Πόλεμος στην Ουκρανία: Δέκατη μέρα εισβολής - Ρωσικό σφυροκόπημα

 
Σφυροκοπούν την Ουκρανία οι Ρώσοι - Δραματική νύχτα σε Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη - «Έπεσε» η Χερσώνα

Ενημερώθηκε: 05/03/22 - 23:32

Πόλεμος στην Ουκρανία: Για δέκατη μέρα συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία.

Οι Ρώσοι προσπαθούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους στρατηγικές περιοχές, ενώ οι Ουκρανοί αμύνονται με κάθε τρόπο.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Πούτιν, μιλώντας με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον ενημέρωσε ότι θα υπάρξει και τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στην Ουκρανία:

  • 23:32
    Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι η Ρωσία έχει χάσει δεκάδες αεροσκάφη και εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα

    O Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε έχουν καταστραφεί δεκάδες ρωσικά αεροσκάφη και εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα.

    Επανέλαβε τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι 10.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μόσχας την Τετάρτη, 498 Ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους.

    «Η Ουκρανία αιμορραγεί, αλλά η Ουκρανία δεν έπεσε και στέκεται (με) και τα δύο πόδια στο έδαφος», πρόσθεσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

  • 22:52
    Δραματική προμηνύεται η νύχτα για τους κατοίκους του Κιέβου

    Δραματική θα είναι και η σημερινή νύχτα για τους κατοίκους του Κιέβου καθώς οι βομβαρδισμοί και οι εκρήξεις στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας είναι συνεχείς. Οι συγκρούσεις γύρω από την πόλη μαίνονται, ενώ αργά το απόγευμα ήχησαν και πάλι οι σειρήνες συναγερμού.

    Εκρήξεις ακουστηκαν και στην πολη Μπρόβαρι, μερικά χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο.

    Την ίδια ώρα, μια τεράστια ρωσική τεθωρακισμένη πομπή παραμένει ακινητοποιημένη στα περίχωρα.

    Νωρίτερα μάλιστα, έγινε γνωστό ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν ψυχιατρικό νοσοκομείο με 670 τροφίμους στην πόλη Μποροντιάνκα, δήλωσε ο κυβερνήτης του Κιέβου.

    «Δεν ξέρουμε πώς να απεγκλωβίσουμε αυτούς τους ανθρώπους, πώς να τους βοηθήσουμε» δήλωσε ο ίδιος.

  • 22:47
    Τουρκικό ΥΠΕΞ: ΗΠΑ και Τουρκία θα παραμείνουν σε «στενό συντονισμό» για το θέμα της Ουκρανίας

    Η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα παραμείνουν «σε στενό συντονισμό», εργαζόμενες για την επίτευξη μιας διπλωματικής λύσης για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τις συνομιλίες που είχαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών σήμερα.

    Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο μετά τις συνομιλίες που είχαν οι υφυπουργοί της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ και των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν στην Άγκυρα, αναφέρεται ότι οι σύμμαχοι «επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους στην εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας».

    Τόνισαν επίσης ότι είναι σημαντικό «να παραμείνουν σε στενό συντονισμό για τη διαχείριση των πολύπλευρων επιπτώσεων της κρίσης» αλλά για να στηρίξουν μια διπλωματική λύση. Συζητήθηκαν επίσης οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ.

    «Επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας μέσω ενός βιώσιμου και θεσμοθετημένου διαλόγου και τονίστηκε ότι, παρά τις συνεχιζόμενες διαφωνίες σε ορισμένα θέματα, η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν θετική ατζέντα σε πολλά ζητήματα», πρόσθεσε.

  • 21:59
    Ο Μακρόν ενημέρωσε τον Μπένετ για τις πρόσφατες επαφές του με τον Πούτιν

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προτού να αναχωρήσει το πρωί για τη Μόσχα, όπως έγινε γνωστό από το Ελιζέ.

