Ρωσικά χρήματα οι «μυστηριώδεις ροές κεφαλαίων» στην Τουρκία που αποκαλύπτει το Bloomberg;

 
Ρωσικά χρήματα οι «μυστηριώδεις ροές κεφαλαίων» στην Τουρκία που αποκαλύπτει το Bloomberg;

Ενημερώθηκε: 13/09/22 - 15:17

«Σωσίβιο» για την παραπαίουσα τουρκική οικονομία αποτελούν μυστηριώδεις ροές κεφαλαίων προς τα κρατικά ταμεία της γείτονος, τα οποία, μάλιστα έχουν φτάσει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Η προέλευσή τους προβληματίζει, και οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι δεν μπορεί να αποδοθούν οι ροές αυτές σε έσοδα από τον τουρισμό, παρά την πολύ καλή τουριστική κίνηση, ούτε στροφή σε καταθέσεις εισοδήματος των ρευστών που βρισκόταν στα στρώματα των Τούρκων, παρά το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προσπαθεί να πείσει ότι αυτή είναι η εξήγηση και όχι κάτι άλλο.

Και το «κάτι άλλο», κάποιοι εικάζουν, (χωρίς να μπορεί να αποδειχθεί μέχρι στιγμής) ότι μπορεί να είναι κεφάλαια Ρώσων ολιγαρχών, τα οποία μετέφεραν στην Τουρκία μετά την επιβολή των κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.

Να θυμίσουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει την Άγκυρα για σοβαρές κυρώσεις αν αποδειχθεί ότι η Τουρκία ή οι επιχειρηματίες της παραβιάζουν τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.

Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο στο ρεπορτάζ του, με τίτλο "Mystery Money Flows Help Turkey Finance Widening Foreign Gap" - "Μυστηριώδεις ροές χρημάτων βοηθούν την Τουρκία να χρηματοδοτήσει το διευρυνόμενο εξωτερικό έλλειμμα", επισημαίνεται ότι οι μυστηριώδεις ροές χρήματος προς την Τουρκία έχουν ανέλθει σε νέα ύψη ρεκόρ, σημειώνοντας αύξηση 5,5 δισ. δολαρίων μόνο για τον μήνα Ιούλιο, φτάνοντας συνολικά για τους πρώτους 7 μήνες του 2022 τα 24,4 δισ. δολάρια.

Οι μυστηριώδεις αυτές ροές κεφαλαίων λειτουργούν ευεργετικά για την τουρκική οικονομία καθώς επιτρέπουν στους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής να ενισχύσουν τα συναλλαγματικά αποθέματα παρά το αυξανόμενο εμπορικό έλλειμμα της χώρας και να διατηρούν τη λίρα σε ικανοποιητικά επίπεδα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