Δ. Σαρηγιάννης: Υπάρχει νέα μετάλλαξη πιο μεταδοτική από την «Όμικρον»

 
Δ. Σαρηγιάννης: Υπάρχει νέα μετάλλαξη πιο μεταδοτική από την «Όμικρον»

Ενημερώθηκε: 21/01/22 - 14:11

Για τη νέα μετάλλαξη, η οποία φαίνεται να έχει σχέση με την Omicron και κατά συνέπεια να είναι και περισσότερο μεταδοτική, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Φαίνεται να είναι μια μετάλλαξη, η οποία έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και δυστυχώς το ψύχος βοηθάει να υπάρξει διασπορά. Είναι νωρίς να δούμε πόσο επηρεάζει σε θέματα λοιμογόνου δράσης. Ωστόσο, φαίνεται να έχει σχέση φυλογενετική με την Omicron και άρα πιθανότητα μεγαλύτερης μεταδοτικότητας. Το θετικό είναι ότι στο βαθμό που εμείς θωρακιστούμε έναντι της Omicron, θα υπάρχει σημαντικός βαθμός προστασίας και για την καινούρια μετάλλαξη» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε δε ότι η κάλυψη με την τρίτη δόση του εμβολίου ανέρχεται στο 91% για την Omicron.

Τα δύο πρώτα δύο κρούσματα της υποπαραλλαγής «Όμικρον 2» εντοπίστηκαν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, πρόκειται για «εισαγόμενα» περιστατικά, τα οποία εντοπίστηκαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» την τελευταία εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά στην πορεία της πανδημίας, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι παρατηρείται μια σημαντική επιβράδυνση στην πορεία πτώσης, γεγονός που προκαλεί ανησυχία. «Το Rt είχε πέσει στο 0,67 και χθες ανέβηκε στο 0,7 και εκτιμούμε ότι έχει να κάνει και με την πορεία του καιρού και περιμένουμε ότι θα επιταθεί και αυτή την εβδομάδα που θα έχουμε πολικό ψύχος», κατέληξε.

Από πλευράς του, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς, συνέστησε να μην δημιουργηθεί πανικός και φόβος συμπληρώνοντας πως δεν υπάρχουν ακόμη τα στοιχεία που να δείχνουν πόσο σημαντική είναι και τι ρόλο θα παίξει.

Εξήγησε ότι με την Όμικρον «φανήκαμε κάπως τυχεροί», καθώς μέσα στους άπειρους συνδυασμούς εξαπλώθηκε το συγκεκριμένο στέλεχος. Πρόσθεσε ότι οι ειδικοί αναμένουν μεταλλάξεις και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να εμφανιστούν πιο μολυσματικές εκδόσεις.

«Είναι ένα σενάριο το οποίο είναι πολύ πιθανό να το δούμε στις παραλλαγές που θα προκύψουν, -γιατί σίγουρα θα προκύψουν και άλλες παραλλαγές. Και καθώς θα εμβολιαζόμαστε, χτίζουμε την πληθυσμιακή αυτή ανοσία, ο ιός θα ψάχνει διαρκώς τρόπους να ξεγλιστρά από τα αντισώματα», τόνισε.