    Ο Μακρόν τον ενημέρωσε για τις πρόσφατες συνομιλίες που είχε ο ίδιος με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. «Θα παραμείνουν σε επαφή, με στόχο την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, σε συντονισμό με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς», ανέφερε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.

    Στην τρίωρη συνάντησή του με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο ο Μπένετ του έθεσε μεταξύ άλλων και το θέμα της μεγάλης εβραϊκής κοινότητας που πλήττεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης το θέμα των συνεχιζόμενων συνομιλιών μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Το Ισραήλ αντιτίθεται σε αυτήν την εξέλιξη, ενώ νωρίτερα σήμερα η Ρωσία εξέφρασε την άποψη ότι οι κυρώσεις σε βάρος της παρεμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν. Ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστηρίζει ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν σχετίζονται με την πυρηνική συμφωνία του 2015 (JPCOA) και δεν θα έπρεπε να επηρεάσουν μια πιθανή αναβίωσή της.

    Να σημειωθεί ότι στο ταξίδι του στη Μόσχα ο Μπένετ συνοδευόταν από τον υπουργό Στέγασης Ζέεβ Έλκιν, ο οποίος έχει γεννηθεί στην Ουκρανία. Ο Έλκιν συνόδευε στο παρελθόν και τον πρώην πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και έπαιζε τον ρόλο του διερμηνέα στις συνομιλίες του με τον Πούτιν.

  • 21:52
    Τηλεφωνική συνομιλία Μπένετ-Ζελένσκι

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως έγινε γνωστό από ισραηλινές πηγές.

    Ο Ζελένσκι είχε ζητήσει από τον Μπένετ να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στην κρίση. Ο Μπένετ ταξίδεψε μυστικά σήμερα στη Μόσχα και είχε μια συνομιλία διάρκειας άνω των 2,5 ωρών με τον Πούτιν, προτού να αναχωρήσει στη συνέχεια με προορισμό το Βερολίνο.

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον Πούτιν και την περασμένη Τετάρτη.

    Για τη σημερινή, αιφνιδιαστική επίσκεψή του στη Μόσχα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε μόνο ότι οι δύο ηγέτες «συζητούν την κατάσταση στην Ουκρανία».

  • 21:43
    Prada και Puma κλείνουν τα καταστήματά τους στη Ρωσία

    Η γερμανική εταιρεία αθλητικών ενδυμάτων Puma αποφάσισε να διακόψει τη λειτουργία όλων των καταστημάτων της στη Ρωσία. Η Puma, που έχει 100 καταστήματα στη Ρωσία, είχε ήδη σταματήσει τις παραδόσεις προϊόντων, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

    Από το Μιλάνο έγινε γνωστό ότι και η εταιρεία ειδών πολυτελείας Prada διακόπτει όλες τις δραστηριότητες λιανεμπορίου στη Ρωσία. «Η κυριότερη ανησυχία μας είναι οι συνάδελφοί μας και οι οικογένειές τους που πλήττονται από την τραγωδία στην Ουκρανία και θα συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε» ανέφερε.

  • 21:30
    Οι μάχες σε όλη την Ουκρανία

    Μαριούπολη: Η κατάπαυση του πυρός στην πόλη-λιμάνι κατέρρευσε, με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να λέει ότι οι προγραμματισμένες εκκενώσεις πολιτών αναβλήθηκαν. Στις 18.00 η Μόσχα ανακοίνωσε ότι επαναλαμβάνει τις επιθέσεις.

    Κίεβο: Πλάνα που επαληθεύτηκαν από το Sky News δείχνουν τον συνεχιζόμενο βομβαρδισμό της πρωτεύουσας. Μια τεράστια ρωσική τεθωρακισμένη πομπή παραμένει ακινητοποιημένη στα περίχωρα.

    Τσέρνιχιβ: Σπίτια στην πόλη καίγονται μετά από ρωσικούς βομβαρδισμούς.

    Χερσώνα: Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη. Πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν πολίτες να βγαίνουν για να διαμαρτυρηθούν κατά της ρωσικής κατοχής.

