία του πρωθυπουργού κ.Μητσοτάκη στην έκτακτη συνεδρίαση της ΔΙΣ.

Η αντιπολίτευση επιτίθεται στην κυβέρνηση για " αχρείαστες" προσλήψεις σε μια περίοδο όπου υπάρχει πρόβλημα με τους γιατρούς.

Στο θέμα παρενέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Γιάννης Οικονόμου ο οποίος ανακοίνωσε μόνο 200 προσλήψεις:

«Προκειμένου να σταματήσει η παραφιλολογία: To ετήσιο σχέδιο προσλήψεων του υπουργείου Εσωτερικών, έχει ήδη ανακοινωθεί και προβλέπει σταθερά τα τελευταία χρόνια 200 θέσεις ιερέων, προς αντικατάσταση κάποιων από αυτούς που συνταξιοδοτούνται. Αυτή είναι η αλήθεια. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός της κυβερνητικής ατζέντας και εκτός πραγματικότητας».

Αυτή είναι και η αλήθεια. Κάθε χρόνο - εκτός από πέρυσι- προσλαμβάνονταν ανάλογα με τα κενά 170-210 ιερείς. Τώρα το υπουργείο Εσωτερικών αποφασίσει την πρόσληψη περίπου 2 ιερέων ανά μητρόπολη.

Το θέμα των 3.380 ιερέων που λέγεται οτι θα προσληφθούν δεν έχει σχέση με τους 200 οι άλλες κινήσεις.

Η Εκκλησία της Ελλάδος με αποφάσεις του 1945, του 1965 όπως αυτές αποτυπώνονται στον Καταστατικό Χάρτη του 1977 έχει 6300 θέσεις ιερέων, οι οποίες δεν είναι προσωποπαγείς.

Από κει πέρα εντάχθηκαν στη μισθοδοσία 3.380 θέσεις που αφορούν άγαμους κληρικούς και οι οποίοι έχουν όλα τα δικαιώματα των εγγάμων. Τα τελευταία χρόνια έγινε προσπάθεια οι 3380 θέσεις να προστεθούν στις 6.300 ώστε αυτές να "παγιωθούν ". Δηλαδή οι μόνιμες θέσεις ιερέων να φτάσουν περίπου τις 10.000.

Όμως για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να αλλάξει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος ,κάτι που έχει κατατεθεί ως αίτημα από την Σύνοδο .¨ομως αυτό δεν είναι αρκετό καθώς στην όποια αλλαγή πρέπει να συμφωνήσει και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Eκτός αυτών υπάρχει ανοικτό και το θέμα των 600 περίπου άμισθων κληρικών οι οποίοι αν και καλύπτουν κενές θέσεις δεν μισθοδοτούνται απο το κράτος και ούτε έχουν ασφαλιστική κάλυψη.

Όπως και να έχει το θέμα θα ανοίξει με την Εκκλησία να επιδιώκει να βρεθεί η Χρυσή τομή χωρίς εντάσεις.Αλλωστε και για τον λόγο αυτό ήταν αυτή που προσκάλεσε τον πρωθυπουργό στη συνεδρίαση της ΔΙΣ.

Ο κ.Μητσοτάκης και η αρμόδια υπουργός κυρία Κεραμέως θα παραστούν στο δεύτερο μέρος της Συνεδρίας όπου και θα συζητηθούν οι σχέσεις Εκκλησίας -Πολιτείας με αιχμή και τους ιερείς και βεβαίως το θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας την περίοδο των γιορτών .