Τουρκία: Προανήγγειλε γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο το καλοκαίρι

 
Τουρκία: Προανήγγειλε γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο το καλοκαίρι

Ενημερώθηκε: 12/05/22 - 08:18

Την ώρα που η Άγκυρα έχει κλιμακώνει επικίνδυνα την παραβατική της συμπεριφορά στο Αιγαίο (μπαράζ υπερπτήσεων μαχητικών αεροσκαφών) και οι προκλητικές δηλώσεις είναι καθημερινές, ανακοίνωσε και την πιθανή έναρξη νέων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο επανερχόμενη σε συμπεριφορές του 2020. Όλα δείχνουν ότι η Άγκυρα ετοιμάζεται για ένα ακόμη θερμό καλοκαίρι, όπως αυτό του 2020 όταν η σύρραξη αποφεύχθη την τελευταία στιγμή.

Τη σχετική ανακοίνωση για τις γεωτρήσεις έκανε ο πρόεδρος της Τουρκικής Εταιρείας Ερευνών Πετρελαίου, Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, ο οποίος ανέφερε πως εντός λίγων ημερών θα φτάσει το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το οποίο αγοράστηκε το 2021. «Διαθέτουμε δύο σεισμικά σκάφη. Το τέταρτο γεωτρύπανό μας σχεδιάστηκε για τις δραστηριότητές μας στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε ο Μπιλγκίν.

Ο ίδιος ανέφερε, όπως μεταδίδουν τα tourkikanea.gr, ότι το εν λόγω πλοίο για περίπου δύο μήνες θα πραγματοποιήσει στο λιμάνι Τάσουτζου τις απαραίτητες προετοιμασίες για τις γεωτρήσεις και «θα είναι έτοιμο για την αποστολή στη Μεσόγειο ήδη από τον Ιούλιο».

Μετά την ανακάλυψη 540 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, η Τουρκία έχει εντείνει τις προσπάθειές της για έρευνα, προσθέτοντας νέα δύναμη στον στόλο της.

Το τέταρτο γεωτρύπανο

Στα Fatih, Yavuz και Kanuni θα προστεθεί το γεωτρύπανο «Αλπαρσλάν», το οποίο ξεκίνησε στις 7 Μαρτίου από τη Νότια Κορέα και θα φτάσει στην Τουρκία στις 19 Μαΐου.

Η εφημερίδα YeniSafak είχε γράψει ότι το γεωτρύπανο, αν δεν υπάρξει αλλαγή ή διακοπή στην καθορισμένη διαδρομή, θα ελλιμενιστεί στο λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνας στις 10:00 το πρωί της 19ης Μαΐου.

Τα χαρακτηριστικά του πλοίου

Εξοπλισμένο με τεχνολογίες αιχμής 7ης γενιάς, το νέο γεωτρύπανο έχει μήκος 238 μέτρα, πλάτος 42 μέτρα και ζυγίζει 68.000 μεικτούς τόνους.

Το γεωτρύπανο νέας γενιάς, το οποίο μπορεί να κατέβει σε μέγιστο βάθος 12.200 μέτρων, θα μπορεί να λειτουργεί έως και 3.600 μέτρα βάθος. Το ύψος του πύργου είναι 104 μέτρα.

Με 200 άτομα πλήρωμα, το πλοίο θα μεταφέρει το προσωπικό που θα εκτελέσει τις εργασίες γεώτρησης. Εξοπλισμένο με προηγμένες τεχνολογίες 7ης γενιάς, το πλοίο διαθέτει ενεργό σύστημα εντοπισμού θέσης.

Επιπλέον, ο διπλός πύργος του και τα δύο ασφαλή συστήματα πρόληψης εκρήξεων είναι από τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του πλοίου. Εξοπλισμένο με το σύστημα MDP, το πλοίο διαθέτει δομή απόσβεσης κυμάτων και στους δύο πύργους.