    Οδησσός: Οι δυνάμεις της Ουκρανίας υπερασπίστηκαν το μεγαλύτερο λιμάνι της από τα ρωσικά πλοία, σύμφωνα με σύμβουλο του προέδρου της Ουκρανίας.

    Μικολάιβ: Ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν την πόλη.

    Χάρκοβο: Η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών τόνισε ότι η πόλη περικυκλώνεται από ρωσικές δυνάμεις.

  • 20:28
    Εικόνες από τις καταστροφές σε συνοικία της Ιρπέν, 60 χλμ μακριά από το Κίεβο
  • 19:38
    Ο τρίτος γύρος των συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 

    Ο τρίτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, όπως ανέφεραν απόψε ουκρανικές πηγές, μεταξύ των οποίων και ένας Ουκρανός διαπραγματευτής.

  • 19:16
    Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ξανάρχισε την επίθεση στη Μαριούπολη

    Ο ρωσικός στρατός ξανάρχισε την «επίθεση» αφού αναβλήθηκε η απομάκρυνση των αμάχων από τις δύο πολιορκημένες πόλεις στη νοτιοανατολική Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων είναι και η Μαριούπολη.

    Την ανακοίνωση αυτή έκανε σήμερα το απόγευμα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κονατσένκοφ.

    «Λόγω της επιφυλακτικότητας της ουκρανικής πλευράς να ασκήσει επιρροή στους εθνικιστές ή να παρατείνει την "κατάπαυση του πυρός", οι επιχειρήσεις ξανάρχισαν από τις 18.00, ώρα Μόσχας» ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

  • 19:10
    Εικόνες φρίκης στην Μαριούπολη

    «Χθες το βράδυ, οι βομβαρδισμοί εντάθηκαν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα μέλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) που βρίσκεται ακόμα εκεί, προσθέτοντας ότι οι κάτοικοι δεν έχουν τίποτε: για να πιουν νερό έφτασαν σε σημείο να μαζέψουν και να λιώσουν χιόνι, δεν υπάρχει, ρεύμα και τροφή, οι βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει πολλά μαγαζιά.

    Η πολιορκία της Μαριούπολης έρχεται καθώς οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν την πρωτεύουσα Κίεβο, συναντώντας επίμονη αντίσταση και μερικές φορές βομβαρδίζουν πολυκατοικίες, συμπεριλαμβανομένης της Τσέρνιγιβ, 150 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας, όπου δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

    Μια δημοσιογραφική ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου που πήγε εκεί σήμερα είδε σκηνές καταστροφής σε κατοικημένες γειτονιές -ενώ η Μόσχα λέει ότι δεν τις στοχεύει- σε αυτήν την πόλη των 300.000 κατοίκων που άδειαζε από τους κατοίκους της, δημιουργώντας φόβους ότι το Κίεβο θα έχει την ίδια μοίρα καθώς συστοχίες ρωσικών πυραύλων και δυνάμεις πυροβολικού βρίσκονται προ των πυλών της ουκρανικής πρωτεύουσας.

    «Υπήρχαν πτώματα παντού στο έδαφος. Βρίσκονταν στην ουρά για το φαρμακείο, εδώ, και πέθαναν όλοι», λέει ο Σεργκέι, ένας επιζών εντελώς αποπροσανατολισμένος ακόμα από το συνεχές ουρλιαχτό των σειρήνων, μιλώντας για επικείμενη επιδρομή.

  • 18:56
    Έκκληση Ζελένσκι για την παροχή αεροσκαφών

    Ο Ζελένσκι έκανε μια δραματική έκκληση για αεροσκάφη στη σημερινή τηλεφωνική επαφή που είχε με Αμερικανούς γερουσιαστές.

  • 18:43
    ΗΠΑ σε Αμερικανούς πολίτες στη Ρωσία: Αναχωρήστε άμεσα

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμβούλεψε τους πολίτες των ΗΠΑ να αναχωρήσουν αμέσως από τη Ρωσία σε ταξιδιωτική οδηγία που ανακοινώθηκε το Σάββατο.

    Η ανακοίνωση ανέφερε ότι λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, υπάρχει μια «δυνατότητα παρενόχλησης εναντίον πολιτών των ΗΠΑ από αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης» και την περιορισμένη ικανότητα της Πρεσβείας να βοηθήσει τους πολίτες της στη χώρα.

  • 18:34
    Ο Ρωσικός στρατός κατέλαβε ένα ψυχιατρείο

    Οι Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν ένα ψυχιατρείο με 670 άτομα μέσα στην πόλη Μποροντιάνκα  στην περιοχή του Κιέβου της Ουκρανίας, δήλωσε ο περιφερειάρχης της περιοχής. «Σήμερα δεν καταλαβαίνουμε πώς να εκκενώσουμε αυτούς τους ανθρώπους, πώς να τους βοηθήσουμε», είπε

    «Τους τελειώνουν το νερό και τα φάρμακα», τόνισε και πρόσθεσε: «Πρόκειται για άτομα με συγκεκριμένες ειδικές ανάγκες, χρειάζονται συνεχή βοήθεια… πολλοί από αυτούς είναι κλινήρης για χρόνια».

    Η πόλη απέχει περίπου 60 χλμ. από το Κίεβο.

  • 18:10
    ΟΗΕ: Στους 351 οι νεκροί άμαχοι και 707 οι τραυματίες

    Τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον 351 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 707 τραυματίστηκαν από τότε που άρχισε η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από δέκα ημέρες.

    Ωστόσο, ο ΟΗΕ παραδέχεται ότι ο αριθμός είναι πιθανό να είναι «σημαντικά υψηλότερος».

    Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι τουλάχιστον 2.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση.

    Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα λέει ότι «η λήψη πληροφοριών από ορισμένες τοποθεσίες όπου διεξάγονται έντονες εχθροπραξίες καθυστέρησε και πολλές αναφορές εκκρεμούσαν ακόμη να επιβεβαιωθούν».

  • 18:00
    Ο Πούτιν κατηγορεί το Κίεβο για την εκκένωση της Μαριούπολης

    Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία σαμποτάρισε την εκκένωση αμάχων από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάκα, αφού οι προσπάθειες διασφάλισης της ασφαλούς διέλευσης απέτυχαν το Σάββατο, σύμφωνα με το Associated Press.

    Οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθέσεις τους, εμποδίζοντας τους αμάχους να διαφύγουν από τις πόλεις.

  • 17:49
    Ερντογάν σε Μισέλ: Η Άγκυρα θα συνεχίσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες

    Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ότι η Τουρκία θα συνεχίσει όλες τις προσπάθειές της για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, όπως ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της, η τουρκική προεδρία. Η Τουρκία που είναι μία χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και έχει κοινά ναυτικά σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ διατηρεί καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες.

    Η Άγκυρα έχει χαρακτηρίσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ως απαράδεκτη ενέργεια και έχει προσφερθεί να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά είναι αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων κατά της Μόσχας.

  • 17:41
    Η Μόσχα προαναγγέλλει σκληρά, αναλογικά μέτρα κυρώσεων κατά βρετανικών συμφερόντων

    Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεσμεύτηκε να επιβάλει σκληρά, αλλά αναλογικά μέτρα κατά βρετανικών συμφερόντων στη Ρωσία, εξαιτίας αυτού που αποκάλεσε ως μια «υστερία κυρώσεων» από το Λονδίνο εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

    Πρόσθεσε ότι η Βρετανία επέλεξε ξεκάθαρα να κινηθεί προς μια ανοιχτή αντιπαράθεση με τη Ρωσία, μην αφήνοντας στη Μόσχα καμία άλλη επιλογή, από το να λάβει απροσδιόριστα μέχρι στιγμής μέτρα ως απάντηση, τα οποία «αναμφίβολα θα υπονομεύσουν τα βρετανικά συμφέροντα στη Ρωσία».

