Συντάξεις: Νέες εξωφρενικές μειώσεις που φτάνουν στο 50% - Περικοπές λόγω λάθους και σε όσους παίρνουν κάτω από 1.300 ευρώ το μήνα!

 
Συντάξεις: Νέες εξωφρενικές μειώσεις που φτάνουν στο 50%  - Περικοπές λόγω λάθους και σε όσους παίρνουν κάτω από 1.300 ευρώ το μήνα!

Ενημερώθηκε: 28/09/16 - 09:40

Σοκ και δέος για τους συνταξιούχους που πήγαν να πληρωθούν μετά τις νέες μειώσεις στις συντάξεις, που φτάνουν εως και 50,24%, ενώ αποκαλύπτεαι πως μπήκε μαχαίρι και σε συντάξεις που υποτίθεται πως προστατεύονται από το νόμο, δηλαδή κάτω από τα 1.300 ευρώ μηνιαίως.

Με το χειρότερο τρόπο, δηλαδή από τα εκκαθαριστικά πληρωμών ανακάλυψαν οι συνταξιούχοι τις νέες περικοπές.

Μειώσεις κατά λάθος;

επικουρικής σύνταξης

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) έκανε οριζόντιες μειώσεις, που φτάνουν στο 50%, ακόμη και σε συνταξιούχους που είχαν άθροισμα κύριας και κάτω από 1.300, που υποτίθεται πως προστατεύει ο νόμος.

Όπως αναφέρεται αιτία των εξωφρενικών μειώσεων είναι ο λανθασμένος επαναϋπολογισμός στις συντάξεις.

Όμως το λάθος αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βρεθούν 150.000 συνταξιούχοι με ποσοστό αναπλήρωσης από την επικουρική τους σύνταξη στο 5% των συντάξιμων αποδοχών τους από 20% που είχαν προηγουμένως.

σύνταξης

Με λίγα λόγια το λάθος από το υπουργείο Εργασίας και το ΕΤΕΑ είναι πως χρησιμοποίησαν με οριζόντιο τρόπο έναν μαθηματικό τύπο χωρίς να λάβουν όμως υπόψη τις αποδοχές και τα έτη ασφάλισης ανά συνταξιούχο, αλλά τον μέσο όρο ανά Ταμείο και επέβαλαν έναν γενικό κανόνα μειώσεων για όλους.

Παραδείγματα με μειώσεις συντάξεων

Για παράδειγμα συνταξιούχος με μεικτή κύρια σύνταξη στα 1.137 και μεικτή επικουρική 371 ευρώ και καθαρές αποδοχές μετά τις μειώσεις στα 1.152 ευρώ, πολύ κάτω δηλαδή από τα 1.300 που προβλέπει ο νόμος, βρέθηκε να παίρνει επικουρική μόλις 147 ευρώ αντί για 197, που σημαίνει δηλαδή μείωση της τάξης του 25%.

Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις συνταξιούχων που έπαιρναν επικουρική 290 ευρώ το μήνα η οποία με τον επανυπολογισμό μειώθηκε στα 103 ευρώ, ενώ σύμφωνα με το νόμο θα έπρεπε να παίρνει 227 ευρώ μετά τις μειώσεις.

Επικουρικές συντάξεις: Εξτρα μειώσεις μέχρι 50 ευρώ από 1 Νοεμβρίου

Σχετικά θέματα:

Ποιοί κινδυνεύουν άμεσα με κατασχέσεις καταθέσεων, μισθών και συντάξεων για χρέη στο Δημόσιο

Ημερησία

Πηγή: