Οι φιλορώσοι θέλουν εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου με τη ψήφο του λαού

 
ΚΥΠΡΟΣ

Ενημερώθηκε: 21/11/22 - 21:29

H ψήφος του λαού να είναι αυτή η οποία θα «υποδείξει» τον νέο Αρχιεπίσκοπο. Τη θέση αυτή διατυπώνουν ανοικτά πλέον οι μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιος και Ταμασσού Ησαΐας οι οποίοι προηγούνται σε δημοφιλία των άλλων υποψηφίων. Οι αναφορές των δύο στη ψήφο του λαού γίνονται γιατί την πλειοψηφία στη Σύνοδο την έχουν οι φιλοπατριαρχικοί.

Πρώτος το θέμα το έθεσε ο μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος ο οποίος έρχεται πρώτος στις προτιμήσεις των πιστών, τονίζοντας πως το ορθό είναι ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος να αναδειχθεί αυτός που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους από τον λαό.

Από την πλευρά του ο μητροπολίτης Ταμαμμού και επίσης φιλορώσος  και αυτός υποστηρίζει τη λαϊκή ψήφο.»Μπορεί πάρα πολύς κόσμος, αξιολογώντας το έργο και τις αρχές μου, να με προτιμά. Όμως, αν δεν κατέβουν εκείνη την Κυριακή να ψηφήσουν, δεν θα γίνει τίποτα. Οι ψήφοι, ό,τι και να λένε, έχουν πολλή σημασία πλέον με τα νέα δεδομένα. Η Ιερά Σύνοδος θα λάβει υπόψη και τους ψήφους, αλλά και τον χαρακτήρα των Αδελφών που θα είναι στο τριπρόσωπο. Ό,τι άλλο λέγεται είναι εκ του πονηρού, για να αποθαρρύνουν τον κόσμο από την ψηφοφορία»..

Αντίθετα, ο φιλοπατριαρχικός μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ,ς επικαλείται το καταστατικό της Εκκλησίας, σύμφωνα με το οποίο ο λαός επιλέγει το τριπρόσωπο, τους τρεις δηλαδή που θα λάβουν τις περισσότερες ψήφους και ακολούθως η Ιερά Σύνοδος ψηφίζει ένα εκ των τριών.

Μάλιστα , όπως δήλωσε ,όταν η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την εν λόγω τροποποίηση του καταστατικού, δεν έφερε κανείς οποιαδήποτε ένσταση.

«Δεν εκφράστηκε καμιά αντίθεση από κανένα και ο Άγιος Λεμεσού το ψήφισε και τότε δεν εξέφρασε αυτή την άποψη. Επομένως έβλεπε πίσω από τη διάταξη αυτή κάποια άλλη φιλοσοφία του καταστατικού. Δίνεται το δικαίωμα στον λαό να στείλει στη Σύνοδο τους τρεις εκλεκτούς του αλλά αυτός ο αρχιεπίσκοπος που θα εκλεγεί είναι με τη σύνοδο που θα συνεργαστεί για να διοικήσει την εκκλησία. Πρέπει επομένως να έχει την εμπιστοσύνη και τη ψήφο της συνόδου είναι με αυτό τον τρόπο που λειτουργεί το καταστατικό. Όταν το ψήφιζαν γιατί δεν εξέθεσαν αυτή τους την άποψη;», διερωτήθηκε, προσθέτοντας πως βεβαίως θα ληφθεί υπόψη η τοποθέτηση του λαού, αλλά επίσης και τα προσόντα και άλλες ικανότητες που μόνο τα μέλη της Ιεράς Συνόδου γνωρίζουν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