  • 17:36
    Μπόρις Τζόνσον: Τα ελεύθερα ΜΜΕ δεν θα εκφοβιστούν από τη βία

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τόνισε ότι τα ελεύθερα ΜΜΕ δεν θα εκφοβιστούν από τη βία, καθώς ο ίδιος, σχολίασε θετικά τους ανταποκριτές του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου Sky News για την κάλυψη μιας ενέδρας στην Ουκρανία, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

    «Ο ελεύθερος Τύπος δεν θα εκφοβιστεί και δεν θα τρομάξει από βαρβαρικές και χωρίς διάκριση πράξεις βίας», ανέφερε ο Τζόνσον στο Twitter.

    Την Παρασκευή, το ρωσικό κοινοβούλιο ψήφισε ένα νόμο που προβλέπει την επιβολή ποινής φυλάκισης άνω των 15 ετών κατά οποιουδήποτε εντοπιστεί να διαδίδει “κατασκευασμένες” ειδήσεις, από πρόθεση.

  • 17:12
    Πούτιν: Εχθρός της Μόσχας όποια χώρα επιβάλλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία

    Ως εχθρό της Μόσχας , χαρακτήρισε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, οποιαδήποτε χώρα επιχειρήσει να επιβάλλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, σε δηλώσεις που παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι.

    «Θα θεωρήσουμε οποιαδήποτε εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση, ως συμμετοχή στην ένοπλη σύγκρουση οποιασδήποτε χώρας το έδαφος της οποίας, θα δημιουργούσε απειλή για τους στρατιώτες μας», είπε για μια πιθανή «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το έδαφος της Ουκρανίας».

    Το ΝΑΤΟ, πάντως, έχει απορρίψει αυτό το αίτημα του Κιέβου.

    «Οι δυτικοί κάνουν το άσπρο-μαύρο» συμπλήρωσε ενώ πρόσθεσε ότι οι δυτικές κυρώσεις ισοδυναμούν με την κήρυξη πολέμου, δήλωσε, το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Παράλληλα προειδοποίησε πως η Ουκρανία κινδυνεύει να χάσει την κρατική της υπόσταση εάν οι ηγέτες της συνεχίσουν να αντιστέκονται στη στρατιωτική εισβολή του στη χώρα.

    Επανέλαβε ότι στόχος της Ρωσίας είναι η αποστρατιωτικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, και τόνισε ότι οι «νεοναζί κρύβονται πίσω από τους αμάχους» στην Ουκρανία.

    «Eμείς δεν κάνουμε ήρωες αυτούς που συνεργάζονται με τους ναζί» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «οι ναζί έχουν συγκεντρώσει 6.000 αμάχους στο σταθμό του Χάρκοβο».

    Τόνισε επίσης ότι δεν σκοπεύει να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη Ρωσία.

    Συνέχισε λέγοντας ότι η ρωσική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με εταιρείες μίσθωσης αεροσκαφών για την επίλυση πιθανών ζητημάτων που συνδέονται με τις κυρώσεις της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Νωρίτερα, η κρατική αεροπορική αρχή της Ρωσίας συνέστησε στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες με ξένο μισθωμένο αεροσκάφος να αναστείλουν τις πτήσεις επιβατών και φορτίου από τη Ρωσία στο εξωτερικό, από τις 6 Μαρτίου και από ξένες χώρες προς τη Ρωσία από τις 8 Μαρτίου, για να αποφευχθεί η πιθανή κατάσχεσή τους.

    Ερωτηθείς για τα πυρηνικά ο κ. Πούτιν απάντησε ότι «η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας μίλησε πρώτη» για το συγκεκριμένο ζήτημα.

    Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι «δεν υπάρχει θέμα επιβολής στρατιωτικού νόμου στη Ρωσία».

    Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη ότι όλα οδεύουν βάσει σχεδίου και ότι ο ρωσικός στρατός θα εκπληρώσει τους στόχους του στο πλαίσιο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

  • 16:44
    Η απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη και την Βολνοβάκα δεν θα ξεκινήσει σήμερα

    Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού χαρακτήρισε σήμερα το μεσημέρι «σπαρακτική» την κατάσταση στη Μαριούπολη, όπου η απομάκρυνση των αμάχων κατοίκων διεκόπη, καλώντας τα μέρη να προστατεύσουν τους αμάχους στην Ουκρανία, είτε υπάρχουν και λειτουργούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι είτε όχι.

