Εν αναμονή της ομιλίας Τσίπρα: Θα καταθέσει πρόταση μομφής - Θα παρουσιάσει ονόματα; - Δείτε LIVE

 
mitsotakis_tsipras

Ενημερώθηκε: 25/01/23 - 17:02

Μετά το μεσημέρι αναμένεται η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή στην οποία πιθανότατα θα καταθέσει πρόταση μομφής στην κυβέρνηση μετά την πρωτοβουλία του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, να στείλει επιστολές στον πρόεδρο της Βουλής, στα κόμματα και στον υπουργό Δικαιοσύνης με τις οποίες ενημερώνει ότι η Αρχή εντόπισε νόμιμες επισυνδέσεις για έναν υπουργό και πέντε αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων

Από την Κουμουνδούρου δεν επιβεβαιώνουν την κατάθεση της πρότασης μομφής, ωστόσο έχουν ζητήσει από όλους τους βουλευτές να είναι παρόντες στο κοινοβούλιο στις 12:00 το μεσημέρι αφού θα συζητηθεί και το ζήτημα της άρσης ασυλίας του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέα Πάτση.

Ακολούθως, θα ξεκινήσει η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, όπου θα τοποθετηθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάθεση της πρότασης μομφής.

Αυτό που θεωρείται δεδομένο είναι ότι ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει τα ονόματα όσων τεκμηριωμένα κατά την ΑΔΑΕ βρέθηκαν στον κοριό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (50). Αν η πρόταση υπογράφεται από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές). Δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης.

Γ. Γεραπετρίτης: «Η κακοσκηνοθετημένη χθεσινή παράσταση δημιουργεί σοβαρό ρήγμα στο πολίτευμα»

Εάν ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης «θα πρέπει να τον ευγνωμονούμε», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, νωρίτερα σήμερα, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι». Ενώ, επί της ουσίας, ζήτησε «να εξηγηθεί πώς είναι δυνατόν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι δημοσιογραφικοί βραχίονες του ΣΥΡΙΖΑ να γνωρίζουν όλα αυτά, τα οποία μόλις χθες ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών) ενεχείρισε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Έκανε, εξάλλου, λόγο για «κακοσκηνοθετημένη παράσταση», η οποία «πρέπει να καταλάβουμε ότι δημιουργεί ένα σοβαρό ρήγμα στο πολίτευμα». Για τον, δε, επίμαχο φάκελο, «ο πρωθυπουργός ενημερώνεται ώρες μετά», ανέφερε, ενώ για τον πρόεδρο της ανεξάρτητης Αρχής υποστήριξε πως «εξ αντικειμένου καθίσταται μέρος του πολιτικού παιχνιδιού», προσθέτοντας πως «ο κ. Ράμμος, 3,5 χρόνια δεν έχει ζητήσει να δει ούτε μία φορά τον πρωθυπουργό».

Αναλυτικά, «εφόσον επιλέξει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, θα υπάρξει άμεση απάντηση. Είναι καλοδεχούμενη, πραγματικά πρέπει να ευγνωμονούμε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εφόσον προβεί στην κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι ότι θα μας δώσει μία ευκαιρία συνολικά -διότι αυτό είναι το νόημα της πρότασης δυσπιστίας- να συζητήσουμε και να συγκρίνουμε τις δύο διακυβερνήσεις προχωρώντας προς τις κάλπες. Η πρόταση δυσπιστίας αφορά το σύνολο της κυβερνητικής ύλης και για αυτό στην πρόταση δυσπιστίας ομιλούν όλοι οι υπουργοί. Άρα, θα έχουμε μια απτή σύγκρουση μεταξύ των δύο κυβερνητικών θητειών. Είναι πολύ νωπές οι θητείες αυτές. Ο δεύτερος (λόγος) είναι ότι θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ειδικά για τα θέματα που έχουν εγερθεί».

Χ. Ράμμος: Με πρωτοβουλία Τσίπρα οι συναντήσεις – Βαθύτατα προσβλητικό ότι φιλοδοξώ να παίξω ρόλο πολιτικού παράγοντα

Δήλωση εξέδωσε ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος με την οποία απαντά στα όσα ισχυρίστηκε κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχετικά με τις συναντήσεις του πρώτου με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα για το θέμα των παρακολουθήσεων.

Ο κ. Ράμμος διευκρινίζει πως οι συναντήσεις έγιναν με πρωτοβουλία του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επαναλαμβάνοντας ότι «η πόρτα της ΑΔΑΕ είναι ανοικτή σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή». Επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός ουδέποτε ζήτησε να τον συναντήσει προφανώς διότι είχε τακτική επικοινωνία για θέματα αρμοδιότητας της ΑΔΑΕ, με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Γεραπετρίτη.

Παράλληλα χαρακτηρίζει βαθύτατα προσβλητικό για την τιμή και υπόληψή του τον ισχυρισμό του κ. Οικονόμου ότι φιλοδοξεί να παίξει ρόλο πολιτικού παράγοντα.

Ο ίδιος αφού υπενθυμίζει «ότι σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 6 § 1 περ α του ν.3115/2003 “Η ΑΔΑΕ διενεργεί, αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν καταγγελίας, τακτικούς και έκτακτους ελέγχους, σε εγκαταστάσεις, τεχνικό εξοπλισμό, αρχεία, τράπεζες δεδομένων και έγγραφα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Y.Π.), άλλων δημοσίων υπηρεσιών, οργανισμών, επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και ιδιωτικών επιχειρήσεων που ασχολούνται με ταχυδρομικές, τηλεπικοινωνιακές ή άλλες υπηρεσίες σχετικές με την ανταπόκριση και την επικοινωνία”. ” τονίζει πως δεν μπορεί να κατανοήσει «ποιο πρόβλημα νομιμότητας δημιουργούν οι έλεγχοι τους οποίους πραγματοποίησε πρόσφατα η ΑΔΑΕ σε παρόχους».

Κλείνοντας, σε ό,τι αφορά την αναφορά σε έλλειψη δήθεν σεβασμού εκ μέρους του και εκ μέρους της Αρχής του κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, σημειώνει τα ξεής “οφείλω να παρατηρήσω ότι, όπως εξέθεσα και στο από 10.1.2023 δελτίο τύπου, οι γνωμοδοτήσεις των εισαγγελικών οργάνων είναι μεν σεβαστές ως επιστημονικά νομικά κείμενα, αλλά δεν είναι νομικά δεσμευτικές. Περαιτέρω, βεβαίως και υπάγονται και οι ανεξάρτητες αρχές στην αρχή της νομιμότητας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί να τους ασκηθεί προληπτικός έλεγχος και να διατυπωθούν δεσμευτικές υποδείξεις από οποιοδήποτε άλλο κρατικό όργανο για το πως θα ασκήσουν τις αρμοδιότητες τους. Αν κάποιος φρονεί ότι μια πράξη ανεξάρτητης αρχής δεν είναι σύννομη, μπορεί να προσφύγει στην αρμόδια να αποφανθεί σχετικώς εκ του Συντάγματος και εκ του νόμου Διοικητική Δικαιοσύνη».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