ΝY Times: Ο Ερντογάν συνεχίζει να κάνει του κεφαλιού του στην οικονομία

 
 ΝY Times: Ο Ερντογάν συνεχίζει να κάνει του κεφαλιού του στην οικονομία

Ενημερώθηκε: 20/12/21 - 17:41

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακολουθεί ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές που οι περισσότεροι πιστεύουν ότι θα αποτύχουν, αλλά ο ίδιος αναμένει να αποδώσουν καρπούς πριν από τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το 2023, τονίζουν σε δημοσίευμα τους οι New York Times.

Ο Ερντογάν, αναφέρουν οι ΝΥΤ, συνεχίζει να αγνοεί τις σχετικές προειδοποιήσεις από επιχειρηματικούς ομίλους, επενδυτές και οικονομολόγους παρά την μείωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του από τους απλούς πολίτες, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, και την πτώση ρεκόρ της τουρκικής λίρας.

«Οι αναλυτές προσπαθούν να καταλάβουν τι είναι αυτό που κάνει τον Ερντογάν να ακολουθεί μια οικονομική πολιτική που πάει κόντρα στην ευρέως διαδεδομένη οικονομική τακτική της αύξησης των επιτοκίων για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.» υπογραμμίζουν οι ΝΥΤ.

«Πιστεύει ότι ξέρει καλύτερα», είπε ο Ακίφ Μπεκί, πρώην σύμβουλος του Ερντογάν, στους New York Times. «Δεν νομίζω ότι ακούει συμβουλές» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο Ερντογάν το περασμένο Σαββατοκύριακο δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα πιέσει για τη μείωση των επιτοκίων, επικαλούμενος την ισλαμική απαγόρευση της τοκογλυφίας. Μάλιστα κατηγόρησε την Τουρκική Ένωση Επιχειρήσεων και Βιομηχάνων (TÜSİAD), που αποτελείται από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, ότι επιδιώκει να ανατρέψει την κυβέρνησή του. Το TÜSİAD με ανακοίνωση του επεσήμανε ότι «Ως αποτέλεσμα της αστάθειας που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό, κατέστη σαφές ότι οι στόχοι στο πλαίσιο αυτού του οικονομικού προγράμματος που επιχειρείται, δεν θα επιτευχθούν».

«Τα επιτόκια κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους, τους φτωχούς φτωχότερους», είπε ο Ερντογάν τονίζοντας ότι: «Αποτρέψαμε να καταστραφεί η χώρα μας με τέτοιο τρόπο. Δεν θα το επιτρέψουμε».

Επιπρόσθετα ο Ερντογάν δήλωσε ότι: «Η Τουρκία μπορεί για πρώτη φορά στην ιστορία της να έχει την ευκαιρία να ακολουθήσει μια οικονομική πολιτική που θα ακολουθεί τις δικές της ανάγκες και πραγματικότητες».

Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει σε επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου, χάνοντας περίπου το ένα τρίτο της αξίας της μόνο αυτόν τον μήνα, αφού ο Ερντογάν διέταξε την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια παρά την αύξηση του πληθωρισμού. Η τράπεζα μείωσε τα επιτόκια στο 14% από 19% από τον Σεπτέμβριο, μειώνοντάς ακόμα περισσότερο την περασμένη Πέμπτη. Ο πληθωρισμός των τιμών έχει επανέβει στο 21,3% και αναμένεται να εκτιναχθεί υψηλότερα μέσα στον Δεκέμβριο.

Ο Μπεκί υπογράμμισε ότι ο Ερντογάν πίστευε ότι οι πολιτικές του θα λειτουργούσαν και θα ήταν σε θέση να πείσει το εκλογικό σώμα για την επιτυχία τους. «Προσπαθεί να κρατήσει το σκάφος στην επιφάνεια με τον δικό του τρόπο», είπε ο πρώην σύμβουλος του τούρκου προέδρου προσθέτοντας ότι: «Πιστεύει (σ.σ. ο Ερντογάν) ότι μπορεί να αλλάξει τα πράγματα και μπορεί να πείσει ξανά τον κόσμο όταν πλησιάσουν οι εκλογές».

Ο Özgür Ünlühisarcıklı, διευθυντής του γραφείου του Γερμανικού Ταμείου Marshall των ΗΠΑ στην Άγκυρα, είπε ότι ο Ερντογάν εμφανίζει τα χαρακτηριστικά ενός αυταρχικού ηγέτη.

«Δεν ακούει τους οικονομολόγους, κάτι που είναι χαρακτηριστικό των ισχυρών ανδρών», είπε ο Ünlühisarcıklı. Ο πρόεδρος είναι «ολοένα και λιγότερο ανεκτικός στη διαφωνία, ιδιαίτερα από το εσωτερικό του κόμματος», είπε.

«Ο πρόεδρος είναι πλέον επικεντρωμένος στις εκλογές, και προσπαθεί να ανακτήσει την πολιτική δυναμική του και να διατηρήσει την εξουσία του» είπε ο Ünlühisarcıklı. «Το μόνο πράγμα που υπάρχει τώρα είναι οι επερχόμενες εκλογές. Σε αυτές βλέπει την διέξοδο που ψάχνει» κατέληξε.