    «Κατανοούμε ότι οι επιχειρήσεις ασφαλούς διέλευσης από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα δεν θα ξεκινήσουν σήμερα. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τα μέρη σχετικά με την ασφαλή διέλευση αμάχων από τις διάφορες πόλεις που έχουν πληγεί από τη σύγκρουση", δήλωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) σε ένα δελτίο Τύπου.

    «Οι σκηνές που εκτυλίσσονται σήμερα στη Μαριούπολη και σε άλλες πόλεις είναι αποκαρδιωτικές», πρόσθεσε η οργάνωση, η οποία έχει την έδρα της στη Γενεύη της Ελβετίας.

    Η Ρωσία ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου μια κατάπαυση του πυρός από τις 09:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας, για να επιτραπεί στους αμάχους από τη Μαριούπολη και την πόλη Βολνοβάχα, 60 χιλιόμετρα βόρεια, να φύγουν.

    Ωστόσο, η απομάκρυνση των κατοίκων της Μαριούπολης, ενός στρατηγικού ουκρανικού λιμανιού που περικυκλώνεται από ρωσικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους, διεκόπη λόγω πολλαπλών ρωσικών παραβιάσεων της εκεχειρίας, κατήγγειλε το δημαρχείο της πόλης νωρίτερα.

    Το Κίεβο υποστήριξε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί ανατολικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης, εμπόδιζαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από την περιοχή μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων που συμφωνήθηκαν στον τελευταίο γύρο συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός.

    «Ο συνεχιζόμενος βομβαρδισμός καθιστά αδύνατο το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την ασφαλή απομάκρυνση αμάχων και την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων», ανέφερε ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Το ουκρανικό ΥΠΕΞ είπε επίσης, ότι οι ρωσικοί ισχυρισμοί ότι η Ουκρανία παραβίαζε τις απομακρύνσεις αμάχων «είναι ψευδείς και αποτελούν παραπληροφόρηση για να δικαιολογήσουν τις εγκληματικές ενέργειες του ρωσικού στρατού».

    Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κανείς δεν χρησιμοποίησε δύο ανθρωπιστικούς διαδρόμους που δημιουργήθηκαν κοντά στις πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάκα της Ουκρανίας σήμερα και κατηγόρησε τους Ουκρανούς «εθνικιστές» ότι εμπόδισαν αμάχους να φύγουν, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

    Σε δηλώσεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων, το υπουργείο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δέχθηκαν πυρά μετά τη δημιουργία των ανθρωπιστικών διαδρόμων, κατά τη διάρκεια μιας μερικής κατάπαυσης του πυρός.

    «Είτε λειτουργήσουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι είτε όχι τις επόμενες ημέρες, τα μέρη πρέπει να συνεχίσουν να προστατεύουν τους αμάχους και τις μη στρατιωτικές υποδομές σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τόσο για αυτούς που επιλέγουν να φύγουν όσο και για αυτούς που παραμένουν», είπε.

    «Οι λεγόμενοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι ή άλλα μέτρα που στοχεύουν στην παροχή ανακούφισης σε άτομα που πλήττονται από τη σύγκρουση πρέπει να σχεδιάζονται καλά και να εφαρμόζονται κατά τη συμφωνία των εμπλεκόμενων μερών», σημείωσε επίσης.

    Ως ουδέτερος και αμερόληπτος ανθρωπιστικός διαμεσολαβητής, η ΔΕΕΣ δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει στη διευκόλυνση της ασφαλούς διέλευσης αμάχων «όταν τα μέρη καταλήξουν σε συμφωνία και οι όροι της είναι αυστηρά ανθρωπιστικοί».

