Έκτακτο πλάνο για τη λειτουργία του κράτους και των υπηρεσιών: Νοσοκομεία, Μέσα μεταφοράς, Στρατός σε εγρήγορση

 
Έκτακτο πλάνο για τη λειτουργία του κράτους και των υπηρεσιών: Νοσοκομεία, Μέσα μεταφοράς, Στρατός σε εγρήγορση

Ενημερώθηκε: 05/01/22 - 12:21

Σαρώνει η «Όμικρον» με την κορύφωσή της να τοποθετείται τις επόμενες βδομάδες και το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει εναλλακτικά σχέδια και αναδιατάσσει τις δυνάμεις στον κρατικό μηχανισμό, προκειμένου να περιοριστούν τυχόν αναταράξεις από την απουσία μεγάλου αριθμού εργαζομένων, λόγω νόσησης.

Κρατικός μηχανισμός

Σήμερα αναμένεται η κατάθεση από όλα τα υπουργεία «έκτακτου πλάνου» για τη συνέχιση της λειτουργίας τους με «προσωπικό ασφαλείας», μετά από σχετική εγκύκλιο, που εξέδωσε ως «εξαιρετικά επείγουσα» προχθές το Υπουργείο Εσωτερικών. Στο «έκτακτο πλάνο» θα υπογραμμίζονται οι υπηρεσίες αιχμής (η λειτουργία των οποίων δεν μπορεί να διαταραχθεί σε καμία περίπτωση), αλλά και θα καταγράφονται όλες οι δημόσιες δομές και οι εποπτευόμενοι οργανισμοί, προκειμένου να υπάρξει μια οριζόντια χαρτογράφηση της τρέχουσας κατάστασης στο δημόσιο, μετά την κατακόρυφη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.

Τα λειτουργικά κενά στην κρατική μηχανή είναι ήδη αισθητά λόγω της παραλλαγής «Όμικρον», με κυβερνητικούς παράγοντες να επισημαίνουν ότι «υπάρχει θέμα», με την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την Πρωτοχρονιά. Την ίδια στιγμή, η γενική εκτίμηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι πως τα κενά στο ανθρώπινο δυναμικό του δημόσιου τομέα θα ενταθούν -τουλάχιστον τις επόμενες δύο εβδομάδες- αν και στα «καλά νέα» περιλαμβάνεται ο σύντομος χρόνος -σε σχέση με την παραλλαγή «Δέλτα»- αποθεραπείας, όσων νοσούν ήπια. «Αναμένουμε πολλά κρούσματα το επόμενο διάστημα», τόνισε, άλλωστε, η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως χθες κατά την παρουσίαση των επικαιροποιημένων πρωτοκόλλων για το άνοιγμα των σχολείων, εκφράζοντας την κοινή πεποίθηση αρκετών ακόμη κυβερνητικών στελεχών.

Νοσοκομεία

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, τουλάχιστον 2.000 υγειονομικοί του ΕΣΥ είναι σε καραντίνα επειδή έχουν προσβληθεί από τον ιό. Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι εκτιμούν ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, με τις νέες οδηγίες για τον χρόνο καραντίνας να βοηθούν στη γρήγορη επιστροφή του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στις θέσεις τους.

Οι νέες οδηγίες που ισχύουν εδώ και λίγες ημέρες σχετικά με την καραντίνα του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού δίνουν μεγαλύτερη ευελιξία για την αντιμετώπιση και αυτού του προβλήματος. Σύμφωνα με αυτές, ο χρόνος καραντίνας για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με COVID-19 είναι πλέον πέντε ημέρες και η επιστροφή στην εργασία γίνεται ακόμα και χωρίς αρνητικό τεστ, εάν είναι ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτώματα. Επιπλέον δεν απαιτείται καραντίνα για ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που έχει απλώς εκτεθεί στον ιό (επαφή κρούσματος).

Στη χτεσινή ενημέρωση για τα σχολεία ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στην πίεση που υπάρχει στο ΕΣΥ, η οποία σε πρώτη φάση παρατηρείται στα επείγοντα περιστατικά κυρίως και στις απλές κλίνες.

«Είμαστε σε συνεχή παρακολούθηση και για να ενισχύσουμε το ΕΣΥ αλλά και για να κάνουμε τις παρεμβάσεις που χρειάζονται», σημείωσε και αναφέρθηκε στη συμφωνία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών. Άμεσα, όπως είπε, θα διατεθεί από τις ιδιωτικές κλινικές το 10% έως 15% των απλών κλινών τους προκειμένου να διαχειρίζονται covid περιστατικά. Συνεργασία υπάρχει και στο σκέλος των κλινών ΜΕΘ που το σύνολό τους έχει διατεθεί για non covid περιστατικά στο ΕΣΥ, αλλά και σε άλλα περιστατικά non covid που διαχειρίζονται οι ιδιωτικές κλινικές κατόπιν κατεύθυνσης που δίνεται από το ΕΣΥ.

