Κορονοϊός: Συνεδριάζει η επιτροπή για χαλάρωση μέτρων - Τι εξετάζουν - Βραδεία υποχώρηση της πανδημίας

 
Κορονοϊός: Συνεδριάζει η επιτροπή για χαλάρωση μέτρων - Τι εξετάζουν - Βραδεία υποχώρηση της πανδημίας

Ενημερώθηκε: 16/02/22 - 13:06

Συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη η επιτροπή των ειδικών με τη συμμετοχή και του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, προκειμένου να εξετασθεί περαιτέρω χαλάρωση των υφιστάμενων μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα εισηγηθεί χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τους εμβολιασμένους.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το Μαξίμου θα εισηγηθεί αύξηση πληρότητας στα γήπεδα άνω του 50%, επαναφορά των ορθίων στη διασκέδαση,, ούτως ή άλλως, μπορούν να εισέρχονται μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Ανάλογο αίτημα, ως προς τα γήπεδα, είχε γίνει και την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο η επιτροπή δεν το ενέκρινε, διατηρώντας το πλαφόν του 10% επί της χωρητικότητας των γηπέδων, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Πιθανό σενάριο είναι να υπάρξει διαφοροποίηση του ποσοστού για τους κλειστούς και τους ανοιχτούς αθλητικούς χώρους.

Εξαιρετικά πιθανό είναι να επιτραπεί ξανά η διενέργεια των σχολικών εκδρομών, ενώ θα εξετασθεί και το ενδεχόμενο τα συνέδρια να διενεργούνται πλέον με φυσική παρουσία όσων επιθυμούν να τα παρακολουθήσουν και να αρθεί η υποχρέωση να είναι υβριδικά.

Στο τραπέζι θα τεθεί και το αν θα γίνουν φέτος, έπειτα από δύο χρόνια «παγώματος» και οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στη χώρα. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι το φετινό Πάσχα να εορταστεί σαφώς πιο κοντά στην κανονικότητα, μετά από επίσης δύο χρόνια περιορισμών.

Παρότι υπάρχει μια βραδεία αποκλιμάκωση της έντασης που έχει η πανδημία, στην Επιτροπή, εμφανίζονται διστακτικοί στην πλήρη κατάργηση των απαγορεύσεων που συνεχίζουν να ισχύουν.

Γι' αυτό και είναι αρνητικοί στη διενέργεια των καρναβαλικών παρελάσεων. Ωστόσο αναμένεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο να μπορούν να διενεργούνται εορταστικές εκδηλώσεις – χοροί σε κλειστούς χώρους μόνο για εμβολιασμένους.

Ο βασικός φόβος μελών της επιτροπής για τις καρναβαλικές παρελάσεις είναι ότι γεγονότα υπερμετάδοσης, σε συνδυασμό με την κινητικότητα του πληθυσμού και τις εκδρομές των Αποκριών, θα ανατρέψουν πολύ γρήγορα την εικόνα σταθεροποίησης και πολύ αργής υποχώρησης της επιδημίας, που με κόπο έχει επιτευχθεί τον τελευταίο μήνα.

Στην κυβέρνηση, πάντως, έχουν αρχίσει ήδη να καταστρώνουν τον οδικό χάρτη για τη σταδιακή άρση όλων των περιορισμών με χρονικό ορίζοντα τον Μάρτιο και συγκεκριμένα την περίοδο του Πάσχα.

 Εξέλιξη πανδημίας

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 21.412 νέα κρούσματα της COVID-19, σε σύνολο 516.533 PCR και rapid tests, δηλαδή ποσοστό θετικότητας 4,14%. Από τα νέα κρούσματα, 6.272 εντοπίστηκαν στην Αττική, 2.375 στη Θεσσαλονίκη, 1.744 στην Κρήτη και 869 στην Αχαΐα.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, την τελευταία εβδομάδα (7 έως 13 Φεβρουαρίου) παρατηρήθηκε πτωτική τάση του ιικού φορτίου κατά 33% στην Αττική και κατά 24% στην Πάτρα. Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Λάρισα, ενώ καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε Ξάνθη και Κέρκυρα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 που ανακοινώθηκαν χθες ήταν 77, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 24.917. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες 489 ασθενείς (το 75,5% αυτών είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι) και 343 νέοι ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό και χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομεία της επικράτειας. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου έχει μειωθεί πλέον κάτω από 400 ημερησίως (393).