    Η κατάληψη της Μαριούπολης, μιας πόλης περίπου 450.000 κατοίκων που βρίσκεται στην Θάλασσα του Αζόφ, θα αποτελέσει σημείο καμπής στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Θα επιτρέψει τη διασταύρωση μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων που προέρχονται από την προσαρτημένη Κριμαία, που έχουν ήδη καταλάβει τα βασικά λιμάνια του Μπερντιάνσκ και της Χερσώνας, και των αυτονομιστών και των ρωσικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς.

  • 15:07

    «Στόχος η αποστρατικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας» λέει ο Πούτιν σε συνέντευξη που παραχωρεί αυτή την ώρα. Μάλιστα συμπλήρωσε ότι οι «ναζί» έχουν συγκεντρώσει 6.000 αμάχους στον σιδηροδρομικό σταθμό του Χαρκόβου και δεν τους αφήνουν να φύγουν από τη χώρα. «Οι ναζί κρύβονται πίσω από τους αμάχους» είπε για ακόμη μια φορά ο Ρώσος Πρόεδρος.     

    πουτιν

  • 14:59

    Ντενίζ Κiρέεφ ονομάζεται ο Ουκρανός οικονομικός παράγοντας που δολοφονήθηκε, ο οποίος συμμετείχε στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στη Λευκορωσία.

    Το Ρωσικό δίκτυο Russia 24 επικαλείται Ουκρανικές πηγές, καθώς και τον Ουκρανό Βουλευτή Αλεξάντερ Ντουμπίνσκι.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κερέφ έπεσε νεκρός κατά την επιχείρηση σύλληψής τους από την ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας, αφού θεωρήθηκε ως πράκτορας της Ρωσίας.

    κιρεεβ

  • 14:47

    Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κανείς δεν χρησιμοποίησε δύο ανθρωπιστικούς διαδρόμους που δημιουργήθηκαν κοντά στις πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάκα της Ουκρανίας σήμερα και κατηγόρησε τους Ουκρανούς «εθνικιστές» ότι εμπόδισαν αμάχους να φύγουν, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

    Σε δηλώσεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων, το υπουργείο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δέχθηκαν πυρά μετά τη δημιουργία των ανθρωπιστικών διαδρόμων, κατά τη διάρκεια μιας μερικής κατάπαυσης του πυρός.

    Η δημοτική αρχή της Μαριούπολης δήλωσε νωρίτερα ότι η Ρωσία δεν τηρεί εξ ολοκλήρου την κατάπαυση του πυρός και ουκρανικές αρχές είπαν ότι εξετάζουν αναφορές ότι τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποιούν την κατάπαυση του πυρός για να προελάσουν προς τη Μαριούπολη.

  • 14:40

    Δολοφονήθηκε μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Κιέβου.

    Όπως αναφέρει το Russia 24, επικαλούμενο πηγές από την Ουκρανία,  ο Ουκρανός που είναι γνωστός οικονομικός παράγοντας της χώρας και συμμετείχε στον πρώτο γύρο των συνομιλιών δολοφονήθηκε από τις Ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, αφού θεωρήθηκε πράκτορας.

  • 13:53

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε το Σάββατο ότι οι οργισμένες δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν ενέπνεαν αισιοδοξία για την τύχη των συνομιλιών για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Reuters.

    Επίσης συμπλήρωσε ότι η Ρωσία ελέγχει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι ουκρανικές αρχές ενδέχεται να μην επιτρέπουν την εκκένωση αμάχων από την πόλη της Μαριούπολης μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων που συμφωνήθηκαν νωρίτερα.

  • 13:33

     Μειώθηκαν οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές μέσα στο τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες 

  • 13:10

    Η απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολης διακόπτεται λόγω μη τήρησης της εκεχειρίας, ανακοίνωσε το δημαρχείο.