Πλάνο για τα ΜΜΜ

Εκτός από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, για το οποίο κάθε απουσία λόγω ασθένειας μετρά πολλαπλά ως προς τις επιπλοκές στο δημόσιο σύστημα υγείας, ειδικοί σχεδιασμοί λαμβάνουν χώρα και για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τις τελευταίες ώρες, προκειμένου να υπάρξουν οι απαραίτητες εφεδρείες, σε περίπτωση μαζικών κρουσμάτων στους εργαζόμενους, καθώς καταγράφηκαν κιόλας απουσίες λόγω κορωνοϊού, με την έλευση του νέου έτους. Στο πλαίσιο αυτό, σε μια πρώτη αποτύπωση της κατάστασης προέβη χθες ο Υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, πραγματοποιώντας διαδοχικές συσκέψεις με τους επικεφαλής των δημόσιων συγκοινωνιών, δηλαδή της ΟΣΥ, της ΣΤΑΣΥ και του ΟΑΣΘ, προκειμένου τις επόμενες ημέρες να καταρτιστούν εφεδρικά σχέδια για την εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων συγκοινωνιών.

Αυξάνονται τα κρούσματα στα Σώματα Ασφαλείας

Την ίδια ώρα, όπως έγραφε σήμερα η «Κ», αποδεκατισμένες λόγω COVID είναι οι περισσότερες κεντρικές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι τέτοια η πίεση, που οι διοικητές τους στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους λένε, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ότι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, καθώς η προσοχή τους επικεντρώνεται όχι στη δίωξη του εγκλήματος, αλλά στο ποιοι αστυνομικοί και για ποιο χρονικό διάστημα θα απουσιάσουν από τα καθήκοντά τους και πότε θα επιστρέψουν σε αυτά.

Σε ένα από τα πλέον κρίσιμα τμήματα της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για παράδειγμα, από ένα σύνολο 90 και πλέον αστυνομικών, εκτός υπηρεσίας βρίσκονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα πάνω από 15 αστυνομικοί που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Είναι στο σύνολό τους ασυμπτωματικοί και διαπιστώθηκε ότι έχουν προσβληθεί από COVID μόνο έπειτα από μοριακό τεστ. Στα self και rapid τεστ έβγαιναν αρνητικοί, γεγονός που κατατείνει στο συμπέρασμα ότι το σύνολο των θετικών στον ιό αστυνομικών θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο.

Παρόμοιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν τα στελέχη αρκετών ακόμα υπηρεσιών ασφαλείας της Αθήνας, αλλά και οι υπηρετούντες στο Λιμενικό, στην Πυροσβεστική και στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Στρατός

Σε εγρήγορση παραμένει και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου η εξέλιξη της νόσησης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων εξαιτίας της παραλλαγής «Όμικρον» παρακολουθείται στενά, λόγω και της ιδιαιτερότητας, ενώ σε ισχύ παραμένουν όλα τα μέτρα πρόληψης που έχουν ληφθεί από την έναρξη της πανδημίας, σε όλα τα όπλα.

Δημόσιο

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται πριν ακόμη τις γιορτές και το Υπουργείο Εσωτερικών, έχοντας προχωρήσει από τις 30 Δεκεμβρίου στην επέκταση της τηλεργασίας στο Δημόσιο, σε ποσοστό 50%.

Εκτός από την διεύρυνση του μέτρου της τηλεργασίας, αλλά και το αίτημα σύνταξης «έκτακτου πλάνου» οριζόντια για όλα τα Υπουργεία, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες παρεμβάσεις για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών, αλλά και των δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς ο αρμόδιος Υπουργός, Μάκης Βορίδης εξήγησε πως οι όποιες κυβερνητικές αποφάσεις για την ανάσχεση της πανδημίας θα εξαρτηθούν από την νοσηρότητα της παραλλαγής «Όμικρον».

Πιθανοί νέοι περιορισμοί

Διατηρώντας ανοιχτό το παράθυρο για νέα μέτρα λόγω της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων από την νέα παραλλαγή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου περιέγραψε χθες πως «όποιο αναγκαίο μέτρο χρειαστεί να πάρουμε, είμαστε εδώ για να το συζητήσουμε, αρκεί το μέτρο αυτό να έχει ουσιαστική συνεισφορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που τώρα αντιμετωπίζουμε και να είναι εφαρμόσιμο». Πάντως, στην μέχρι τώρα αποτίμηση από πλευράς της κυβέρνησης της πορείας της πανδημίας, θετικό πρόσημο ως προς την εφαρμοσιμότητα διατηρεί το μέτρο της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, με την κυβέρνηση να εξετάζει, κατά πληροφορίες, την ισχύ τους για τους πολίτες ηλικίας 50-59 ετών.

Το ενδεχόμενο, ωστόσο, εισαγωγής νέων υγειονομικών περιορισμών θα επανέλθει με μεγαλύτερη ένταση την επόμενη εβδομάδα, καθώς στις 16 Ιανουαρίου εκπνέει η ισχύς των μέτρων που εφαρμόζονται αυτό το διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, «κάθε μέρα σταθμίζονται τα δεδομένα» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας όμως ότι «όσο πλησιάζουμε προς την ημερομηνία της λήξης, προφανώς, εάν υπάρξει κάποιος επιπλέον σχεδιασμός, θα ανακοινωθεί έγκαιρα».