Μακρόν, Σολτς, Ντράγκι στο Κίεβο για συνάντηση με Ζελένσκι - ΒΙΝΤΕΟ από την άφιξη

 
macron dragi scholz4

Ενημερώθηκε: 16/06/22 - 11:36

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι έφθασαν στο Κίεβο, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδία.



Χρειάστηκαν εβδομάδες για να οργανωθεί η επίσκεψη των τριών ευρωπαίων ηγετών, με τους ίδιους να επιχειρούν να ξεπεράσουν την κριτική εντός της Ουκρανίας σχετικά με τις ενέργειές τους ως προς τον πόλεμο.

Το Ρόιτερς σημειώνει πως το Κίεβο έχει ασκήσει κριτική εις βάρος της Γαλλίας, της Γερμανίας και σε μικρότερο βαθμό της Ιταλίας για αδυναμία να ενεργήσουν υπέρ της Ουκρανίας και τις έχει κατηγορήσει ότι καθυστέρησαν τις παραδόσεις όπλων και ότι προέταξαν την προσωπική τους ευημερία αντί της ελευθερίας και της ασφάλειας της Ουκρανίας.

Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες επιβιβάστηκαν σε συρμό στην Πολωνία νωρίς το πρωί.

Συναγερμός σήμανε στο Κίεβο λίγο μετά την άφιξη των τριών ευρωπαίων ηγετών

Συναγερμός - προειδοποίηση αεροπορικής επιδρομής σήμανε στο Κίεβο, λίγη ώρα μετά την άφιξη του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) από ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο Ολαφ Σολτς «δεσμεύθηκε» ότι «θα βοηθήσει την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί»

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, που βρίσκεται στο Κίεβο μαζί με τον ιταλό ομόλογό του Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, «δεσμεύθηκε» ότι «ότι θα βοηθήσει την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί», σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, «δεν θέλουμε να εκφράσουμε μόνο την αλληλεγγύη μας, θέλουμε επίσης να διαβεβαιώσουμε ότι η βοήθεια που οργανώνουμε, οικονομική, ανθρωπιστική, αλλά και σε ό,τι αφορά όπλα, θα συνεχισθεί», λέει. «Θα την συνεχίσουμε για όσο χρόνο χρειασθεί για τον αγώνα για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», δηλώνει στην συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την ώρα που οι τρεις ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται στο Κίεβο.

Αλληλεγγύη ή πιέσεις;

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Ρώμης, η επίσκεψη αναμένεται να διαρκέσει περίπου δέκα ώρες, με μια τεράστια προσπάθεια, από μέρους των μυστικών υπηρεσιών των τριών ευρωπαϊκών χωρών, να εγγυηθούν την ασφάλεια των ηγετών τους.

Όσον αφορά το περιεχόμενο της επίσκεψης, για πράξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία έκανε λόγο ο ιταλικός Τύπος χτες με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη των τριών ευρωπαίων ηγετών. Όμως κανείς δεν αμφιβάλλει ότι πίσω από την επίσκεψη και τη «βιτρίνα» αυτή θα βρεθεί το ζήτημα του τέλους του πολέμου με ενδεχόμενε πιέσεις στον Ζελένσκι να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, , κάτι, για το οποίο, άλλωστε, μίλησε τις προάλλες και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντενμπεργκ.

«Αυτό που μένει να εξακριβωθεί, είναι εάν ο Ντράγκι, ο Μακρόν και ο Σολτς θα συνεχίσουν να στηρίζουν χωρίς καμία επιφύλαξη την ουκρανική αντίσταση ή αν θα αρχίσουν να κάνουν αναφορά σε κάποιου είδους συμβιβασμό», γράφει η Il Giornale. Σύμφωνα με τον Πάολο Μάγκι, επικεφαλής του ιταλικού Ινστιτούτου Μελετών Διεθνούς Πολιτικής, «οι ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι πλέον, να πληρώσουν το συνολικό κόστος που απαιτεί ο πόλεμος και το οποίο ζητά ο Ζελένσκι».

Την εκτίμηση ότι κάποια στιγμή η Ουκρανία θα πρέπει να έχει συνομιλίες με τη Ρωσία, προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος, εξέφρασε χτες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. «Ο Ουκρανός πρόεδρος (σ.σ. Βολοντίμιρ Ζελένσκι) και οι αξιωματούχοι του θα πρέπει να διαπραγματευτούν με τη Ρωσία» είπε ο κ. Μακρόν από τη Ρουμανία. Ο Γάλλος πρόεδρος έφτασε χθες, Τρίτη, στη Ρουμανία, όπου επισκέφθηκε γαλλικά και συμμαχικά στρατεύματα σε βάση του ΝΑΤΟ.

Για το τέλος του πολέμου κόπτονται ττόσο ο Μάριο Ντράγκι όσο και ο Ολ. Σολτς. Μόλις πρόσφατα ο Ιταλός πρωθυπουργός πρότεινε σε Ουκρανία - Ρωσία σχέδιο για το σταμάτημα του πολέμου το οποίο και απορρίφτηκε και από τις δύο πλευρές.

Παράλληλα, αρκετοί Ιταλοί αναλυτές που σημειώνουν ότι η παρουσία, σήμερα στο Κίεβο, και του Ρουμάνου προέδρου, Κλάους Γιοχάνις θα μπορούσε, ίσως, να βοηθήσει στον εντοπισμό μιας κάποια λύσης για το σιτάρι που παραμένει κλεισμένο στις αποθήκες. Με ενδεχόμενη μεταφορά του, όχι από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, αλλά μέσω εναλλακτικής οδού από τον Δούναβη.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ζήτησε και πάλι, μιλώντας από το Ισραήλ, την δημιουργία ασφαλών διαδρόμων για την μεταφορά των σιτηρών, ώστε να αποφευχθεί μια τεράστια επισιτιστική κρίση και υπενθύμισε ότι «έχουμε στην διάθεσή μας πλέον μόνον λίγες ημέρες». Η νέα αυτή έκκλησή του όμως δεν φαίνεται να συγκίνησε την Μόσχα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε χθες ότι έχει προσκληθεί στις προσεχείς συνόδους κορυφής της Ομάδας των Επτά και του ΝΑΤΟ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