    Λίγο νωρίτερα, το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στην Ουκρανία κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν τηρούν τη συμφωνηθείσα κατάπαυση του πυρός κατά μήκος όλης της διαδρομής απομάκρυνσης των αμάχων.

    data-integration-id="40599z13k80ce6md"
    data-playlist-id="v-cibvue3n8w2h">

  • 11:45

    Σύμφωνα με τον Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο τρίτος γύρος των συνομιλιών ενδέχεται να πραγματοποιηθεί σήμερα ή αύριο

  • 11:18

    Πληροφορίες για ανατίναξη κτιρίου στη Μαριούπολη από εθνικιστές, μέσα στο οποίο υπήρχαν πολλά παιδιά. Την είδηση μετέδωσε ο απεσταλμένος του Open στη Ρωσία, Θανάσης Αυγερινός.  

  • 11:10

    Οι άμαχοι θα μπορούν να φύγουν από τη Μαριούπολη από τις 12:00 ως τις 17:00 (ώρα Μόσχας, 11:00- 16:00 ώρα Ουκρανίας και Ελλάδας) ανακοίνωσαν οι αρχές της πόλης στην ανατολική Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

    Νωρίτερα σήμερα τα ρωσικά στρατεύματα, που έχουν περικυκλώσει τη Μαριούπολη η οποία βρίσκεται στην Αζοφική θάλασσα, ανακοίνωσαν κατάπαυση του πυρός προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων.

  • 10:51

    Mέχρι και την Πέμπτη, περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες είχαν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

    Από τους 1.209.976 πρόσφυγες που έχουν διαφύγει, περισσότεροι από τους μισούς πέρασαν στην Πολωνία. Άλλοι πήγαν σε άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Μολδαβία και η Ρουμανία. Πάνω από ένα εκατομμύριο έμειναν μέσα στην πρώτη εβδομάδα και πολλοί περισσότεροι βρίσκονται «εν κινήσει εντός και εκτός της χώρας», με πολλές εσωτερικά εκτοπισμένες οικογένειες, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

  • 09:06

    Κατάπαυση του πυρός στις 10:00 ώρα Μόσχας (09:00 ώρα Ελλάδας) ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προκειμένου να μπορέσουν να απομακρυνθούν μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων οι άμαχοι στις ουκρανικές πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάχα.

  • 08:38

    Το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης, στην ανατολική Ουκρανία, συνεχίζει να τελεί υπό πολιορκία, υφίσταται «αποκλεισμό» από τον ρωσικό στρατό και «ανελέητες» επιθέσεις, κατήγγειλε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης, ζητώντας να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος.

    «Αυτή τη στιγμή ψάχνουμε λύσεις στα ανθρωπιστικά προβλήματα και όλα τα πιθανά μέσα για να βγει η Μαριούπολη από τον αποκλεισμό», ανέφερε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο μέσω Telegram γύρω στα μεσάνυχτα.

    «Προτεραιότητά μας είναι να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε ζωτικής σημασίας υποδομές και να οργανώσουμε ανθρωπιστικό διάδρομο για να μπορέσουν έρθουν τρόφιμα και φάρμακα στην πόλη», συνέχισε.

    Η κατάληψη της πόλης των περίπου 450.000 κατοίκων, στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα, θα αποτελούσε σημαντική καμπή για την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

  • 08:35

    Ρωσία και η Ουκρανία έχουν προγραμματίσει τρίτο γύρο συνομιλιών για το Σαββατοκύριακο, αναφέρεται σε ανακοίνωση της καγκελαρίας μετά την τηλεφωνική επικοινωνια του Ρώσου προέδρου Β. Πούτιν με τον καγκελάριο της Γερμανίας Ο.Σολτς. 

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συνομιλία διήρκεσε μία ώρα και οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις διαφορετικές απόψεις τους, με τον Όλαφ Σολτς να εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία. «Εδώ και μέρες υπάρχουν άσχημες εικόνες και πληροφορίες από την Ουκρανία», επισήμανε ο καγκελάριος και κάλεσε τη ρωσική ηγεσία «να σταματήσει αμέσως όλες τις μάχες και να επιτρέψει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στις επίμαχες περιοχές». Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν περαιτέρω συνομιλίες στο εγγύς μέλλον.